Medieministeren frykter gigantene: – Mediemangfoldet er utfordret

Lokalavisene, pressestøtte og digitalisering ble store temaer under mediepolitisk debatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Saken oppdateres

(ARENDAL): Tradisjonen tro inviterte presseorganisasjonene tirsdag mediepolitikerne til den årlige debatten om rammevilkår og pressens rolle på Arendalsuka.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (AP) snakket med debattleder Veslemøy Østrem, sjefredaktør i Altinget, om både ytringsfrihet og pressens rammevilkår.

Trettebergstuen fortalte at kampen mot tech-gigantene fremdeles er viktig.

– Vi kan ikke lenger sitte å se på at de ved hjelp av algoritmer premierer hatprat, mens de fjerner nyhetsstoff som allerede er blitt kvalitetssikret av et redaktørstyrt medium. Sånn kan vi ikke ha det.

Trettebergstuen benyttet også muligheten til å rose medienes samarbeid om verifisering av nyheter fra Ukraina, gjennom VerifiserBar.

– Dette er norske medier på sitt beste. I denne krigen, om du vil være sikkert på at det du leser er riktig, bør du gå til en norsk nettavis. Og det er veldig bra.

I tillegg deltok mediepolitiske talspersoner fra de andre partiene, Tage Pettersen (H), Freddy André Øvstegård (SV), Silje Hjemdal (FrP), og Åslaug Sem-Jacobsen (SP) og mediemangfold og pressestøtte var blant temaene.

Silje Hjemdal (FrP) var klar på at hun fremdeles var imot pressestøtten, og mente den burde avvikles, og mente strømstøtte til både aviser og lokale næringslivet var like så viktig.

– Vi vet at mange lokalbedrifter kjøper annonser, og når man ikke har penger, kutter de annonser i lokalavisen.

Stortingspolitikerne ble også utfordret av flere medieprofiler. Øystein Øygarden, redaktør i Vest-Telemark blad og styreleder i LLA, fortalte om hvilke utfordringer lokalavisene.

– Det er viktig med et løft i produksjonsstøtte. Tenk for en avis med to-tre journalister, hvor mye et par hundre tusen vil si.

Og han var klar på at det ikke er nok for de små avisene å bare overleve.

– De må kunne drive med hverdagsgraving. Det fortjener befolkningen. Og så trenger man teknologi og man trenger kunnskap, slik at vi kan bli en del av det digitale løftet.

Åslaug Sem-Jacobsen (SP) var klar på at lokalavisene bør få mer støtte.

– Lokalavisene har et ekstra ansvar for å være limet i samfunnet. Det er ikke lett når man har kuttet til beine. Vi må sørge for at journalistikken er relevant nok til at de kan utdanke alt annet.

Medieministeren var klar på at mediemangfoldet i Norge er utfordret, og at pressestøtten må bestå for å sloss mot tech-gigantene.

– Hvis ikke vil vi ikke få den typen journalistikken som Vest-Telemark blad leverer, vi vil ikke få avsløringene av pendlerboliger, da ville alle bare skrevet om Freya.

Tage Pettersen var enig med ministeren.

– Det er en grunn til at vi gang på gang blir kåret til det beste landet for pressefrihet. Det vi ser i USA, er en mediebransje i polarisering vi ikke har sett maken til. Og jeg er klar på det, i Norge skal vi fortsette å ha en statlig mediefinansiering.

Powered by Labrador CMS