Eva-Therese Loo Grøttum, leder for nyhetsavdelingen i VG.

Derfor skriver VG om Dagbladet-lederens relasjon til Furuset-siktede

– Det er vår plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan pressen fyller sin egen samfunnsrolle, sier leder for nyhetsavdelingen i VG, Eva-Therese Loo Grøttum.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld publiserte VG en sak om at personen som er siktet etter skytingen på Furuset, har en nær relasjon til en leder i Dagbladet.

Den siktede ble varetektsfengslet i fire uker torsdag. Siktede nekter straffskyld for drapsforsøk.

VG har valgt å identifisere omtalte som medieleder og at vedkommende jobber i Dagbladet.

De begrunner det med at de mener det er et viktig nyhetspoeng at en person i en sentral redaksjonell rolle har så tette bindinger med en siktet i en alvorlig straffesak.

Det skriver leder for nyhetsavdelingen i VG, Eva-Therese Loo Grøttum.

– Vær Varsom-plakaten slår fast at det er vår plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan pressen fyller sin egen samfunnsrolle, skriver Grøttum til Medier24.

Hun hadde ikke anledning til å intervjues via telefon.

Medier24 har vært i kontakt med lederen i Dagbladet, som ikke ønsker å kommentere saken.

VG mener det har offentlig interesse

– Vurderte dere å identifisere for å unngå at andre ledere i mediehuset ble mistenkt?

– Nei, svarer Grøttum.

I VG-saken kommer det også frem flere ulike identifikasjons-faktorer.

– Sammen øker det sjansen for identifisering?

– Det har etter vår oppfatning offentlig interesse hvilket mediehus dette gjelder. Akkurat som oss dekker Dagbladet saken. Som redaksjonell leder i en mediebedrift har man innflytelse på hvilke saker det jobbes med og hvordan de omtales.

– Med det følger et stort ansvar. Relasjonen innebærer også at denne lederens adresse ble ransaket natt til onsdag. Det er i seg selv uvanlig, fortsetter hun.

I saken kommer det også frem at medielederen tidligere har jobbet i VG.

– Når vi omtaler saken, er vi selvsagt forpliktet til å oppgi at vedkommende tidligere har jobbet i VG. At vi er transparente om slike forhold er viktig for tilliten til mediene.

– Hadde dere omtalt saken på samme måte om lederen ikke tidligere hadde jobba i VG?

– Ja.

Skal ikke ha vært involvert i dekningen

– Hvordan vurderer dere omtalen og identifisering opp mot at det er tidlig i saken/etterforskningen? Personen er siktet og nettopp varetektsfengslet, samt at medielederen ikke er en del av saken?

– Siktede har innrømmet at vedkommende skjøt en annen med automatvåpen i det offentlige rom. Den siktede har også en lang straffehistorikk bak seg. Medielederen har en nær relasjon til den siktede, det er det som er relevant for offentligheten å få vite om, svarer Grøttum og fortsetter:

– Vi har ikke påstått at vedkommende har noen rolle i saken. Vi skriver at lederen ikke er anklaget for noe klanderverdig.

Dagbladet opplyste selv om relasjonen, men først etter VG hadde publisert sin artikkel.

– Hva tenker du om at dere gikk ut med det først, før Dagbladet?

– Det har jeg ikke noen mening om.

Ansvarlige redaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, har tidligere fortalt til Medier24 at de er kjent med at en ansatt i Dagbladet har nær relasjon til den siktede.

– Det er viktig for oss å understreke at den ansatte ikke har hatt noe befatning med Dagbladets journalistiske dekning av saken. Dette har vi også opplyst i sak om temaet. Vi har også opplyst om denne relasjonen i retteloggen, sier Beverfjord til Medier24.

Derfor skriver Medier24 om saken:

Medier24 har valgt å omtale saken fordi det er en del av pressens mandat å sette søkelyset på mediene. Som bransjeavis har Medier24 et særskilt ansvar.

Vi mener det er rett å omtale vedkommendes lederstilling i avisen fordi det er en sentral del av saken. Å ha en lederstilling i et av Norges største mediehus medfører makt og ansvar.

I Vær varsom-plakaten står det blant annet at «journalister og redaktører skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå (...) bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

Det står også at pressen skal vise åpenhet om «forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet».

Vi mener dette er et slikt forhold.

Det er også pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.

Vi mener det har offentlig interesse hvilket mediehus det er snakk om. Dagbladet har tidligere omtalt skytingen, uten at de opplyste om relasjonen.

Etter VG gikk ut med opplysningen, har Dagbladet for opplyst i dekningen at en av deres ansatte har en nær relasjon til siktede i Furuset-skytingen.

Powered by Labrador CMS