John Kvadsheim, konserndirektør med ansvar for trykk og distribusjon.
John Kvadsheim, konserndirektør med ansvar for trykk og distribusjon.

Utfordringer for Amedias nødløsning - tror kun 13 papiraviser gis ut torsdag

– Dette er i aller høyeste grad en alvorlig hendelse, sier John Kvadsheim om hackerangrepet som har rammet Amedia.

Publisert

Nødløsningen Amedia har fått på plass etter dataangrepet, er vanskeligere å bruke enn ventet. Derfor kommer trolig kun 13 Amedia-aviser ut torsdag.

Disse avisene kommer ut torsdag, opplyser Amedia til NTB:

Avisa Hordaland, Bergensavisen, Budstikka, Drammens Tidende, Gudbrandsdølen Dagningen, Haugesunds Avis, Lofotposten, Meråkerposten, Nationen, Nordlys, Romerikes Blad, Trønder-Avisa og Tvedestrandsposten.

Det er fortsatt et forbehold om hvorvidt Romerikes Blad kommer i mål onsdag kveld.

– Vi har møtt på større utfordringer knyttet til å få satt opp nødløsningen for å lage de redaksjonelle sidene, sier John Kvadsheim, konserndirektør med ansvar for trykk og distribusjon, til NTB.

Det jobbes på spreng onsdag kveld med å få klar avisene.

– I og med at vi først hadde en løsning på dette i kveld, så har mange av avisene rett og slett ikke vært i stand til å få produsert sider til trykk innenfor den tiden som måtte til, sier Kvadsheim.

– Uten avbrekk siden krigen

Dataangrepet ble oppdaget natt til tirsdag. Det har satt Amedia helt ut av spill, og onsdag kom det ikke ut noen aviser. Amedia har 80 lokalaviser.

– Det er klart at vi snakker om aviser som har kommet ut hver dag de skulle, uten avbrekk tilbake til krigens dager. Så dette er i aller høyeste grad en alvorlig hendelse, sier Kvadsheim.

Politiet er involvert i saken, og Amedia opplyste onsdag at det har kommet krav om løsepenger. Konsernet har på eget initiativ besluttet ikke å gå i dialog med utpresserne.

Kvadsheim opplyser at det er problemer både med å lage sidene og med paringssystemet i trykkeriene, som skal ta de ferdiglagde sidene over på trykkplatene.

Setter inn store ressurser

Torsdag regner Amedia med å kunne trykke alle avisene som klarer å produsere sider.

Det settes inn store ressurser for å få avisene ut til abonnentene og kundene.

– Alt, rett og slett. Det jobbes morgen, middag, kveld og natt for å få dette til, sier Kvadsheim.

Hackerne har muligens også fått tilgang til personopplysninger om ansatte i Amedia, som konto- og personnummer. Ifølge Amedia er ikke noen av kundenes betalingsopplysninger kommet på avveie.

Powered by Labrador CMS