Cathinka Rodnan, Aslak Sommerfeldt Skretting, Lina Tandberg og Kristoffer Vangen under topplederdebatten på Radiodager.

Kan KI erstatte mennesker? Dette mener radiotoppene

– Er du en middel­mådig DJ, bør du skjerpe deg nå, sier Bauers programdirektør. Topplederne var ikke enige om kunstige stemmer bør være på radio. 

Publisert

(ULLEVAAL STADION): Under Radiodager på Ullevaal stadion var tradisjonen tro alle topplederne i radiobransjen samlet til lederdebatt.

Aslak Sommerfelt Skretting, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Cathinka Rondan, radiosjef i NRK, Lina Tandberg, leder i Norsk Podkastforening, Kenneth Andresen, radiosjef i P4-gruppen, og Kristoffer Vangen programdirektør Bauer Media møttes til debatt.

Deltakerne ble først stilt ja og nei-spørsmål om kunstig intelligens og om de tror det vil erstatte jobber i radio. De fleste mente at minst ti prosent av jobbene innen radio og podkast ville erstattes innen 2028.

– Lytterne skal ikke lure

Sommerfelt Skretting mente at det for lokalradioene ville gjøre det lettere å konkurrere mot de større mediehusene, men at han håpet det heller ville gi flere jobber enn færre.

– Men jeg føler ikke det kutter jobber, det blir mer et arbeidsverktøy slik at den ene ansatte som dekker seks timer med sending kan lage mer bra radio.

Andresen var klar på at radio er ekte og direkte.

– Du vil aldri se hos oss at vi skal ha KI som treffer publikum. Men bak forhenget kan det være nyttig, men det skal være mennesker som snakker med lytterne, sier han og legger til:

– Den dagen du skrur på radioen og er usikker på om det er et ekte menneske som sitter og snakker til deg, eller om det er KI, da har vi gjort oss selv en bjørnetjeneste. Jeg vil ikke at lytterne skal lure på det, du må kunne vite at det er kjøtt og blod på andre enden, sier Andresen til applaus fra salen.

– Kreative sjeler kan føle seg trygge 

Vangen tror derimot at radiostemmer kan bli erstattet.

– Jeg har sett og hørt engelske KI-radio-DJ-er som introduserer musikk, som er så bra at det ikke vil forundre meg om det kommer til Norge. Når det er sagt, gode kreative DJ-er blir ikke erstattet, men er du middelmådig bør du skjerpe deg nå, sier Vangen.

Vangen er åpen for at KI kan brukes på radio hos Bauer, selv om det kanskje ikke er i redaksjonelle produkter.

– Det kan godt hende at du hører syntetiske stemmer på våre plattformer allerede neste år. Men KI kan ikke generere kreativitet. Alle kreative sjeler kan føle seg helt trygge.

Båndet mellom stemmene og lytterne

Flere tok til orde for at blant annet værmelding og trafikkmeldinger kan erstattes av KI.

– Man kan få trafikkinformasjon knyttet til akkurat der man er, med en syntetisk stemme. Og kanskje kan vi konkurrere med NRK på den siste utviklingen i Midtøsten, sier Vangen.

Espen Aas fra NRK intervjuet Kenneth Andresen, Cathinka Rondan og resten av radio og podkast-lederne under Radiodager.

 Rondan forteller at hun i forkant av debatten hørte en podkast med tre KI stemmer.

– Jeg har hørt menneskeskapte podkaster som er verre enn den. Og det er lagt inn menneskelige lyder for å få det til å føles som ekte mennesker. Men jeg mener absolutt at den hemmelige ingrediensen i en pratepodkast er mennesker, sier hun.

Hun er klar på at det også er et bånd mellom lytterne og stemmene man hører på radio.

– Det er en enorm kjærlighet og entusiasme der. Men en gang du tuller med den relasjonen, bør du tenke på hva det gjør på lang sikt med identiteten, tilliten og nærheten, sier hun.

 Gavepakke

Det ble også diskutert hvordan KI kan brukes til å oversette utenlandske podkaster hvor stemmen blir generert. Tandberg mener det åpner seg en helt ny verden av programledere.

– Jeg skulle gjerne hatt Spanias største podkast oversatt. Det gir et innblikk i andre land, i andre profiler og kulturer. Som sluttbruker vil det være en gavepakke om det funker, sier Tandberg.

Hun er mer optimistisk til bruk av KI stemmer.

– Jeg tenker at det ikke trenger å gå på bekostning av journalistisk integritet. Vi kan bruke oversatte stemmer uten å kaste integriteten på sjøen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS