Det var et stort presseoppbud under første dag av rettssaken i rettssal 250.
Det var et stort presseoppbud under første dag av rettssaken i rettssal 250.

Klaget på fotoregler for vitner i Baneheia-rettssaken: Ble avslått

Presseorganisasjonene klaget på flere aspekter ved tingrettens fotoregler i Baneheia-rettssaken. Nå sier tingretten blankt nei til filming av sakkyndige - uten at de sakkyndige har blitt spurt.

Publisert

I neste uke er det klart for rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes. Det er satt av 40 dager til rettssaken.

Andersen står tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i 2000. Han er tidligere dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen.

I mars kom tingretten med en beslutning om foto og video i rettssaken. NTB søkte om både stillbildefotografering og video.

Ingen er spurt

I beslutningen skriver tingretten at det er ikke er grunnlag for å gi generell tillatelse til fotografering og direkte video. De har valgt å tillate opptak av deler av innledningen, opplesningen av tiltalebeslutningen og innledningsforedrag.

I tillegg kan det gjøres opptak av prosedyrer og domsavsigelse.

 Det ble ikke gitt tillatelse til å filme Andersens forklaring, eller noen av vitnene og sakkyndige.

«Ingen av disse (vitnene og sakkyndige journ. Anm) er spurt om hvordan de stiller seg til opptak. Uansett vil opptaket kunne påvirke innholdet i forklaringene slik at det antas å ha en uheldig virkning for behandling av saken», skriver retten.

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening sendte på vegne av NTB, NRK og andre medier som dekker saken, merknader til beslutningen. Der blir det påpekt at det er varslet en befaring i Baneheia, og ber om at det gis tillatelse til foto og video der.

De viser til at saken og befaringen har betydelig offentlig interesse, og at de ikke ser at det kan ha en uheldig virkning. 

«Ingen dokumentasjon på uheldig påvirkning»

I tillegg bemerker de at vitner ikke er spurt om hvordan de stiller seg til opptak.

«Vi ber retten om at retten får avklart om de profesjonelle vitnene og de sakkyndige i saken samtykker til dette.»

De viser til at under 22. juli – rettssaken samtykket 13 profesjonelle vitner til opptak.

De legger til at domstolene ofte generelt legger til grunn at opptak kan ha en «uheldig påvirkning for behandlingen av saken».

«uten at vi er kjent med noen dokumentasjon på at opptak faktisk har en slik virkning. Vi mener tingrettens «bekymring» i oppnevnte beslutning er et eksempel på dette.»

Andersen samtykker ikke til fotografering

Mandag kom en ny beslutning fra tingretten, hvor det gis tillatelse til at tre personer fra NTB skal få delta på befaringen.

«Resten av media kan følge befaringen, men til enhver tid fra en avstand på minst 25 meter».

Retten påpeker også at Baneheia er et offentlig tilgjengelig turområde, og at media kan fotografere og filme etter befaringen.

Samtidig opprettholder retten beslutningen om at det ikke er lov til å filme sakkyndige vitner.

«Etter en samlet vurdering er det ikke grunn til å gjøre endringer i forhold til det som ble bestemt den 7. mars 2024», skriver retten.

Etter domstolloven er det ikke tillatt å fotografere tiltalte, med mindre tiltalte har godtatt det selv. 

Medier24 har spurt Andersens advokat, Svein Holden, om Andersen kommer til å samtykke til fotografering under rettssaken. Holden svarer at Andersen ikke samtykker til foto. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS