Jenny Skavlan har ledet programmet «Avkledd» på NRK.
Jenny Skavlan har ledet programmet «Avkledd» på NRK.

Debatt

Det er tydelig at stats­kanalen mener at ungdoms­tema best belyses fra Oslo-miljø

«Etter å ha fullført de åtte episodene av «Avkledd», mener jeg at en stor del av seriens målgruppe har grunn til å føle seg glemt av statskanalen», skriver Andreas Ryen Eidem.

Publisert

Det er tydelig at statskanalen mener at ungdomstema best belyses fra Oslo-miljø.

Den siste uka har jeg seriefråtset den nylige lanserte TV-serien Avkledd på NRK, hvor Jenny Skavlan går nordmenns forhold til klær nærmere etter i sømmene. 

Temaet er helt i tråd med tidsånden. Og Skavlan er av åpenbare grunner rett person til å lede en serie som setter søkelys på klesforbruk og trender: Hun er en dyktig programleder, vet definitivt mye om klær og gjenbruk, og så er hun en påvirker med nesten en halv million følgere på Instagram. Selv har jeg, på tross av at jeg ikke er helt i målgruppa, kost meg med serien og lært av den. Skavlan bruker annerledes og forfriskende «journalistisk» metode for å gjør sine undersøkelser.

Men etter å ha fullført de åtte episodene, mener jeg at en stor del av seriens målgruppe har grunn til å føle seg glemt av statskanalen. I serien er det ungdommer ved skoler i Oslo som blir intervjuet om mote. Det er påvirkere i hovedstaden som blir utfordret til å gjøre boleroen trendy igjen. Det er elever ved en osloskole som får i oppdrag å sy om klær til kjendiser. Arrangementene som Skavlan oppsøker er i Oslo og København. En liten avstikker til Tvedestrand er det riktignok funnet plass til.

Andreas Ryen Eidem 

Eidem er spaltist i Medier24. Til daglig er han tekstforfatter i et reklamebyrå i Midt-Norge og har flere års erfaring som journalist i Adresseavisen, lokalavisa Innherred og Trønder-Avisa. 

Joda, osloungdom er trolig som ungdom andre steder i landet, og sånn sett er det ikke sikkert at det ville kommet frem helt andre perspektiver om NRK lagde serien fra et annet sted i landet. Men når Oslo alltid er universet, risikerer NRK at ungdommer fra resten av landet i mindre grad føler at temaet angår dem, og at deres mening også teller. Og motsatt, så får ungdom i Oslo lite innblikk i det som foregår utenfor deres, og statskanalens, verden.

NRK tar samfunnsansvar når det gjelder å ta opp problemer og utfordringer som angår ungdom. Men etter mitt syn er NRK mindre flink til å lage redaksjonelle serier for ungdom i andre byer og miljøer enn dem som springer ut fra Oslo. Er det kun i Oslo at viktige tema kan belyses og de rette folka treffes? «Line fikser kroppen» og «Jævla homo» er andre NRK-serier med Oslo som ramme. Og bybildene fra hovedstaden blir jo flotte, men Norge er mer enn Sørenga, Karl Johan, operaen og takfester på Grünerløkka.

NRK-plakaten slår fast at NRK skal «formidle kunnskap om ulike grupper og om mangfoldet i det norske samfunnet. NRK skal skape arenaer for debatt og informasjon om Norge som et flerkulturelt samfunn.» Så hvorfor kan ikke en ung programleder og påvirker ta opp et aktuelt tema fra for eksempel Trondheim? Hvor forfriskende hadde det ikke vært å se en redaksjonell og påkostet serie for ungdom/unge voksne utfolde seg fra Bergen, Tromsø, Stavanger, eller for den saks skyld, Hamar?

Trøsten for ungdom utenfor Oslo får være at de til slutt blir voksne, og da kommer NRK til hjemstedet deres – om de fortsatt bor der – med Norge Rundt.

Powered by Labrador CMS