En kommuneoverlege i en kommune nord i Trøndelag er siktet for å ha misbrukt sin stilling til å oppnå seksuell omgang.
Cirka 100 kvinner har vært i kontakt med politiet og 61 av kvinnene har valgt å anmelde legen etter opplevelsene de hadde med ham.
Flere medier har de siste ukene valgt å identifisere hvilken kommune saken gjelder, mens andre fremdeles begrenser seg til å si at det har skjedd i en kommune nord i Trøndelag.
Aftenposten og Dagbladet er blant mediehusene som har skrevet hvilken kommune legen jobbet i.
Søndag morgen valgte TV 2 å identifisere kommuneoverlegen med navn og bilde.
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, forteller at de
har jobbet med saken lenge, men avventet å identifisere.
– Vi har fått innsyn i varsler og en del av de prosessene
som har vært. Vi mener at med det vi kjenner til, var det riktig å identifisere
på det tidspunktet.
– Omfanget i saken
Hun legger til at det var to hovedgrunner til at de gikk for
en full identifisering av kommuneoverlegen.
– Dette er en person i maktposisjon. Vi mener vi har et
ekstra ansvar for å drive journalistikk på personer i betrodde stillinger, spesielt
i et lite lokalsamfunn. Men det i seg selv vil ikke nødvendigvis kvalifisere
for identifisering i et tidlig stadie, men her er det omfanget i saken som gjør
at vi lander på en identifisering, sier hun.
Solbrække påpeker at det er bare en kommuneoverlege i hver
kommune, slik at om man identifiserer kommunen, identifiserer man i praksis
vedkommende også.
– Man kan argumentere for at det er en forskjell, men prinsipielt
er man identifisert, når navn og bilde bare er et google-søk unna.
Hun legger til at det er viktig å påpeke at det er i et
tidlig stadie i etterforskningen, og mannen er siktet, men ikke tiltalt.
– Han nekter også straffeskyld. Men så vet vi allerede mye,
vi har fått innsyn i varsler og vært i kontakt med kvinner som har anmeldt han.
Jeg er opptatt av at i saker hvor det kan tyde på struktuell svikt, er det
ekstra viktig for mediene å gå inn i.
– Landet på den forsiktige siden
Regionsavisen Trønder-Avisa har omtalt den siktede som en kommuneoverlege nord i Trøndelag.
Sjefredaktør i Trønder-Avisa sier til Medier24 at dette har vært en vanskelig sak.
– Det er selvsagt sånn at ingen er skyldig til det motsatte er bevist. Denne saken er fortsatt under etterforskning, og etter det vi forstår er det lenge til politiet er klar til å ta ut en eventuell tiltale. Dessuten er hensyn å ta både til familie og mange involverte kilder, sier Rossing og legger til at de har skrevet om saken i et halvt år.
– Vi valgte helt fra starten å identifisere at det var snakk om en kommuneoverlege, fordi det er helt essensielt for saken hvilken rolle han har hatt. Hadde vi samtidig skrevet hvilken kommune det er, hadde vi i praksis identifisert personen.
– Så har saken selvsagt utviklet seg betydelig i løpet av dette halvåret, og vi kommer nok på et tidspunkt til å identifisere mer presist. Spørsmålet er når saken har utviklet seg så mye at dette er naturlig. Vi har landet på den forsiktige siden.
Regionsavisen Adresseavisen har heller ikke identifisert kommunen i sine saker.
Nyhetsredaktør Erlend Hansen Juvik sier til Medier24 at det er snakk om svært alvorlige anklager, der belastningen ved å bi identifisert åpenbart vil være stor for både siktene og nærstående.
– Etterforskningen pågår og har ikke konkludert. Slik vi har vurdert så langt har det derfor vært riktig å ikke navngi legen eller kommune. Dette kan endre seg i tråd med utviklingen av saken, sier Hansen Juvik.
– Har et ansvar
Lokalradioen Nea Radio identifiserte hvilken kommune det var snakk om nylig, etter at kommunen holdt en pressekonferanse om saken.
Sjefredaktør i Nea Radio, Karin Jegtvik, forteller til Medier24 at de vurderte identifisering av kommunen allerede i høst.
– Om det ikke er kjent hvilken kommune dette har foregått i, er det vanskelig for overgrepsutsatte pasienter å si fra og få hjelp. Vi i pressen har et ansvar for å nå ut med viktig informasjon, ved å holde kommunenavnet skjult er det ikke sikkert vi lyktes like godt med det.
De valgte å likevel ikke identifisere da, fordi den overgrepssiktede legen på den tid fortsatt var ansatt i kommunen og fordi omfanget av saken ikke var like stort som nå.
Jegtvik legger til at hun har fått tilbakemelding fra en kommunedirektør i en annen kommune, som fortalte at kommuneoverlegen i hans kommune var utsatt for rykter og spekulasjoner på grunn av saken.
– Punkt 4.7 i VVP omhandler nettopp dette, der det blant annet står «der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke». Googler man kommuneoverlege og Trøndelag dukker det opp et knippe kandidater, som ikke har noe med denne saken å gjøre, og jeg vet at noen av dem allerede har fått kastet mistanken mot seg. Det er vår plikt å informere på en slik måte at vi unngår mistenkeliggjøring og unødig belastning av andre i samme posisjon.
Nea Radio valgte å identifisere kommunen da de selv inviterte til pressekonferanse om saken.
– Vi må hele tiden ta nye etiske vurderinger. Det er sjølsagt ikke kommunen som legger redaksjonens etiske retningslinjer, men når de inviterer til pressekonferanse for å informere og svare på sin rolle i denne saken, ser jeg ikke lenger at det er grunn til - eller mulig - å ikke fortelle hvilken kommune dette angår.