Advokat John Christian Elden og leder for etterforskning i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid, deltok begge i tirsdagens debatt.

Derfor vil John Christian Elden aldri være den første som snakker med mediene

– Utgangspunktet i nesten alle saker er at klienten ikke ønsker saken omtalt, sier den profilerte advokaten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(ARENDAL): Forsvarsadvokat John Christian Elden mener både mediene og politiet må sørge for å ikke lage narrativer eller skape sannheter om en sak før den kommer inn i rettssalen.

– Utgangspunktet i nesten alle saker er at klienten ikke ønsker saken omtalt. Jo lengre unna mediene saken er, jo bedre. Og når saken først er ute er det min oppgave å sørge for at dette ikke er en «man hunt», sier han under et arrangement under Arendalsuka, der temaet er om mediene påvirker straffesaker.

Han vil at politiet skal være flinkere til å presisere at saker er under etterforskning og at ingen er dømt ennå.

– Da slipper jeg å kommentere noe etterpå, sier han.

Vil ha balansen i Dagsrevyen

Olav Rønneberg, krimkommentator og vaktsjef i NRK, sier de gjerne vil prate med advokater og forsvarere.

– Du kan si mye som politiet ikke kan si. Hvordan klienten stiller seg til skyldspørsmålet, hvordan klienten har det og så videre, sier han til Elden, og påpeker at han merker forskjell på hvor villige advokater i storbyen og i distriktene er på å stille opp.

– Jeg vil ikke etablere et faktum, for jeg vet ikke om det er riktig, svarer Elden om hvorfor han helst ikke vil uttale seg som førstemann.

– Men du ser at det får en slagside, hvis vi har en sak i Dagsrevyen med bare politiet og bistandsadvokater?, spør Rønneberg.

Elden sier han gjerne vil kommentere i etterkant, for da har han noe å hekte sine kommentarer på og kan eventuelt rette opp hvis han mener noe er fremstilt feil.

– Vi etterstreber jo balansen med å ha det i samme sak, sier Rønneberg.

Vegard Valestrand, Debattleder i Juristforbundet (f.v.) ledet debatten under Arendalsuka. I panelet var Kirsten Bleskestad, Leder, Dommerforeningen, John Christian Elden, advokat, Grete Lien Metlid, leder for etterforskning, Oslo politidistrikt, Olav Rønneberg, krimkommentator og vaktsjef, NRK.

Politiet må kunne mediehåndtering

Også Grete Lien Metlid, leder for etterretning/etterforskning hos politiet i Oslo, er til stede under debatten.

Hun anbefaler politiet å sette av tid til å svare på henvendelser fra mediene, og sier det er et lederansvar å bestemme hvem i politiet som skal svare.

– Vi må også snakke sammen utenom når de store hendelsene skjer, for vi er avhengige av hverandre, sier hun.

På den andre siden ber hun mediene ha mer forståelse for at også politiet må være varsomme med hva slags informasjon de kan gi tidlig i en sak.

Leder i Dommerforeningen, Kirsten Bleskestad, tror dommere til en viss grad blir påvirket av det de leser i media, men at det ikke går utover hvordan de dømmer i en rettssak.

Selv lar hun være å oppsøke medieoppslag om sakene hun jobber med.

– Men det er ikke slik at jeg ikke leser i det hele tatt. Jeg vet om dommere som unngår å lese noe om sine egne saker, sier hun.

Powered by Labrador CMS