Esben Holm Eskelund i Geita.no. I bakgrunnen er Tromøy, området avisen dekker.

Lokalavisen Geita er den minste på Arendalsuka: – Fint å kunne være her og være liten

Hvordan dekker en av Norges minste lokalaviser det store arrangementet, hvordan er det å være bare en ansatt og hvorfor heter avisen Geita?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(ARENDAL): Den ultralokale nettavisen geita.no som, dekker Tromøy utenfor Arendal, har 100 prosent akkreditering av redaksjonen på årets Arendalsuka.

For avisens eneste ansatte Esben Holm Eskelund har tatt turen ned, og dekker flere debatter i byen.

– Jeg vil si det er bra å være her. Jeg ville nok ikke vært tilstede om det ikke var for at det er i Arendal, og at mange av bystyrepolikerne her bor på Tromøy, og at det er mye politikk som er relevant for oss her, sier Eskelund til Medier24.

Hele uken drar redaktøren rundt på debatter og møter lokale profiler.

– Jeg synes det er fint å kunne være her og være liten. Og så gir det energi å møte kolleger i pressen og møte folk ute, sier Eskelund.

Den lille avisen dekker Tromøy utenfor Arendal, en øy med om lag 6000 innbyggere og 1000 fritidsboliger.

– Tilbake til start

Eskelund har også engasjert seg i revideringen av produksjonsstøtten. Etter dagens regler faller den lille avisen utenfor kravene for å få støtte.

– Jeg ble først veldig glad da forslaget om de nye reglene kom. For da var opplaget endret til 700, og jeg vil snart kunne falle innenfor. Men da jeg finleste forslaget, innså jeg at det ikke ville bli slik fordi det skrelles bort frieksemplarer og lignende, så da var jeg tilbake til start, sier han.

Avisen faller heller ikke innenfor reglene for nummer to-avis, fordi Tromøy for 30 år siden ble slått sammen med Arendal.

– Så det kommer 30 år for sent kan man si. Og det er kjipt. For det å få produksjonsstøtten ville kunne gitt helt andre forutsetninger for å markedsføre, og bygge opp en lokalavis som har en funksjon, sier Eskelund.

Han forteller at en produksjonsstøtte ville gjort det mulig å få inn flere journalister.

– Det hadde vært helt gull å få inn noen. Nå har det bare vært meg i fem år. Så det blir jo en del jobbing.

Alene publiserer Eskelund rundt 1000 saker i året. Og redaktøren forteller at avisen skaper engasjement i nærmiljøene på Tromøy.

– Og jeg dekker alt fra store, tunge kriminelle forhold, til en hyggelig basar.

I forrige uke var han til stede da tidligere statsminister Erna Solberg besøkte øya.

Tromøy-geiter

– Men hvorfor heter avisen Geita?

– Der skal min kone ha æren, det var hun som foreslo det en sen kveld. Og domene var ledig, så da registrerte jeg det samme kveld, forteller Eskelund og legger til at navnet har en historie.

– I gamle dager, før det gikk bru og ferje til Tromøy, var det bare private båter på vannet. Myten forteller at Tromøy-folket da sto langs vannet og ropte «ta meg meeee», og de hadde en brekende måte å rope om skyss på. Og folket her omtales som Tromøy-geiter, forklarer Eskelund.

Han forteller at navnet har skapt litt oppmerksomhet utenfor Tromøy.

– De første som tok kontakt var Norsk Sau og Geit, som lurte på hva den nye nettsiden var. Og jeg blir kontaktet innimellom av folk som tror det handler om geiter. Og vi har jo geiter på Tromøy, sier han.

Powered by Labrador CMS