Hverken Lars Dølve Larssen (fra venstre), leder for NJs konsernlag i Amedia, Håvard Wannebo i Østlands-Posten eller Emira Holmøy i Tønsbergs Blad ble overrasket over papirkuttene.

Amedia-klubblederne er ikke overrasket over papirkutt. Nå håper de journalistikken styrkes

– Forventet og forståelig, er omkvedet fra klubblederne i Vestfold. – Mitt håp er at pengene som spares brukes til å styrke journalistikken, sier en av klubblederne.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at de tre Amedia-avisene Østlands-Posten, Tønsbergs Blad og Sandefjords Blad kutter sine papirutgaver.

Alle tre går ned til tre utgaver i uken, og følger dermed i fotsporene til sine Amedia-kollegaer i Østlendingen, Glåmdalen og Oppland Arbeiderblad som tidligere i høst gjorde det samme kuttet.

Medier24 har tatt en sjekkerunde med klubblederne i avisene, og ingen der er spesielt overrasket.

– Et spørsmål om tid

Hos Tønsbergs Blad var dette et ventet grep, forteller klubbleder Emira Holmøy.

– Dette er en forventet og forståelig utvikling, selv om det har kommet litt raskere enn jeg trodde. Vi har opplevd nedgang både i antall papirabonnenter og annonser, samtidig som kostnadene med å gi ut en papiravis har økt betraktelig, sier hun til Medier24.

– Det virket ikke som det kom så overraskende på de ansatte. De fleste tenkte vel det var et spørsmål om tid, legger hun til.

Holmøy tror ikke leserne vi merke papirnedgangen.

– Dette er litt trist for abonnenter som benytter seg kun av papiravisen. Men et plaster på såret kan være at e-avisen kommer som før, seks dager i uken, og så skal vi satse på lørdagsutgaven. Det tror jeg vil gi leserne en god opplevelse og samtidig ny giv til redaksjonen som skal lage innholdet, sier hun.

Holmøy forteller likevel at det har kommet noen eksterne reaksjoner.

– Leserne har vist stort engasjement. Mange har forståelse for det, mens andre har spørsmål knyttet til produktet de har betalt for. Det ser ut som det kom litt brått på noen, sier Holmøy.

– Styrke journalistikken

Heller ikke klubbleder i Østlands-Posten (ØP), Håvard Wannebo, er spesielt overrasket.

Han forteller at «avisas ansatte har sett dette komme».

– Jeg skjønner at det kan være vemodig å tenke at dette kan være starten på slutten for papiravisa. Selv mener jeg at avgjørelsen er helt riktig, og noe man kan forvente i nåtiden. Men jeg tror at lørdagsutgaven vil styrke seg som et høydepunkt for dem som fortsetter å holde papir, sier han til Medier24.

Nå forventer imidlertid Wannebo at både avisledelsen og Amedia bruker de sparte midlene til mer journalistikk.

– Jeg tror at redaksjonell integritet, kvalitets- og dybdestoff om lokale forhold og den gode, gamle kritiske journalistikken er riktig vei å gå, og jeg håper at vi nå kan benytte anledningen til å distansere oss ytterligere fra sosiale medier og de mange bloggene der ute, sier han.

– Mitt håp er at ledelsen og konsernledelsen er enig med meg, og pengene som spares brukes til å styrke journalistikken, sier Wannebo.

ØP-journalisten har ikke fått mange reaksjoner fra leserne siden nyheten ble kjent.

– Vi har hatt et overraskende lite antall henvendelser fra leserne i dag. Mitt inntrykk er at leserne forstår og aksepterer avgjørelsen som er tatt, sier han.

– Flere i redaksjonen har sagt at de er lei seg på vegne av de mange gamle som gleder seg til å lese dagens ØP på papir, men som ikke har tilgang på nettutgaven. Vi håper at så mange som mulig av disse klarer å henge med oss videre, enten gjennom de ekstra tykke papirutgavene, eller at de blir komfortabel med ØPs nettavis eller E-avis.

– Må sikre fremtiden til journalistikken

Lars Døvle Larssen, leder for NJs konsernlag i Amedia og til daglig journalist hos Tønsbergs Blad, er verken overrasket eller bekymret over papirkuttene.

– Dette har vi sett komme i mange år, og er noe vi også har snakket om i årevis. Det er på en måte et alvorlig skritt å gå til å kutte frekvens, og reaksjonene i lesermarkedet har også vært blandede, forteller han til Medier24.

– Men det viktigste er at man sikrer fremtiden til journalistikken – uavhengig av plattform. Papirøkonomien er på vei ned, og i lengden kan ikke drive med noe som ikke lønner seg, sier Døvle Larssen.

Han påpeker at de økte kostnadene rundt trykk og distribusjon for de tre avisene er noe mindre enn andre steder i landet.

– Her i Vestfold har vi et gunstig utgangspunkt, i og med at det er relativt korte avstander og mange leserne bor nær trykkerier. Men likevel så er økonomien for papiravis også presset hos oss. Vi må sikre den, sier Døvle Larssen.

Klubben i Sandefjords Blad har ikke hatt anledning til å besvare Medier24 i denne saken.

Powered by Labrador CMS