I forrige uke skrev Vårt Lands kulturredaktør Arne Borge en kommentar i sin egen avis, der han pekte på at mange av avisens kultursaker blir lite lest på nett.
I stedet for å lese en anmeldelse av en samtidsroman, er det andre saker leserne heller ha, ifølge redaktøren.
I kommentaren skriver Borge:
«Dere – kjære lesere – vil lese når jeg skriver selvutleverende om egen mentale helse, men dere vil ikke lese når jeg skriver om poesi eller radioteater».
Borge forteller at stikkene som ble sendt i retning leserne, også er treffende for ham selv.
– Jeg tror det er en kjensgjerning at vi liker å tro at vi har mer sofistikerte lesevaner enn tallene viser. Det gjelder også meg selv. Jeg ser hva slags lesevaner jeg har på nett, så det var også selvransakelse i teksten. Den var ikke bare en nesestyver til dem som betaler stillingen min, sier Borge til Medier24.
– Hvorfor skriver Vårt Land disse kultursakene, dersom nesten ingen leser dem?
– Jeg jobber hele tiden med kursen vår, justerer den og prøver å gjøre noe med den. Det man da ender man opp med, er å lage journalistikk som blir kritisert for å være tabloid, svarer Borge.
Og fortsetter:
– Mesterstykket er å få til alt på en gang, både å være tabloid og substansiell. Det er mulig at kultursakene må blir mer tabloide, og hardere vinklet.
Vil være tabloid og reflektert
Borge forteller at medienes tabloide uttrykk, ikke blir godt mottatt i store deler av det norske kulturfeltet.
Likevel mener han at aktørene bør ønske denne utviklingen velkommen, selv om han forstår aktørenes ønske om at deres nyanser kommer frem, også i mediene.
– Jeg tror kulturarbeidere ville være tjent med å akseptere mer tabloiditet i kulturjournalistikken. Det er mulig å være tabloid og reflektert samtidig.
– Kulturfolk er litt ofte veldig nøye med hvordan ting vi publiserer blir vinklet, og blir raskere fornærmet enn for eksempel politikere, sier Borge.
Redaktøren understreker samtidig at Vårt Lands kulturavdeling vil være varsomme med å bli for tabloide også.
– Vi skal ikke bli de mest tabloide i klassen. Det vil ikke kle oss, og det er heller ikke det leserne vil ha. I og med at vi har blitt mer nettorienterte senere enn andre aviser, følger det en sterkere interesse for lesertall hos oss også.
– Som en konsekvens vil vi bli noe mer tabloide, med hardere vinklinger.
– Mange har dårlig råd
Borge har også latt seg frustrere av at mange av dem som skryter av Vårt Lands kulturdekning, ikke ser ut til å betale for avisens arbeid.
– Jeg er litt lei av mentaliteten der vi får takk for at vi holder på, når jeg ikke kan se at så mange av disse folkene abonnerer på avisen vår, sier han.
Samtidig har redaktøren respekt for at ikke alle kan ta seg råd til å abonnere på alle avisene de gjerne ønsker.
– Jeg forstår at ikke alle kan ta seg råd til det. 300 kroner i måneden er mye penger, og mange på kulturfeltet har dårlig råd, selv om sløseriombudsmannen prøver å gi inntrykk av noe annet.
– Å abonnere på Vårt Land er frivillig. Poenget er at om vi lager journalistikk som folk holder som god kulturjournalistikk, men den blir dårlig lest, er konsekvensen at jeg må legge om kursen vår, sier Borge til slutt.