Pressen var på plass både før og etter Viggo Kristiansen ble løslatt fra Ila fengsel, samt utenfor familiens hjem i Kristiansand.

Mediene forklarer: Derfor var dekningen av Viggo Kristiansens løslatelse så omfattende

– Jeg har forståelse for at mediedekningen samlet fremstår massiv, og at det vil være delte meninger om dette, sier nyhetsredaktøren i TV 2.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag kveld ble drapsdømte Viggo Kristiansen sluppet ut av fengsel etter vel 21 års soning.

Kristiansen slippes fri fordi Baneheia-saken skal gjenopptas, og i påvente av at Statsadvokaten nå enten gjennomfører en ny hovedforhandling eller går inn for frifinnende dom.

Hendelsen ble dekket bredt av alle riksmediene, med livereportere og fotografer både utenfor Ila fengsel og utenfor hjemmet til hans familie i Kristiansand.

Selve løslatelsen av Kristiansen ble også dekket massivt, og de fleste mediehusene pushet nyhetsmeldinger i det han forlot fengslet.

Medier24 har tatt en spørrerunde til de største riksmediene med spørsmål om hvorfor de mener det var riktig å dekke saken så bredt, og hvordan dekningen av den blir fremover.

– Vil ikke fotfølge Kristiansen fremover

Redaksjonssjef i Aftenposten, Jostein Ihlebæk, forteller at de var til stede ved Ila fengsel med en reporter og en fotograf mandag kveld.

– Kristiansen er dømt til forvaring i en av Norges mest oppsiktsvekkende og omtalte drapssaker, og det har stor offentlig interesse. Vi var til stede for å dokumentere, men for oss var det viktig å ha en balanse, og sette saken i kontekst, derfor prioriterte vi en kommentar fra Inge D. Hanssen som toppsak, sier Ihlebæk til Medier24.

– Veien tilbake for Kristiansen har vært mye omtalt, spesielt fordi han skal tilbake til et lokalsamfunn. Det er viktig å dokumentere hvilket apparat som tar han i mot, legger han til.

Ihlebæk ønsker ikke å gå i detalj på planene for den videre dekningen, men sier at Aftenposten ikke kommer til å fotfølge Kristiansen i tiden fremover.

– Det er et høyt medietrykk på både Kristiansen og de pårørende, men vi har en løpende diskusjon på det. Vi har også et tett samarbeid med Fædrelandsvennen, og bruker stoff fra dem. Vårt hovedspor er å få frem fakta og følge avgjørelsene fra riksadvokaten og eventuelt retten, sier han.

– Kan være tidenes justis-skandale

Dagbladet var ett av mediehusene som hadde live tv-sending fra utenfor Ila fengsel. Nyhetsredaktør Frode Hansen forteller til Medier24 at dette er en viktig sak å dekke.

– Baneheia-saken er vanskelig, den er opprivende og vond. Derfor forsøker vi å ta nødvendige hensyn. Men det handler også at om dette kan være tidenes justis-skandale, og det er viktig at mediene følger utviklingen i saken tett. Og det er naturlig at pressen dekker det når Kristiansen blir løslatt, og dokumentere den nye prosessen rundt Baneheia-saken, sier Hansen.

Han legger til at redaksjonen har løpende diskusjon på hvordan de skal både dekke og vinkle det som skjer, og at det blant annet ble diskusjon rundt bildene av at Kristiansen og faren vinker idet de forlater Ila.

– Det var mye diskusjon rundt hvordan vi skulle presentere dette på front, og hvordan konteksten rundt skulle være. Vi valgte å ikke bruke vinkingen i tittel, og heller ikke vinkle på de oppmøtte støttespillerne.

Hansen forteller at i tiden fremover vil avisen ta nødvendige hensyn både til Viggo Kristiansen og de pårørende i dekningen.

– Fremstår massiv

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, er klar på at løslatelsen er krimhistorie, i en av de største og mest omtalte drapssakene i Norge i nyere tid.

Hun mener den representerer sorg og splittelse, og viser til at den gjorde et sterkt og vondt inntrykk på hele Norge da drapene skjedde.

Men hun mener det er prosessene om gjenopptagelse, beslutningen i kommisjonen og løslatelsen - som gjør at saken har spesiell offentlig interesse nå.

– Det er en historisk hendelse vi har som jobb å dokumentere, siden vi jobber med nyheter. I vår dekning har vi samtidig vært opptatt av vekting i rapporteringen fra journalistene i felt, bruk av flere kilder og fageksperter - slik at det skal gi innsikt utover å følge løslatelsen løpende. Bildene har hele veien blitt fulgt av journalistikk, skriver Solbrække til Medier24.

Samtidig er hun klar på at et samlet mediekorps kan virke massivt.

– Jeg har forståelse for at mediedekningen samlet fremstår massiv, og at det vil være delte meninger om dette.

Solbrække sier TV 2 nå vil tone ned dekningen av Kristiansen.

– Vi kommer ikke til å følge Kristiansen på den måten vi gjorde fra Ila og hjem til Kristiansand som i går, men vi kommer til å lage relevante nyhetssaker fremover også, skriver hun.

Redaktør i NRK Direkte, Espen Olsen Langfeldt, viser også til at løslatelsen av Kristiansen var en historisk hendelse.

– Da sier det seg selv at NRK skal dekke det, og være til stede når det skjer. Når det gjelder kjøretur og hjemkomst, så drev ikke vi en minutt-til minutt-dekning. Vi var kun til stede på hjemstedet for å dokumentere at han var tilbake i hjembyen, skriver Olsen Langfeldt til Medier24.

