Bergensavisen (BA) har utbetalt over 1.7 millioner i «annen godtgjørelse» til daglig leder i 2021.
Det fremkommer i årsregnskapet til Amedia-avisen.
Klubbleder i BA, Einar Lundsør, forteller at summen i årsregnskapet er kjent for dem.
– Vi kjenner ikke til alle detaljene, men det har utløst noen reaksjoner og diskusjoner internt i redaksjonen, sier Lundsør til Medier24.
Klubben fikk beskjed om etterlønns-avtale
Mellom 2012 og 2020 har det i gjennomsnitt blitt utbetalt 161.111 kroner i året i «annen godtgjørelse» til daglig leder i BA.
I slutten av oktober i 2021 sluttet daværende ansvarlig redaktør og daglig leder i BA, Sigvald Sveinbjørnsson, på dagen.
I en pressemelding ble den brå avgangen forklart med at Sveinbjørnsson selv ønsket å gå av.
Ifølge flere kilder Medier24 har vært i kontakt med skal Sveinbjørnsson selv ha uttrykt ønske om å gi seg overfor ledelsen en god stund før han faktisk sa opp.
Medier24 har vært i kontakt med den tidligere BA-redaktøren, Sveinbjørnsson, som forteller at han ikke kan kommentere saken.
– Dette er en sak mellom meg, arbeidsgiver, skattevesenet og Gud. Det vil og kan jeg ikke kommentere, sier han til Medier24.
Etterlønnen har ennå ikke vært et stort diskusjonstema mellom redaksjonsklubben og ledelsen, forteller klubbleder Lundsør.
– Nøyaktig sum har jeg ikke blitt forelagt, men de har forelagt for oss at Sigvald har fått en etterlønn etter at han sa opp.
Medier24 erfarer at den tidligere BA-redaktøren skal ha fått «ett års etterlønn» etter avtale.
I fjor fikk daglig leder i BA over 1,4 millioner kroner i lønn, ifølge posten «lønn» i årsregnskapet. «Annen godtgjørelse» er en egen post i samme regnskap, og det er her det er utbetalt 1,7 millioner kroner.
Medier24 er ikke kjent med hvor mye av «annen godtgjørelse» som faktisk er etterlønn. I tillegg inneholder posten blant annet bonuser og reiseutlegg.
Da Sveinbjørnsson ga seg tok nyhetsredaktør Tor Godal over som konstituert ansvarlig redaktør og daglig leder de siste to månedene av året.
Medier24 har tatt kontakt med Godal med spørsmål om hvor mye han eventuelt har fått av «annen godtgjørelse» for 2021.
– Jeg begynte første november og fikk samme vilkår og lønn som foregående leder de siste to månedene av 2021, sier Godal til Medier24.
– Usolidarisk
Frem til 1927 ble BA gitt ut under navnet Bergens Arbeiderblad, og skal tradisjonelt være arbeidernes avis i Bergen.
– Ser det rart ut utad at en ansvarlig redaktør og daglig leder i BA får etterlønn etter å ha ønsket å gi seg på eget initiativ?
– Det er noe BA-ledelsen og Amedia må svare på. Men det ser rart ut i våre øyne. Vi er en avis som ligger 68. plass på Norsk Journalistlags liste over bransjelønn, og vi er ikke i nærheten av å matche konkurrerende medier i Bergen på lønn. Dette til tross for at vi leverer knallsterke tall, svarer klubbleder Lundsør og legger til:
– For min del kan det fremstå som noe merkelig og egentlig usolidarisk, dersom denne summen av etterlønn stemmer.
– Tror du noen journalister i BA ville fått ett års etterlønn om de selv sa opp?
– Selvfølgelig ikke. Det er ingen i det ordinære arbeidslivet som får det.
Lundsør kjenner ikke til om slike avtaler er vanlig innad i Amedia, men er klar på at det ikke gjør saken bedre om dette er en vanlig policy i konsernet.
– Amedia er et konsern som de siste årene har fått kritikk for å ha for dårlige lokale lønnsforhandlinger. Samtidig som de ser ut til å inngå slike avtaler som dette med ledere. Det vitner om en konsern-kultur som kanskje undervurderer de som faktisk er ryggraden i samfunnsoppdraget til Amedia, journalistene.
Amedia vil ikke svare på spørsmål
Da Sveinbjørnsson trakk seg i fjor, ble det opplyst at han skulle jobbe med ulike prosjekter for konsernet. Det ble ikke presisert hvor omfattende disse oppdragene skulle være.
– Endrer dette noe på klubbens syn for etterlønnen til daglig leder?
– Det spørs hva arbeidet inngår i. Det er jo BA som betaler etterlønnen, og da er det BA som eventuelt må nyte godt av jobben han eventuelt har gjort. Jeg er veldig usikker på hva han har bidratt med i BA som skulle rettferdiggjort en årslønn, dersom de tallene stemmer.
Lundsør understreker at de ikke er kritisk til Sveinbjørnsson som han mener har gjorde en god jobb som ansvarlig redaktør og daglig leder.
– Det er ikke han som skal eventuelt kritiseres her. Det er de som har inngått en slik avtale.
Medier24 har vært i kontakt med styreleder i BA, Morten Nilsen. Han ønsker ikke å stille til intervju, til tross for gjentatt henvendelser.
Han skriver dette i en SMS:
«Spørsmål gjelder enkeltpersoners ansettelsesforhold til arbeidsgiver. Prinsipielt kommenterer vi aldri slike spørsmål eller spekulasjoner», skriver Nilsen.
Heller ikke Amedia sentralt ønsker å kommentere saken. De er majoritetseier i BA, men eier ikke avisen alene. De henviser til styreleder Nilsen.
For ordens skyld: Etter Medier24 publiserte saken har Sveinbjørnsson tatt kontakt og avviser at han skal ha uttrykt ønske om å fratre stillingen sin en god stund før han faktisk sa opp.