Nylig skrev Vårt Lands kulturredaktør Arne Borge teksten «Å ta i mot hjelp er å innse at man er vanlig».
I teksten fortalte han om egne psykiske helseplager, og om vanskene han tidligere hadde hatt med å ta imot hjelp, blant annet på grunn av uviljen mot å innrømme at hans egne problemer var ganske vanlige.
Teksten har vekket stor interesse blant avisens lesere, og flere av dem har blant annet berømmet Borge for hans åpenhet, og for å bryte tabuet det for noen menn er å snakke om psykisk helse.
Nå minner Borge om at mediene også har et ansvar for å bryte ned disse tabuene.
– Mediene jobber med disse tabuene, og med å snakke om psykiske helseutfordringer på en måte som gjør at de blir normalisert. Det vil jeg si er en våre oppgaver, sier Borge til Medier24.
Vil skrape i fasaden
– Hvordan kan mediene være med på å normalisere disse utfordringene?
– Jeg tror en del av det kan være å vise psykiske helseutfordringer der man ikke trodde de var, å finne de uforutsigbare tilfellene og å skrape i fasaden, svarer kulturredaktøren.
Som eksempel mener Borge at det kan være bra om kjente mennesker viser frem sårbare sider ved seg selv.
– Fabian Stang viste vel at han hadde panikkangst for mange år siden. Det å vise frem at dette også er et problem blant velfungerende, normale og synlige mennesker kan også være en side av det.
I tillegg minner Vårt Land-redaktøren også om at man i tillegg til å se på individets problemer, også må se på de strukturelle og politiske utfordringene som bidrar til usunn psykisk helse.
– De må også vise at man har bedre sjanse for å ha en god psykisk helse om man kommer fra en familie med god inntekt og om man kommer fra utvalgte steder, sier Borge.
Og legger til:
– Vi må ikke bli for nærsynte når vi snakker om enkeltpersoner og deres problemer, men også se på de politiske og samfunnsmessige strukturene.
– Ikke en vanskelig tekst å skrive
For mange vil det være krevende å skrive om sin egen psykiske helse. Det var derimot ikke et problem for Borge.
– Jeg synes ikke dette var en vanskelig tekst å skrive. Det sier jeg ikke for å være bråkjekk eller kokett, men å skulle skrive personlig om dette på denne måten, koster meg lite, sier han.
Samtidig tror han at det vil variere fra person til person hvor vanskelig det er å være åpen om utfordringer i forbindelse med sin egen psykiske helse.
– Det handler om forskjellige personligheter, og jeg har respekt for de som synes det er vanskelig å skrive om. Jeg vil ikke presse folk til å skrive om ting de ikke er bekvemme med, men jeg synes ikke slike tekster er vanskelige å skrive, sier Borge.
Borge forteller derimot at han fant mye godt i det å skrive teksten, og sammenligner det å åpent få fortelle om sine problemer, med det å skrifte, slik man gjør i den katolske kirken.
– Å bekjenne noe er forløsende. Dette var ikke en veldig bekjennende tekst, men litt bekjennende var den. Å si at jeg har noen problemer som jeg prøver å løse, er litt som å gå i terapi. Så det var godt på den terapeutiske måten, der man får lette hjertet sitt, slik også det å skrifte er.