Fra venstre: Anette Marcelle Hallquist, Per Willy Nordhaug, Jan Olav Schei, Åsmund Skasdammen, Sindre Preststulen og Britt Hoffshagen. Bård Engh og Roar Løkken er også med på fellesdesken, men var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Den ferske fellesdesken måtte avbryte juleferien da Amedia ble hacket

– Folk har stått på døgnet rundt, sier sjef for fellesdesken i Romerikes Blad, Jan Olav Schei.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I august i fjor opprettet Amedia en fellesdesk for papiravisen med base hos Romerikes Blad (RB).

Utgangspunktet er at fellesdesken skal deske papiraviser for flere Amedia-aviser.

Fellesdesken hos RB startet med tre aviser. Etter nyttår er de nå blitt ti aviser fra Innlandsområdet. Dette gjelder blant annet Ringerikes Blad, Glåmdalen og Østlendingen, samt Rakkestad Avis fra Østfold-området.

Før sommeren kommer det ytterligere tre aviser, Oppland Arbeiderblad, Arbeidets Rett og Solung Avisa. Det gjør dem til den største fellesdeksen i Amedia.

Jan Olav Schei er sjef for papirdesken på Romerike. Han er klar på at en så stor omlegging er uoversiktlig og uforutsigbart i starten. Han er likevel fornøyd med hvordan de ansatte har håndtert det.

– Det blir godt over 900 sider som vi sender til trykk i uken. Det har vært mye å forholde seg til på kort tid, og vi har tatt det i et tempo som vi føler er både høyt og forsvarlig. Det har vært krevende, men også utfordrende og spennende, sier Schei til Medier24.

Medier24 har også tidligere skrevet om Amedias opprettelse av regionale fellesdesker.

Anette Marcelle Hallquist, Per Willy Nordhaug, Åsmund Skasdammen og Sindre Preststulen.

– Stressende

Selv om den ferske papirdesken har fått en god start, fikk de likevel sin største utfordring i romjulen da Amedia ble utsatt for et hackerangrep.

Schei skryter av de ansattes arbeidsinnsats. Flere medarbeidere avbrøt juleferien for å bidra slik at avisen ble produsert.

– Folk har stått på døgnet rundt, avbrutt ferien sin og virkelig gjort en kjempeinnsats for å få ut avisene. Det har vi også lykkes med.

Da Amedia ble utsatt for hackerangrepet, mistet de mulighet for å produsere papiravisene slik de pleier.

Det måtte derfor opprettes en nødløsning som kom på plass klokken halv ti på kvelden i romjulen. RBs papiravis var i trykken klokken halv tolv, forteller Schei.

– Vi laget papiravisen på to timer. Det startet med at vi satt på hvert vårt hjemmekontor, og noen satt på hytten på fjellet. Da var det ganske stressende, men det gikk, sier Schei.

– Fordel

Amedia må fortsatt bruke nødsystemet for å lage papiravisene. Schei forteller at systemet er langt tregere enn det de pleier å bruke.

– Vanligvis har vi ferdige geometrier som faller lettere på plass i indesign. Nå må vi hente det fra nett i mindre fragmenter. Vi må klippe og lime, samt laste ned alt av bilder. Prosessen er mye mer komplisert og tidkrevende.

– Mener du det var en fordel eller en ulempe at dere hadde fellesdesker når Amedia ble utsatt for hackerangrep?

– Det er en fordel fordi vi har mer kompetanse enn særlig mange av de mindre avisene. Vi har blant annet en grafiker som har veldig høy kompetanse, og gjorde dette mye lettere for oss, svarer Schei.

Samtidig påpeker han at det var særlig hektisk dagen da alle avisene skulle ut igjen, etter et oppholdet på to dager.

– Vi er åtte mennesker. Så det er mye å holde styr på av aviser som har ulike uttrykk og ønsker.

Powered by Labrador CMS