Tidligere BA-sjef, Sigvald Sveinbjørnsson, Eva Stenbro, journalist og konserntillitsvalgt i Amedia og Lars Anders Døvle Larssen, journalist og tillitsvalgt i Tønsberg Blad.

Konserntillitsvalgte i Amedia etter oppslag om BAs million-utbetaling: – Veldig uenig at vi skal ha gullkantede avtaler for ledere

Konserntillitsvalgte i Amedia tror redaksjonsklubben i BA har rom for et godt lønnsoppgjør etter at avisen utbetalte over 1,7 millioner i «annen godtgjørelse» til daglig leder i 2021.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag kunne Medier24 fortelle at Bergensavisen (BA) utbetalte over 1,7 millioner kroner i «annen godtgjørelse» til daglig leder i 2021.

Deler av denne summen skal være etterlønn til tidligere ansvarlig redaktør og daglig leder Sigvald Sveinbjørnsson. Medier24 erfarer at det er snakk om ett års etterlønn.

Konserntillitsvalgt i Amedia, Eva Stenbro, forteller at hun ikke har vært kjent med dette før hun leste det i Medier24.

Hun understreker at det er styret i BA som inngår slike eventuelle avtaler. Amedia er majoritetseier av avisen med 69,8 prosent, men styret opererer selvstendig.

Stenbro er klar på at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Generelt er jeg veldig uenig i at vi skal ha gullkantede avtaler for ledere. Vi har slitt i mange år med lønnsoppgjør og hatt nedbemanningsrunder. Det er en dobbeltkommunikasjon som ikke er greit, sier Stenbro til Medier24.

– Prinsipielt er jeg imot slike type avtaler fordi det ikke er særlig demokratisk, legger hun til.

– Må ha en transparens

Stenbro mener styrene i de ulike avisene må ha dette i bakhodet når de ansetter ledere i fremtiden.

På spørsmål om hun har hørt om etterlønnsavtaler for ledere i mediebransjen, svarer hun ja, men påpeker at det har vært flere konsernsjefer som har kommet og gått siden den gangen.

– Jeg sa ifra da. Jeg tok også opp kampen i sin tid med å fjerne lederbonuser, nettopp fordi jeg mener det var usolidarisk.

– Jeg har ikke noe imot at folk tjener godt, men vi må ha en transparens på slike ting. Jeg har vært tydelig, men jeg var ikke klar over at vi fortsatt har slike avtaler, fortsetter Stenbro.

Hun påpeker at det er vanskelig for tillitsvalgte å ha kunnskap om avtaler som kan gå mange år tilbake i tid.

– Noen har vært ansatt i 20 år, mens andre er nylig blitt ansatt. Så jeg vil ikke skjære alle over en kam her. Men når vi blir gjort oppmerksom på at slike avtaler har eksister, så bør vi være smartere fremover.

– Er slike utbetalinger noe klubbene viser til når man går inn i lønnsforhandlinger?

– Vi har alltid fulgt med på veksten i lederlønninger kontra veksten i ansattes lønninger. Men jeg vil ikke bli overrasket om klubben i BA nevner dette i en bisetning, svarer Stenbro.

– Må være rom for et godt lønnsoppgjør

Medier24 har også vært i kontakt med leder i Norsk Journalistlag Amedia, Lars Anders Døvle Larssen. Han er på ferie, men svarer dette i en sms:

– Jeg går ut fra at det må være rom for et godt lønnsoppgjør for redaksjonsklubben i BA når man har økonomi til å innvilge ledelsen slike betingelser, skriver Døvle Larssen.

Medier24 har forelagt kritikken overfor styreleder i BA, Morten Nilsen. Han er også direktør for mediehus i Amedia.

Han har ingen kommentar og skriver dette i en e-post:

«Dette gjelder ansettelsesforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Prinsipielt kommenterer vi aldri slike spørsmål eller spekulasjoner», skriver Nilsen.

Medier24 har også forelagt kritikken overfor Amedia og den tidligere BA-sjefen Sigvald Sveinbjørnsson.

Begge henviser til styrelederen i BA for kommentar.

Powered by Labrador CMS