I den videre dekningen vil NRK opptre skånsomt, ifølge Olsen Langfeldt.

– Dette er en sak som vekker sterke reaksjoner fra mange, så vi vil nøye vurdere både tilstedeværelse og dimensjonering av selve løslatelsen fremover. Så gjenstår det jo fremdeles noen rettslige avklaringer i denne saken som er høyst interessante, opplyser han.

– Milepæl for Kristiansen selv

For VG var det også stort fokus på løslatelsen mandag kveld. Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken fremhever nyhetsaspektet.

– Både høyesteretts vurdering og løslatelsen av Kristiansen fører denne saken over i en ny fase, og da er det viktig for oss å dokumentere. Og dette var en hendelse som hadde stor offentlig interesse. Det er også en milepæl for Kristiansen selv, som hele tiden har hevdet sin uskyld, sier Bakke Håndlykken til Medier24.

– Det viktigste for oss nå er at vi skal dekke saken tett videre, med et fokus på straffesaken og etterforskningen, og eventuelt andre omdreininger i saken, legger hun til.

Bakke Håndlykken påpeker også at familien har understreket at de ønsker ro, og at Kristiansen selv ikke ønsker å stille til intervju.

– Dette er en svært alvorlig sak som er som et åpent sår for et lokalmiljø, og ekstremt krevende for de pårørende. det vil påvirke diskusjonen vår rundt videre dimensjonering av dekningen, legger hun til.

– Justismord

Fungerende nyhetssjef i Nettavisen, Siv Elisabeth Bjerke, mener det er en del av samfunnsansvaret for pressen å dekke løslatelsen av Kristiansen.

– En av norgeshistoriens største kriminalsaker tar en svært dramatisk vending ved at hovedpersonen løslates og kan potensielt være utsatt for et justismord. For oss er det en del av samfunnsoppdraget å vise Viggo Kristiansen i det fri, uten at det nødvendigvis vil være det i fortsettelsen, skriver Bjerke til Medie24.

Hun er klar på at Kristiansen vil være relevant for mediene også i tiden fremover, uten det samme trykket som man så tirsdag kveld.

–Vi har ingen planer om å fotfølge ham i tida fremover. Men det vil unektelig være en svært god sak å få et intervju med ham i dag og om en uke og mest sannsynlig også om et år.

NTB dekket også løslatelsen, og hadde fotograf både utenfor fengselet og i Kristiansand. Men byrået fokuserte kun på løslatelsen, forteller nyhetsredaktør Sarah Sørheim.

– Vi dekket selve løslatelsen tirsdag kveld. Det er en hendelse med stor nyhetsverdi. Vi dekket ikke den videre reisen hjem. Fremover kommer vi til å dekke den faktuelle utviklingen i denne saken, for eksempel nye skritt i etterforskningen. Vi kommer ikke til å dekke Viggo Kristiansens gjøren og laden som privatperson utover det, skriver hun til Medier24.

– Vil ikke følge Kristiansens bevegelser

Fædrelandsvennen er Kristiansens lokalavis hjemme i Kristiansand, og dekket følgelig også løslatelsen.

Nyhetsredaktør Jonas Mjaaland fremhever også den store offentlige interessen saken har, og den spesielle plassen den nå har i norsk rettshistorie.

– Vår rolle er å belyse og dekke saken balansert, samtidig som vi skal dokumentere og formidle utviklingen. Jeg har forståelse for at det kan stilles spørsmål om massiviteten av dekningen totalt sett, men ut fra nyhetskriteriene vi legger til grunn, den store offentlige interessen og Høyesteretts beslutning om å slippe Kristiansen ut av fengsel på nåværende tidspunkt, mener jeg at dekningen vår er berettiget og på et riktig nivå, skriver Mjaaland til Medier24.

Han understreker at heller ikke Fevennen vil fotfølge Kristiansen fremover.

– Selve løslatelsen mener vi var viktig å dekke og dokumentere. Men videre kommer vi ikke til å følge Kristiansens bevegelser her i byen. Hvis det skulle bli aktuelt å intervjue Viggo Kristiansen, kommer vi helt sikkert til å vurdere det, skriver Mjaaland.

Løslatelsen innebærer ikke at Kristiansen er frikjent. Det vil trolig blir klart seinere i år. Han har hele tiden nektet straffskyld i saken.

Fakta om Baneheia-saken:

* Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. To dager senere ble de funnet.


* Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring (10 års minstetid) og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.


* Andersen tilsto og har i dag sonet sin dom.


* Kristiansen har hevdet at han er uskyldig. Han fikk straffesaken sin gjenåpnet 18. februar i år.


* Siden dommen falt, har flere trukket fram svakheter ved bevisene som felte Viggo Kristiansen. Spesielt er funn og analysen av delvise DNA-spor og innslag fra Kristiansens mobiltelefon på en basestasjon som ikke hadde dekning på åstedet der drapene skjedde, blitt forklart som utelukkelsesbevis.


* Borgarting lagmannsrett skal behandle Kristiansens gjenåpnede sak.


* Oslo statsadvokatembeter skal komme med en tilråding til Riksadvokaten om hvorvidt det bør gjennomføres full behandling i lagmannsretten eller om det skal avsies frifinnende dom uten hovedforhandling.


* Både Kristiansen og de pårørende har gitt uttrykk for at de ønsker en ny hovedforhandling.


Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS