Siv Juvik Tveitnes styrer Schibsted-avisene ut av konsernet. Innfelt: Jarle Thalberg i GroupM Nexus og Jan Morten Drange i Anfo.

Dette sier annonsørene om Schibsted-avisene etter splitten: – Noe vi følger tett

Når mediene og markedsplassene skiller lag, mister avisene data fra Finn. Dette følger annonsørene tett med på.

Publisert Sist oppdatert

Fredag gjennomføres den mye omtalte Schibsted-splitten. Da skiller avisene i News Media lag med de digitale markedsplassene som Finn og Blocket.

Splittelsen innebærer at News Media mister data fra markedsplassen.

Det har konserndirektør Siv Juvik Tveitnes selv påpekt i et intervju med Medier24.

– Data er svært viktig for annonseøkonomien vår, personalisering og produktutvikling. Selv om vi mister noen av dataene fra Finn, har vi fortsatt svært sterke rekkeviddeposisjoner med VG og Aftonbladet, sa Tveitnes.

Selv om splitten blir formalisert på fredag, vil endringer i betjeningen til kundene til Schibsted først skje når vi kommer til september.

Ikke bekymret

Administrerende direktør Jan Morten Drange i Annonsørforeningen (ANFO) ønsker ikke å problematisere mer enn det Tveitnes selv påpeker.

Han mener posisjonen til Schibsted sine redaktørstyrte medier vil forbli eksakt den samme. 

– Disse mediene har i utgangspunktet sterke digitale posisjoner og jeg er også sikker på at Schibsted er veldig opptatt av å videreutvikle disse i tråd med annonsørenes behov og ønsker. De har et godt utgangspunkt og er opptatt av å videreutvikle det de har sammen med markedet, sier Drange til Medier24. 

Han legger til at han har stor sans for den splitten og rendyrkingen som nå skjer i Schibsted.

Medie- og forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Norge mener splittelsen av Schibsted vil ha liten praktisk konsekvens.

Han forklarer at dekningen også er viktig.

– Nå får Schibsted mindre maksdekning hvis du skal kjøre store og brede kampanjer. Men det er sjeldent at vi kjører på alle Schibsted-flater samtidig. Ofte tar vi ut markedsplass, eller kjører kun på markedsplass, sier Eide-Fredriksen.

Schibsted har mye annen data, og Eide-Fredriksen trekker fram at dataen som blir fanget på markedsplassene ofte er situasjonsbestemte.

– Man er i en spesiell situasjon hvis man enten skal selge noe eller kjøpe noe. Og så er man ferdig med det. Det er liksom litt begrenset verdi hvor mye det kan anvendes i en annen sammenheng når det gjelder profilering av en bruker.

– Så dette har i realiteten ingen konsekvens?

– Det gjenstår å se hvordan dette blir i praksis. Men de forsikringene vi har fått fra Schibsted er at all kompetanse og produktene videreføres. Kanskje de til og med kommer i en posisjon hvor de har enda mer fokus på å lage gode produkter innenfor nyhetsvertikalen, svarer Eide-Fredriksen

– Vi har ikke funnet noe som gir grunn til bekymring, men vi vil selvsagt følge dette tett fremover, legger han til.

Følger grepet tett

Direktør Jarle Thalberg i GroupM Nexus Norge forteller at de samarbeider tett med Schibsted.

– De er en av Nord-Europas viktigste publisister og skaper gode resultater for annonsører. At de gjør grep for å posisjonere seg for fremtiden er noe vi følger tett og spent med på, skriver Thalberg og fortsetter: 

– At de nå ikke får Finn data til å berike sine plasseringer kan på kort sikt være begrensende, men det finnes mange muligheter for å treffe målgruppen på vegne av våre annonsører. 

Thalberg mener man må huske at en av Schibsted sine styrker er å nå bredt ut, med kvalitetsinnhold. 

– Det er der det viktigste i vårt samarbeid ligger.

Aktørene i dagligvarebransjen er blant de største annonsørene. Medier24 har tatt kontakt med flere av dem for å høre hvordan de ser på Schibsted-avisene etter splitten.

Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør, forteller at Schibsted har vært og kommer til å være en viktig samarbeidspartner for REMA 1000 i fremtiden. 

– For oss er det viktig å ha en stor tilstedeværelse på de ulike annonseplattformene, og da vil de store schibsted-avisene fortsatt ha en viktig posisjon, skriver Melby.

Christian Skaarud er leder for Kundereise og Media i Coop Norge og svarer på vegne av selskapet:

– Vi mener at data kommer til å bli viktig i fremtiden for oss som annonsør, og regner med at mediene jobber med løsninger som legger til rette for dette også fremover. Vi har og kommer til å ha løpende dialog med mediene rundt dette også fremover, skriver Skaarud.

– Vil ikke merke noe

Christian Haneborg er leder for Schibsted annonsevirksomhet i Norge. Han mener de opprettholder fra alle praktiske formål rekkevidden til Schibsted etter at splitten er gjennomført.

– Annonsørene vil ikke merke noe på det området der, sier Haneborg til Medier24.

Han tror annonsørene og mediebyråene er såpass rolig fordi de ser hvordan dekningen er bygget opp i Schibsted i dag.

– De forstår at dekningen ikke kommer til å bli signifikant påvirket av denne splitten. Finn har bidratt til spesifikke datapunkter gjennom sin posisjon, spesielt innen eiendom og bil, forklarer Haneborg.

Dette blir igjen hos markedsplassene.

– Mediedelen vil ikke har tilgang til dem på samme måte som tidligere. Så har man mange datapunkter også i media, og som vil være viktig for annonsørene fremover. Men innenfor de spisse datapunktene for eiendom og bil, så vil det være noe man mister.

Jobben videre for mediedelens annonseavdeling blir da å sikre seg datapunkter gjennom de områdene.

– Enten gjennom samarbeid eller produkt- og tjenesteutvikling.

Haneborg tror splitten kan være med å skape innovasjon, både hos mediedelen og markedsplassene.

– Jeg tror det kan være med å skape innovasjon og nye måter å tenke på for å skape verdiforslag i disse bransjene. Jeg er positiv til at innovasjonen kommer begge steder.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS