Tirsdag starter rettssaken mot Zaniar Matapour i Oslo tingrett. Han er tiltalt for grov terrorhandling etter angrepet i Oslo 25. juni 2022.
Det er strenge regler for foto og levende bilder, som både NTB og Norsk Redaktørforening har reagert på.
66 journalister er akkreditert til å følge rettssaken, som varer fram til 16. mai.
Mange av mediene som er akkreditert, har flere journalister med. Både i rettssalen, i presserommet, og i livestudio ute på gangen.
VG har åtte akkrediterte journalister til Oslo tingrett. Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken sier at de har prioritert saken tungt helt fra hendelsene i 2022.
– Både ved å kartlegge hva som faktisk skjedde og ved å avdekke svikten i samarbeidet mellom sentrale myndighetsorganer.
I starten av rettssaken vil det være flere skrivende journalister på saken, i tillegg til fotograf, kommentator og Krimpodden, legger hun til.
– Vi kommer også til å ha en egen TV-sending med analyser og formidling av hva som skjer i sal 250, sier Håndlykken, som presiserer at de fortløpende vurderer hvordan de dekker saken.
Stiller med flere fotografer
NTB har fem journalister og fotografer akkreditert til rettssaken. De skal i tillegg ha pool på stilbilder fra retten.
– Saken i rettsal 250 i Oslo tingrett er svært alvorlig med mange berørte. To liv gikk tapt, og tiltalen går på grov terror med en strafferamme på 30 år, , sier konstituert nyhetsredaktør og visuell-redaktør Christina Dorthellinger.
– NTB vil følge denne saken tett og levere grundige, fyldige og gode saker fra dagene i retten samt korte nyhetsoppdateringer. Vi vil følge hastestrategien vår og oppdatere kunder ved alle vesentlige nye opplysninger.
Hun forteller at de i tillegg til pool-fotograferingen, vil ha to journalister som følger saken, og en fotojournalist som tar levende bilder ved oppstart og før retten settes.
I tillegg vil de, som de ofte har i større saker, ha en rettstegner de første dagene.
– I tillegg kommer vi til å ha en ekstra fotograf på tinghuset som tar seg av det som foregår utenfor rettssalen.
– Ansvar for å ivareta rettssikkerheten
Dagbladet stiller også med sju akkrediterte til rettssaken.
– 25. juni-angrepet var et angrep på den liberale norske rettsstaten, ytringsfriheten og helt grunnleggende syn på menneskeverdet. Dette er også de helt grunnleggende verdiene Dagbladet er tuftet på. Å bruke vold for å fremme sitt syn er i samme kategori, sier nyhetsredaktør i Dagbladet, Mads A. Andersen, og legger til:
– Det er derfor et viktig poeng for oss å få fram alle sider ved denne saken ved å dekke den tett i alle våre kanaler.
Han forteller at avisen har akkrediterte nyhetsjournalister, kommentator og TV-reportere til rettssaken.
– Det er også et viktig poeng at alt som skjedde holdes høyt i bevisstheten vår. I tillegg har vi, sammen med andre medier i Norge, et viktig ansvar for å ivareta rettssikkerheten både til de som ble angrepet og den tiltalte. Hvis offentlighet i rettspleien er viktig, så er det i saker som denne, sier Andersen.
– Alvorlig sak
Aftenposten skal stille med to reportere, en kommentator og foto i retten.
– Ved behov har vi også folk som bistår fra desken. Det er en veldig alvorlig sak som det er stor interesse for, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.
TV 2 har også seks akkrediterte.
– Det er en svært alvorlig sak som TV 2 kommer til å dekke bredt på alle plattformer. Vi vil være til stede i retten med flere team. Vi opplever sjelden terror på norsk jord, og da er det spesielt viktig å dekke alle aspekter ved saken, samt myndighetenes håndtering før, under og etter angrepet, sier nyhetssjef Fredrik Kirkevold.
– Vil være til stede hver dag
NRK har tolv akkrediterte til rettssaken. Det inkluderer produksjon av levende bilder.
Redaktør for NRK Direkte, Kathrine Hammerstad, sier at NRK planlegger bred dekning av rettssaken i alle sine nyhetsflater.
– Retten skal ta stilling til tiltale om grov terror med øvre strafferamme på 30 år. Angrepet under Pride i Oslo 25. juni 2022 var særdeles brutalt. To ble drepte og flere hundre berørte, og ifølge tiltalen hadde Matapour koblinger til et islamistisk nettverk, sier Hammerstad, og legger til at det derfor er viktig for NRK å dokumentere og behandle rettssaken grundig journalistisk.
– Vi vil være til stede i retten hver dag under rettssaken, og vil vurdere dimensjonering av dekning og ressursbruken underveis.
De skal i tillegg rigge til med livesenter direkterapportering til radio og TV, og reportasjer for Dagsrevyen og Nyhetsmorgen på de dagene med størst trykk.
– Debattflatene vurderer fortløpende tematikken inn i sine sendinger. Vi har krimkommentator Olav Rønneberg på plass i retten, fotografer og tegner enkelte dager.
I tillegg har NRK pool for levende bilder første rettsdag. De har fått tillatelse til å filme innledningen, tiltalen, innledningsforedragene fra begge sider, og merknader fra bistandsadvokatene.
– Vi vil sende denne med forsinkelse, for å ha tid til å ta presseetiske vurderinger av innholdet før vi kringkaster det. Dette har vi også fått tillatelse til under prosedyrene og domsavsigelsen til slutt.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no