Isolde Albriktsen og Matias Næss Lysholm.

Bli med på innsiden av studentenes egne «PFU-møter»: – Glad det ikke er jeg som skal bestemme

Onsdag kom Pressens Faglige Utvalg (PFU) til OsloMet. I den anledning holdt journaliststudentene sine egne skyggemøter for å vurdere sakene som stod på PFU-agendaen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(OSLOMET): De ferske journaliststudentene på OsloMet fikk onsdag bryne seg på høyaktuell presseetikk da de skulle samles i egne konstruerte møter for å vurdere sakene på agendaen til det ekte PFU.

– Det har vært mye å sette seg inn i, innrømmer førsteårsstudent Matias Næss Lysholm.

Til onsdagens møte var det saker om Durek Verrett mot Se & Hør og Erland Bakke mot VG som blant annet skal diskuteres.

– Det jeg opplever er at i nesten hver sak er det ikke tydelig på om det skal bli fellelse, kritikk eller om de skal gå fri. Det er vanskelig hver gang, sier han.

Lysholm er på gruppe med Isolde Albriktsen, som sier seg enig med Lysholm.

– I gruppen har det vært litt splittelser om hva vi tenker om det ene og det andre, men vi har prøvd å komme til en felles avgjørelse. Jeg er spent på å se hvor godt vi har truffet, sier hun.

Med det siste sikter hun til senere på dagen. Da skal nemlig det ekte PFU møte elevene.

– Jeg er glad det ikke er jeg som skal bestemme, sier Albriktsen.

God læring

I en annen gruppe møter Medier24 Ugne Joana Gaudiesiute, Vanja Krøvel og Kasper Holgersen, som synes det har vært lærerikt så langt.

– Det er en fin øvelse å lære seg Vær varsom-plakaten og presseetikken uten at vi publiserer noe. Vi kan se hva andre gjør feil og hva som er gråsoner, sier Holgersen.

De også merker at de kan ha forskjellige meninger.

– Den vi diskuterer nå mente jeg at var brudd, men du, Ugne, mente det ikke var kritikkverdig engang, sier Krøvel.

– Mens i saken om Durek var nesten samtlige enige om at det var kritikkverdig, kommer det fra Ugne.

Samtlige ser fram til å møte utvalget etter på.

– Det mest spennende blir å se på generasjonsforskjellen. Kanskje beslutningene er forskjellige på grunn av generasjonsforskjeller og hvordan vi ser grenser og regler versus demmes grenser og regler. Da får vi kanskje inntrykk over hvordan neste generasjons journalister vil tenke om presseetikken, sier Ugne.

Ugne Joana Gaudiesiute og Kasper Holgersen diskuterer PFU-sak.

– Verdifullt

Ingrid Nergården Jortveit er universitetslektor ved OsloMet. Den stillingen begynte hun i tidligere i høst, etter at hun tok permisjon fra Norsk Presseforbund og PFU i to år.

Dermed sitter hun litt i begge leire.

– Jeg håper at de får glede av hverandre og får en god diskusjon med hverandre. Det er veldig stas at PFU er her, sier hun til Medier24.

At studentene får drillet presseetikk fra begynnelsen av mener hun er viktig.

– Det er veldig verdifullt å ha etikken i pannebrasken så tidlig. Det er grunnmuren i det vi driver med. Kan de Vær varsom-plakaten så kan de tørre å være mer kritiske journalister, og ha den rette tilnærmingen til varsomhet der det trengs, forklarer hun.

Universitetslektor Ingrid Nergården Jortveit.
Powered by Labrador CMS