Trusler fra mektige kilder som ønsker å stanse journalistikk blir stadig mer vanlig.
Det fortalte fire graveledere fra noen av Norges største medier under andre og siste dag av SKUP-konferansen, fredag ettermiddag.
– At det kommer hissige advokater, er ukentlig nå. Å gå løs på journalister tidlig eller midtveis i saker, er et eget fag blant advokatene, fortalte etikk og metode-redaktør Gry Egnes i Dagens Næringsliv.
Også fysiske trusler forekommer mot deres journalister, fortalte Egenes. Medier24 har også skrevet om dette tidligere.
Underveis i samtalen ble det også stilt spørsmål ved om man kunne dra paralleller til virkeligheten, ut fra hvordan karakterer i NRKs dramaserie, Exit, truer eller vil kompromittere journalister.
– Ja, det har ikke vært så langt unna hos oss. De som har jobbet mest mot kriminelle har vært med på forsøk der det har blitt tatt bilder av dem under kildemøter, i forsøk på å korrumpere journalisten.
– De sier heldigvis at de lever så kjedelige liv at det er vanskelig å få til. De er også to journalister til stede under slike møter, slika t det ikke skal være tvil om hva som ble sagt eller gjort, sier Egenes.
– Vil begrave oss i arbeid
Også NRKs graveleder Arve Bartnes, har merket den økte motstanden fra advokater.
Dette skjer ikke bare etter publisering, men også noen ganger i forkant, ifølge Bartnes.
– Jeg opplever at advokatene ikke bare prøver å påvirke sakene, men også å stoppe dem, gjennom å begrave oss i arbeid, slik at vi ikke skal få tid til å jobbe med sakene, sier han.
Også NRK for hvordan man ivaretar en reporters sikkerhet, forteller gravelderen.
– Journalistene møter ikke opp alene, og rapporterer til oss før og etter avtalen. I noen tilfeller blir jeg også med ut i felten, om det er noe vi ikke liker, sier Bartnes.
Graveleder i Dagbladet, Siri Gedde-Dahl, forteller at avisens gravejournalister ikke har rapportert om fysiske trusler de siste årene. De er dog bekymret for andre trusler.
– Vi har opplevd datasikkerheten som den største trusselen. Vi har tatt forholdsregler mot å få stjålet kildeopplysninger, og også mot at selve publiseringen blir manipulert.
– Har hatt alvorlige saker de siste årene
VGs avdelingsleder, Anders Sooth Knutsen, deler sine kollegaers oppfatning om at motstand og trusler mot journalister, stadig blir mer vanlig.
– Når det står mye på spill intensitet hos motparten større, og man opplever de mer grove sakene, sier Knutsen.
Han forteller at VG har hatt sin andel av uønskede episoder i nyere tid.
– Jeg er enig i det som er blitt sagt av de andre, og kan bekrefte at vi har hatt alvorlige saker de siste årene.
– De har selvfølgelig blitt anmeldt og behandlet i vårt apparat, sier han.