Da Amedia ble rammet av et dataangrep i romjulen, satte det hele papiravis-produksjonen ute av spill, og ingen papiraviser ble trykket 29. desember.
Dagen etter fikk konsernet gitt ut 13 aviser, og på nyttårsaften klarte Amedia å få i underkant av 70 papiraviser i trykken, etter at de fikk opprettet en nødløsning for printdeskene.
På den nye fellesdesken hos Romerikes Blad måtte de ansatte hoppe ut av juleferien, og bruke mye mer tid enn planlagt på å deske de ti avisene som deskes der.
Kreative hoder fra iFinnmark kastet seg raskt rundt etter dataangrepet. På egen kjøl utviklet de en webløsning som forenkler import av artikler og bilder til designprogrammet Adobe InDesign.
Nå deler de den med resten av Amedia, etter at konsernet har analysert systemet både i forhold til datasikkerhet og tekniske krav for printproduksjon.
– Skjønte at det kunne gjøres raskere
Bak løsningen står en sommervikar og en ansvarlig redaktør.
– Vi ble som alle andre i Amedia rammet av angrepet. Og vi har tre papirtitler her oppe som det plutselig ble svært utfordrende å få laget. Fra 28 desember måtte vi gjøre dette på gamlemåten, og klippe og lime alle sakene fra nett, forklarer ansvarlig redaktør i iFinnmark, Stian Eliassen, til Medier24.
Han forteller at sammen med Magnus Nyland, begynte han å drodle om en alternativ løsning.
– Magnus har vært sommervikar her og jobbet mye på desken, i tillegg til at han har programmert en del egne løsninger for oss. Vi hentet han inn på desken da dette skjedde. Og ganske raskt skjønte vi at dette kan gjøres raskere.
I forrige uke begynte Nyland kodingen, og denne uken ble løsningen rullet ut for alle avisene i konsernet.
– Det er ikke ofte man får applaus fra konsernet for å ha laget en løsning på noe, men det gjorde veldig godt, sier han og legger til:
– Det ble programmert på rekord tid. Magnus er en god nerd å ha.
Ville spare arbeid for seg selv
Cue2InDesign henter komplette redaksjonelle artikler, bilder inkludert, fra systemet hvor artikler oppstår, Cue. Innskrivingsverktøyet ble ikke ble rammet av dataangrepet.
Nyland forteller til Medier24 at han har holdt på med programmering i mange år.
– Jeg tror grunnen til at man får til dette så kjapt, er at man besitter domenekunnskapen rundt det man lager løsning for.
Han sier at han i utgangspunktet startet å jobbe med en løsning for å spare arbeid for seg selv, og resten av desken i iFinnmark.
– Etter at vi måtte gå over til manuell produksjon, merket man godt hvor mye lengre tid det tok. Fra å være ganske automatisk, ble det mye klipp og lim, sier han.
Den nye løsningen inneholder også det, påpeker han, men i mye mindre grad.
– Alt man kan få ferdig formatert hjelper oss å spare tid.
CTO i Amedia, Tom Lekang, forteller til Medier24 at de ikke vet hvor mye tid de nå sparer på det nye løsningen, men at de nesten er tilbake til «normal» tidsbruk.
– Det er fremdeles noe manuelt arbeid, men det er en vesentlig forbedring. Vi slipper å bygge hver sak fra bunnen av.