(BERGEN): I 2015 la Dagens Næringsliv ned sin egen satsing «Bisbuzz». Da de startet det var det med en plan om å få suksess:
– Da skulle vi hive oss på virale nyheter, sier konsernsjef i NHST, Trond Sundnes.
– Vi lærte at det var fort å få opp, men må stoppe det før det er for sent, og vi stoppet det for sent, sier han til latter fra scenen under Nordiske Mediedager torsdag.
I en panelsamtalen diskuterer konserntoppene hvordan de skal tjene penger i fremtiden.
Verken Sundnes eller Anders Opdahl i Amedia tror de virale buzz-satsingene vil se dagens lys igjen.
Da Anders Opdahl var Nordlys-redaktør i 2014 ga han grønt lys til å satse på virale nyheter.
– Vi mobiliserte folk og kokte i hop «BuzzIt» på to timer. Det var utrolig spennende, helt til det ikke var så spennende. Det at vi la så mye kraft i det og turte å ta et bet ga mye læring, sier Opdahl.
Han ville ikke gjort akkurat det samme igjen, men sier om bransjen i dag:
– Vi er fortsatt i en situasjon der vi må tørre å prøve litt.
Fortsatt avhengige av papir
Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør for Schibsted News Media, vil ikke avlyse mediekrisen, men mener bransjen er økonomisk friskere nå enn den var for fem år siden.
– Vi skal leve av mye, i min divisjon skal vi leve av journalistikk. Men hvordan vi finansierer journalistikken endrer seg, sier Juvik Tveitnes
51 prosent av alle inntektene i mediekonsernene er knyttet til papir, ifølge rapporten Medieøkonomien 2016–2020 fra Medietilsynet.
– Brukerbetaling og annonse er like viktig, men det er en transformasjon til det digitale som skal til. Mange mediehus er veldig avhengig av papir, sier hun.
NHST-sjef Trond Sundnes sier koronapandemien også førte til at leserne ble mer digitale.
– Vi lever i langt større grad av abonnementer. Vi har sendt ut papiraviser til kontorer som plutselig var tomme for folk under korona, og har sett hvordan det har dratt folk over digitalt, sier han.
– Men det siste kvartalsresultatet deres er jo ikke pent?, sier moderator Erik Waatland fra scenen.
– Det første er alltid krevende, men leverte totalt sett et av de beste i fjor, sier Sundnes.
–Vi står på midtpunktet i den store digitale transformasjonen. Amedia har i fjor cirka 77 prosent av abonnementene digitalt. Det er en del penger som skal sikres, og vi må levere hensiktsmessig, sier Anders Møller Opdahl, konsernsjef i Amedia.
Blant forretningsmodellene i konsernene i dag, tjener Schibsted blant annet penger på tampong-abonnement.
Aller Media prøver seg på mobilabonnement.
– Vi prioriterer ikke brukerbetaling, vi prioriterer trafikk. Og vi vil ha den digitale så stor som mulig, slik at vi kan diversifisere inntektene, så vi kan tilby kundene flere ting, sier Dag Sørsdahl, konsernsjef i Aller.
Det samme gjelder for Schibsted-mediene, men da er det abonnementsløsningene som står i fokus.
– Vi får en tett relasjon til kundene, og kunde-databasen er veldig verdifull. Å bygge rundt nyhetstjenestene våre gir inntekter som går tilbake til journalistikken, sier Juvik Tveitnes.
– Det å bruke VG-fronten for å bygge de merkevarene, er en forretningsmodell i Schibsted, legger hun til.
Amedia ikke bekymret for at de andre konsernene bygger nye produkter de selger.
Opdahl sier det også handler om troverdighet.
– Vi må treffe godt både med journalistikk og det kommersielle.
– Man må ikke misforstå når vi prater om bleier og tamponger, for det er jo ikke kjernen idet vi holder på med. Journalistikken er kjernen. Vi gikk fra 107 til 170 journalister i fjor. Det er snakk om større investeringer, svarer Sørsdahl.
– Vi har jo målgruppene rundt næringsliv i Norge. Shipping, olje og gass og sjømat globalt. Vi må se på hva vi kan tilby, produkt og tjenester til våre målgrupper, sier Sundnes.
Han nevner DNs event-satsing, og prosjektet DN Ledelse.
– Det som er viktig er å finne sin strategi. Vi må være tydelig på de styrkene vi har og forretningsmodeller rundt de posisjonene vi har. at Aller og Amedia har mer åpen strategi og driter i brukerbetaling, men det hadde vært helt fremmed hos oss, sier Juvik Tveitnes.
Både Sørsdahl i Aller og Opdahl i Amedia er enige om at nisjemedier er en del av fremtiden.
– Eksperimentere med forretningsmodeller, og der skal vi gjøre mer. I bladhylla var det blad for alt, hvorfor kan vi ikke ha det på nett?, sier Sørsdahl.
Amedia har nylig kjøpt Tun Media, som blant annet eier Nationen. De eier også et blad som heter Traktor, som er veldig populært selv om det er en smal nisje.
– Og den dynamikken tror jeg også finnes digitalt.
For ordens skyld: Medier24s ansvarlige redaktør, Erik Waatland, var moderator på panelsamtalen.
For ordens skyld II: NHST-sjef Trond Sundnes er tidligere styreleder i Medier24 AS.