Andreas Ryen Eidem (til venstre) mener NRK P3-serien «Martha blir rik» burde sett mer ut av Oslo.

KOMMENTAR:

NRK P3 kan gjerne dra forbi Ensjø for en virkelighets­sjekk

«NRK har et ansvar for å inkludere ulike ungdommer i innholdet som frontes mest i deres kanaler.», skriver Andreas Ryen Eidem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I NRKs siste redaksjonelle storsatsing for ungdom og unge voksne, «Martha blir rik», er programleder Martha Leivestad på boligvisning i Oslo. Unge mennesker i hovedstaden vil kjenne seg igjen i frustrasjonen en 27 kvm stor leilighet med prisantydning 2,8 millioner kroner kan skape.

Og dette er NRK P3 eksperter på; å finne gode caser ikke langt fra hovedkontoret på Marienlyst. Men er Oslo-perspektivet en virkelighet andre ungdommer i landet kjenner seg like godt igjen i? Treffer dette snekkerlærlingen i Vesterålen, videregående-eleven i Sogndal eller studenten på Lillehammer?

Som jeg pekte på i en kronikk i fjor, blir NRKs faktaserier med ung tematikk stort sett belyst fra Oslo-miljø. Det er jo ikke noe rart, ettersom de fleste P3-medarbeiderne jobber på Marienlyst og det er der tv-miljøet holder til. Seriene har derfor så å si alltid en programleder bosatt i Oslo, som sammen med venner – også fra samme by og miljø – utforsker et tema. Det minner om en oppskrift, at programleder skal ha oslobrostein under sneakersene. Hva skulle de gjort uten Karl Johan?

Jeg har ikke noe problem med å forstå at også faktaserier må ha et tydelig narrativ, bruke virkemidler og vinklinger som fenger målgruppen. Men jeg kan savne en bedre balanse i serier som det er lagt ned så mye ressurser i. Jeg tror det ville ført til at flere unge føler at temaet angår dem.

NRK-redaksjonssjefene Ingjerd Østrem Omland og Christina Rezk Resar sier at NRK ikke er så bundet av sjanger når de løser oppdraget sitt. De mener at fiksjonsseriene Rådebank, Blank, Lovleg og NUDES – med handling lagt til Bygde-Norge, skildrer en ung virkelighet vel så godt.

Nå har jeg i likhet med resten av Norge fått med meg den strålende Rådebank fra rånermiljøet i Bø, og jeg gleder meg stort til sesong 3. Men jeg tenker likevel at det er forskjell på å lage drama fra Bygde-Norge, og det å være til stede i Bygde-Norge. Nå tror jeg heller ikke at det nødvendigvis er stor forskjell på distriktsungdom og ungdommer i sentrale strøk, slik også forsker Anders Bakken ved OsloMET viser til i rapporten Ung i Distrikts-Norge, som baserer seg på Ungdata-undersøkelsen.

Bakken ser overraskende mange likhetstrekk mellom ungdom på mindre steder og de som bor i sentrale strøk. Begge steder lever ungdom gode liv og har mange av de samme fritidsaktivitetene. Samtidig ser han at prestasjonspresset er mindre utbredt i distriktet.

– Det er viktig å se hvordan ungdom fra ulike steder i Norge har det, og det er også viktig for norsk politikk som har som mål å utjevne forskjellene mellom by og bygd, sier han i en artikkel publisert på universitetets nettside.

NRK har et ansvar for å inkludere ulike ungdommer i innholdet som frontes mest i deres kanaler. Når temaet er det å bli rik – kunne de for eksempel snakket med elever ved Thora Storm vgs her i Trondheim, som har en egen entreprenørskapslinje. Eller møtt unge mennesker som bygger opp sine egne firmaer i Hammerfest eller Stavanger. Men det er jo ikke så lett å fange opp fra Oslo. Eller er slike caser for kjedelig, etter deres vurdering?

«Med nytt hovedkontor i Gamle Oslo kommer NRK tettere på publikum og blir del av en bydel preget av stort kulturelt og sosialt mangfold», står det i allmennkringkasterens egen presentasjon av flyttingen fra Marienlyst til Ensjø i Oslo. NRK håper den vil skje innen 2027.

Flyttingen vil gi et større Oslo-mangfold, men også mulighet til å tenke nytt når det gjelder tilbudet til for eksempel de unge. NRK har fra før av distriktskontorer som lager nyheter fra hele landet. Hvorfor ikke tenke likedan om yngre målgrupper, og stable på beina en distriktssatsing for ungdom? Hva med et P3-distriktskontor på Ørsta, Tynset eller i Lofoten? Det vil få fram andre historier og mennesker, men også være en rekrutteringsarena for NRK, som kan finne flere talenter fra distriktet.

En siste bonus ved å jobbe utenfor Oslo, kan til slutt være at Martha Leivestad og andre unge NRK-profiler kan finne seg et sted å bo som ikke spiser opp hele lønnsslippen deres. Da er det lettere å bli rik.

Powered by Labrador CMS