Nylig publiserte NRK Oslo og Viken en sak om en mann som hadde ligget død i leiligheten sin i Oslo siden 2011, og som ikke ble funnet før i 2020.
Saken om mannen som NRK har gitt navnet «Michael», har hittil opparbeidet seg drøye 816 000 sidevisninger.
– At dette får en slik respons, når det er den andre eller tredje gangen jeg skriver en langlesing, er skikkelig gøy, sier journalist Henriette Mordt til Medier24.
Og fortsetter:
– Jeg er også glad for at vi klarer å treffe ungt, og at vi klarer å formidle historien til folk som kanskje ikke besøker NRK.no så ofte.
To av NRKs researchere, Ingeborg Rygh Hjorthen og Olav Holger Næss, har jobbet tett sammen med Mordt i forbindelse med denne saken. Illustrasjonene i saken er laget av Ingrid Reime. Journalisten skryter av arbeidet de har lagt ned.
– Denne saken hadde ikke blitt slik den har uten dem. De fikk den lille informasjonen vi hadde, og har søkt på kryss og tvers i folke- og eiendomsregisterne for å finne ut hvem denne mannen kunne være, sier hun.
– Har tenkt mye på Michael
Arbeidet med saken startet allerede i desember 2020, da redaksjonen mottok et anonymt tips om politiets funn av Michael.
Spørsmålet om hvordan det er mulig at Michael ble værende i leiligheten sin så lenge etter sin død uten å bli funnet, har vært en viktig drivkraft til at saken ble som den ble, forteller Mordt.
– Å prøve å få svar på hvordan det kunne skje, har vært den røde tråden gjennom hele arbeidet.
For å prøve å få svar på hva som har skjedd i saken, har Mordt blant annet oppsøkt området Michael var fra.
– Jeg har snakket med veldig mange der, som kan ha hatt noe med ham å gjøre. Det har vært mange samtaler, sier hun.
– Hvordan har det å jobbe med en sak som dette gått inn på deg?
– Jeg har tenkt veldig mye på Michael, og undret meg over hvem han kan være og hvordan han kan ha havnet i denne situasjonen. Det er et spørsmål vi ikke har fått svar på ennå, og det er vanskelig, sier hun.
Kan komme mer journalistikk
Anette Holth Hansen er reportasjeleder i NRK Oslo og Viken.
Hun utelukker ikke at NRK vil lage mer journalistikk om Michael, ettersom noen spørsmål fremdeles står ubesvarte.
– Det kan godt være. Saken har fått enorm respons i Norge og den har også fått internasjonal oppmerksomhet. Nå jobber vi videre med hvordan vi kan følge opp det, sier Hansen til Medier24.
Samtidig er hun også klar på at NRK hele tiden har ønsket å vise mannens liv respekt i sin journalistikk.
Ettersom mannen valgte å leve så isolert som han gjorde, er de også ikke sikre på om det vil være riktig å grave mer i detaljer om livet hans.
– Sakskomplekset er åpenbart interessant, men det spørs også hvor mye av Michaels liv vi skal velge å brette ut.
Journalist Mordt forteller også at hun hadde håpet på at noen som kjente Michael ville ta kontakt med henne etter at saken ble publisert. Det har ennå ikke skjedd.
– Michael er et menneske jeg på en måte føler jeg kjenner litt nå, selv om jeg vet at jeg ikke gjør det. Jeg er nok redd for at vi ikke får noen flere svar om hvem han var nå, sier hun til slutt.