Flere har tatt til ordet for at pressen må gjennomgå sin egen dekning av Baneheia-saken. Spørsmålet er hvordan pressen skal gjøre det.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund (NP), Elin Floberghagen, kalte oppfordringen interessant i august.
Og dermed havnet saken på bordet til styret i presseforbundet.
– Det er viktig at mediene viser evne til selvgransking og å sette et kritisk søkelys på seg selv dersom og når det kommer en kjennelse fra Riksadvokaten i saken, sa Floberghagen under innledningen av møtet som fant sted fredag.
– Men jeg er skeptisk til å gå inn i en tung evaluering av journalistikken over to tiår. Det tror jeg ikke er særlig hensiktsmessig heller, fortsatte hun.
Flere medier skal ifølge generalsekretæren være i gang med egne evalueringer. Slike evalueringer tror hun kan være verdifulle i et felles stormøte om dekningen i regi av presseforbundet.
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mente det er åpenbart at media må diskutere og evaluere dekningen for å se på hva man kan lære.
– Jeg har sansen for at vi har et eller flere seminarer der dette diskuteres, sa hun, og oppfordret samtidig både regionale og nasjonale journalistkonferanser om å ta debatten.
Per Arne Kalbakk er NRKs etikkredaktør. Han synes det virker som en god og konstruktiv tilnærming.
– Å gå inn i saken med overordnet blikk med erfaringer og evalueringer fra de ulike mediehusene virker å være en god måte for presseforbundet å gjøre det på, sa han.
Men en endelig beslutning om det blir stormøte og hvordan det eventuelt skal bli organisert på tas først etter Riksadvokatens beslutning.
– Vi avventer litt og ser hva som kommer, men vi tenker videre på å gjerne samarbeide med flere og hvordan vi tar det videre, sa Floberghagen avslutningsvis.