Fredag ble det kjent at syv aviser får pressestøtte for første gang.
Blant disse er Avisa Oslo og VårtOslo. I tillegg får nettavisene iLevanger, Steinkjer24, iHarstad, Randaberg24 og MittKongsvinger produksjonstilskudd.
Samtlige av disse avisene er nettaviser uten papirutgave.
Ansvarlig redaktør i VårtOslo, Vegard Velle, sier at pressestøtten til dem øker sjansen for at Oslo får en avis som fortsetter å eksistere.
– Det er ingen selvfølge i en tøff medieøkonomi. Det er et ekstra bein å lene seg på, og en større sannsynlighet for at avisen vil fortsette å eksistere, sier Valle til Medier24.
– Helt nødvendig
Hvor mye hver enkel avis får i støtte blir offentliggjort om kort tid, ifølge Medietilsynet.
Velle forteller at støtte fra tilsynet vil gå til å styrke dekningen av Oslo, og da særlig dekningen av bydelspolitikken.
– En enkel bydel i Oslo er på størrelse med flere byer i resten av landet. Disse blir i liten grad fulgt opp av mediene. Det er et område som vi gjerne skal bli flinkere på, sier Velle.
I tillegg til VårtOslo, får også konkurrenten Avisa Oslo – som ble startet i 2020 – pressestøtte for første gang.
Velle tror støtten til lokalavisene i Oslo vil bedre dekningen av det som tidligere har blitt beskrevet som landets største blindsone i mediedekningen.
– Nå har vi fått et par lokalaviser som har begynt å etablere seg i byen. Da vil noe av disse blindsonene bli bort. Det er godt nytt med tanke på de rapportene som har vist en katastrofalt dårlig dekning.
Ansvarlig redaktør og daglig leder i Avisa Oslo, Kristin Stoltenberg, er klar på at støtten betyr mye for dem.
– Vi er svært glad for denne viktige anerkjennelsen. Oslo er ikke lenger en hvit flekk på mediekartet. Journalistikken og debatten om byen vår er slagkraftig, tett på og aldri hvilende. I Avisa Oslo går vi på jobb for byen vår hver dag, og redaksjonen har allerede brettet opp ermene, sier Stoltenberg.
– Pressestøtten gjør at vi kan fortsette å dekke Oslo tett og bringe fram flere nødvendige stemmer og perspektiver, og levere vanedannende god journalistikk, legger hun til.
Ansvarlig redaktør i Mitt Kongsvinger, Pål Sønsteli, ser på innvilget pressestøtte som en anerkjennelse for jobben de har gjort siden de lanserte nettavisen høsten 2020.
Avisen er nummer to-avis i Kongsvinger bak Amedia-eide Glåmdalen.
– For en liten lokalavis som oss er tilskuddet avgjørende for at vi kan fortsette å levere god journalistikk og bidra til økt mediemangfold, sier Sønsteli til Medier24 og fortsetter:
– Ved oppstart for to år siden hadde vi ikke sett for oss at vi skulle gjøre oss kvalifisert til produksjonstilskudd allerede i år, men det er selvsagt gledelig at vi har vokst raskere enn vi hadde sett for oss.
– Setter kvantitet foran kvalitet
Sjefredaktør i Steinkjer24, Lorns Bjerkan, sier at nyheten var som forventet, og at støtten er viktig for nummer-to-aviser i landet.
– Det er helt nødvendig for å drive utfordrende avisvirksomhet. Uten den kan man ikke drive bærekraftig som avis. Den er helt nødvendig for fri og uavhengig journalistikk, sier Bjerkan til Medier24.
Steinkjer24-sjefen forteller at produksjonstilskuddet vi gi dem mulighet til å bli bærekraftig.
Han er spent på hvor mye de til slutt vil ende opp med å få i støtte.
– Det er stor konkurranse på Steinkjer med flere aviser. Vi er spent på hvordan vi blir sett opp mot dem, og hvilke vurderinger som er gjort rundt det.
Bjerkan reagerer på hvordan støtten for digitale aviser er innrettet:
– Jeg har sett gjennom søknadsprosessen at volumet på antall saker har stor påvirkning på hvor mye man kan få i støtte. Jeg har prinsipielle betenkeligheter rundt at man setter kvantitet foran kvalitet.
Også Randaberg24 får pressestøtte som nummer-to-avis.
– Det er vi selvsagt glade for, men det var også ventet at vi som avis skulle motta for dette året. Det inspirerer selvsagt til å jobbe videre for å bli bedre på innhold, men også bli større i antall abonnenter, sier redaktør Per Thime.
– Investere i ansatte
Nettavisen iLevanger har fått pressestøtte som aleneavis i sitt område.
Daglig leder i iLevanger, Geir Jonny Rognan, forteller at de er veldig glad for de fikk pressestøtte.
– Det er veldig gledelig at den kom på plass. Vi er utrolig fornøyd med den responsen vi har fått fra lokalmiljøet. Hadde vi hatt tilstrekkelig lesere, ville heller ikke hatt grunnlag for å få pressestøtten, sier Rognan.
– Hva betyr pressestøtten for dere?
– Det er en essensiell del av finansieringen av de journalistiske årsverkene. I oppstarten hadde vi kalkulerte underskudd og en finansiering gjennom moderselskapet Trønder-Avisa. Det er en essensiell del for å ha en bærekraftig forretningsmodell, svarer Rognan.
iHarstad, som ble etablert i april 2020, får pressestøtte som nummer-to-avis.
Ansvarlig redaktør i avisen, Morten Inge Jensen, er glad for at pressestøtten fungerer som den skal med å sikre et mediemangfold.
– Dette betyr mer penger til å utvikle mer journalistikk i en by som bare har hatt en avis i så mange år. Dette betyr at innbyggerne for et bedre tilbud, noe vi er veldig glad for, sier Jensen.
– Hva vil dere bruke denne støtten til?
– Det skal bli brukt til mer journalistikk og investere i ansatte, svarer han.
Jensen forteller at de hadde god tro på at de ville få pressestøtte i år.
– Vi er en avis som dekker et bredt spekter av nyheter, sport og kultur, og har bredt med debattstoff.