Journalistene lager debatt om drapene i Baneheia og eget arbeid. – Saken ligger som en verkebyll på Sørlandet, sier Espen Sørmo Strømme i Agder journalistlag. Arkivfoto

Kaller saken en «verkebyll»:

– Det er sterke følelser i sving når Baneheia-saken kommer opp - også i presse­miljøet

Journalistene lager debatt om drapene i Baneheia og eget arbeid. – Saken ligger som en verkebyll på Sørlandet, sier Espen Sørmo Strømme i Agder journalistlag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Agder journalistlag arrangerer sensommerkonferanse lørdag 17. november i Kristiansand.

Ett år etter at Bjørn Olav Jahr kom med sin bok for å renvaske Viggo Kristiansen, vil journalistene igjen debattere saken som rystet Sørlandet for 18 år siden.

Espen Sørmo Strømme i Agder Journalistlag.

– Det er sterke følelser i sving når saken kommer opp, også i pressemiljøet. Selv følte jeg derfor at vi var forpliktet til å sette opp en debatt om dette på konferansen, men det har vært en krevende øvelse å forberede den, sier konferanseleder Espen Sørmo Strømme.

Håkon Haugsbø skal lede debatten. Forfatter Bjørn Olav Jahr skal delta, ved siden av Svein Tore Bergestuen, som rykket ut for å støtte Jahr. TV 2-journalist Trond Solvang har sagt ja til å representere lokal presse.

Baneheia-saken

19. mai 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand.

I en rettskraftig dom i 2002 ble Viggo Kristiansen dømt for voldtekten og drapet på Paulsen og Sørstrønen. Jan Helge Andersen ble dømt for voldtekten og drapet på Sørstrønen.

Saken fikk massiv medieoppmerksomhet. Kristiansen har en rekke ganger forsøkt å få gjenopptatt saken sin, og en ny begjæring er til behandling i gjenopptakelseskommisjonen.

«Fått massiv kritikk»

I et slags bokbad i fjor, gikk tidligere TV 2-reporter Connie Bentzrud imot Bjørn Olav Jahr. Også andre lokale journalister har forsvart dommen mot Kristiansen.

«Bjørn Olav Jahr vil lage TV-serie om drapene i Baneheia. Boken hans, som serien bygger på, har fått massiv kritikk, og han beskyldes for å være tendensiøs, unnlate å snakke med viktige personer og å ikke kjenne saken godt nok.» heter det i debattomtalen fra Agder journalistlag.

Lansering av boka "Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet" av Bjørn Olav Jahr. Arkiv

På den annen side har personer som Svein Tore Bergestuen inntatt en helt annen holdning:

«Hvorfor er det eneste bidraget fra journalister som dekket saken den gangen, en blanding av skråsikkerhet og manglende vilje til å gjøre sin journalistiske plikt?», skrev Svein Tore Bergestuen i fjor høst, da han gikk ut for å støtte Jahr.

Agder journalistlag vet saken vil vekke følelser, og Sørmo Strømme kaller debatten nær en samvittighetssak.

– Vi visste at saken ville få mye oppmerksomhet i høst, både fordi gjenopptakelseskommisjonen skal behandle saken på nytt, og fordi Jahr jobber med en TV-serie, sier Sørmo Strømme.

– Ikke ferdig med saken

Håkon Haugsbø beskriver Baneheia-saken som et traume av nasjonal størrelse.

– Det er mange sider ved saken vi ikke er ferdige med. Det foreligger nå en sjette begjæring om gjenopptakelse, og en mann er dømt etter lovens strengeste straff for et drap han mener han ikke har begått. Så har en tidligere prisvinnende journalist og forfatter utgitt en bok, hvor han tar opp mange av spørsmålene som har vært stilt. Han gir også gitt svar. Metodene til Jahr og hans stillingstaken har skapt reaksjoner. Spørsmålet jeg stiller meg, og som jeg har lyst å gå inn i på Sørlandet, er hvorfor ingen journalister og redaksjoner med full tyngde har gått inn i saken de siste ti årene, sier Håkon Haugsbø.

Håkon Haugsbø.

– Åpner du for at skyldspørsmålet i Baneheia ikke er avgjort?

– Drapene gjorde enormt inntrykk på meg. Jeg var i Kristiansand da jentene ble meldt savnet, og jeg har god kjennskap til dokumentene. Det er en del sider ved saken og bevismaterialet, som gir grunn til å stille spørsmål. Jahr stiller de spørsmålene, og svarer også. Det er ingen overdrivelse å si at noen av journalistene burde gjort det før ham, på redaksjonell plass. Det spørsmålet vil jeg ta opp. På debatten får journalister på Sørlandet anledning til en nærgående, men saklig dialog om egen og Jahrs rolle og metoder, sier Haugsbø.

– Vi har gått inn i saken

Så langt er den eneste lokale journalisten på programmet TV 2-reporter Trond Solvang.

– Jeg har sagt ja til å delta i en debatt om pressens dekning av Bjørn Olav Jahrs påstander om justismord og hans mulige true crime-serie om Baneheia, sier Solvang.

Solvang dekket saken for TV 2. Han arbeider i dag ut fra Bergen, men pendler til Kristiansand. Han går ikke med på premisset om at pressen ikke har gått inn i saken.

– Det er direkte feil at ingen journalister har gått inn i saken de siste ti årene. For egen og TV 2s del har vi gått inn i saken hvem eneste gang det har kommet en ny begjæring om gjenopptakelse. Vi har vurdert det som har fremkommet og tatt journalistiske vurderinger. De første gjenopptakelsesbegjæringene laget vi sak på. De siste har vi ment ikke har inneholdt noe nytt som forsvarer et oppslag. Så langt har også Gjenopptakelseskommisjonen vært enig i det, når det er snakk om spørsmålet om nye vesentlige bevis i saken, sier Solvang.

  • For orden skyld: Ole Dag Kvamme dekket selv Baneheia-saken for NTB og Nettavisen.
Powered by Labrador CMS