Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen
Foto: Kristine Sterud
Pressepodden:
Derfor beklager Eivind Ljøstad deler av Baneheia-dekningen
– Er en erkjennelse at vi ikke har gjort jobben vår godt nok, sier sjefredaktøren i Fædrelandsvennen.
– Mediene kunne definitivt bidratt til at Viggo Kristiansen hadde fått saken opp tidligere, og belyst hans sak mye bedre enn det vi har gjort. Samtidig er det ikke mediene som har dømt ham, sier Eivind Ljøstad.
Han er sjefredaktør i Fædrelandsvennen – avisen som siden 2000-tallet har ligget tett på Baneheia-saken.
Ljøstad jobbet i Dagbladet da Lena (10) og Stine Sofie (8) forsvant etter badetur i Baneheia.
– Mitt første minne er da jentene ble funnet, og man skjønte at de var drept, sier Ljøstad.
Da lagde Dagbladet en papirforside med bilde av dem, og et sitat fra en som hadde vært med å lete.
– Han sa «Hvilken syk satan har gjort dette?», og det tror jeg er illustrerende for hva man tenkte i Kristiansand og kanskje i hele Norge.
Beklager dekningen
Ljøstad påpeker at man da trodde det var én gjerningsperson.
Både Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet noen måneder senere, og begge ble både i byretten og lagmannsretten dømt til fengsel for drap og overgrep.
Kristiansen har hele tiden hevdet sin uskyld, og har levert inn flere begjæringer om å få saken sin tatt opp igjen. Den syvende gangen fikk han saken opp, og denne høsten konkluderte riksadvokaten med at det ikke er nok bevis til å holde Kristiansen skyldig i saken.
Det har ført til at flere medier har beklaget deler av dekningen av Baneheia-saken. Ljøstad og Fædrelandsvennen er en av dem.
– Det viktigste vi beklager er en erkjennelse at vi ikke har gjort jobben vår godt nok: påse at politi, påtale og rettsmyndigheter gjør jobben sin riktig, sier han.
Sammensatte grunner
– Helt konkret tar jeg selvkritikk for at vi ikke satte oss ned og bestemte oss for å gå ordentlig inn i saken og snu alle steiner en gang til da de første gjenopptakelsesbegjæringene ble sendt inn.
– Hvorfor gjorde dere ikke det?
– Det er det vi prøver å finne ut av nå. Det er veldig sammensatt. To var dømt gjennom to rettsinstanser, og selv med tvil rundt bevisene, var det tillit til at dommen var riktig. Luften gikk litt ut av det, vi gikk videre og tenkte at saken var klar.
I denne episoden av Pressepodden forteller han hvordan de jobbet med begjæringene som kom, hva de nå skal undersøke, og avisens forhold til de pårørende i saken.