Hvordan verner vi best om vår uavhengighet, integritet og troverdighet? Det var et av spørsmålene som ble tatt opp under Høstmøtet til Norsk Redaktørforening torsdag.
I sommer ble dobbeltroller og bindinger et tema i forbindelse med Oslo Pride, og flere hadde meninger om hvordan man skulle tolke punkt 2.2 i Vær varsom-plakaten om bindinger og dobbeltroller.
Torsdag offentliggjorde NR årets redaktørundersøkelse som blant annet viste at 35 prosent av ansvarlige redaktører vurderer at egne medarbeidere har varierende, liten ellerfraværende bevissthet rundt dobbeltroller og bindinger.
Generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø, forteller at de ofte blir kontaktet av redaktører om slike utfordringer.
– Det tyder på at det ikke er så stor bevissthet blant journalister. Vi kan få henvendelser om journalister som står på en liste til et valg, og som mener det er en privatsak, sier Nybø.
Undersøkelsen viser også at mer enn 4 av 10 oppgir at man sjelden eller aldri diskuterer mulige dobbeltroller og bindinger i redaksjonen. Nybø er klar på at det må være rom å diskutere slike utfordringer åpent.
– Husk at du er selv dårligst til å se deg selv utenifra. Dette er krevende og vi er behjelpelig overfor redaktører.
Flere kjente milliardærer var også på gjestelisten. Bakgrunnen for invitasjonen til Solvang var at hans partner skal være en gammel venn med Ringes forlovede.
Solvangs sjef, redaktør i NRK Nyhetsdivisjonen Knut Magnus Berge, var invitert til debatten for å snakke om denne saken.
– Det er lov å ha et liv, også som journalist. Så er det en del dilemmaer man kommer opp i, som må håndteres fra gang til gang, sier Berge fra scenen på Pressens Hus.
Ordstyrer Esther Moe påpeker at Solvang har blitt en stor profil. Hun stiller spørsmål til Berge om det er problematisk at Debatten ledes av kun en person.
– Profilene vil være der, og de må man forholde seg til. De vil også ha en omgangskrets, og det må vi forholde oss til. NRK har en portefølje med debattflater, noe vi etter hvert har blitt alene om. Men det er ikke vår feil. Jeg tenker programmene utfyller hverandre At en flate som Debatten blir ledet av en som er tung profil, kommer vi ikke bort ifra uansett.
– Skal ikke være aktivist
I panelet var også Trine Eilertsen, ansvarlig redaktør i Aftenposten og Aksel Kjær Vidnes, ansvarlig redaktør i Forskning.no.
Panelet diskuterte også debatten som oppsto i forbindelse med Oslo Pride i juli, da Norsk Redaktørforening skrev en kronikk om temaet som skapte stor debatt i bransjen.
– Vi benyttet anledningen til å minne om at vi har et kapittel om integritet og troverdighet. Det betyr ikke at man ikke skal engasjerer seg, men man skal ikke være aktivist når man er journalist. Så ble det oppfattet som at vi angrep grunnleggende menneskerettighet, sier Kjelling Nybø.
En av de som reagerte var Vidnes.
– Redaktørforeningen videreformidlet med den kronikken konspirasjoner om hva Pride er. Pride er ikke et arrangement. Og det handler også om hvilken kompetanse vi sitter med, både skeive og andre minoriteter. Hvis vi skal få mangfold inn i norske redaksjoner kan vi ikke si at de ikke får skrive om det de har kompetanse om.
Eilertsen forteller at debatten gjorde at de fikk en diskusjon i Aftenposten om temaet.
– Det vi landet på er at vi aldri kommer til å nekte noen i mediehuset å feire Pride. Det er lett å omfavne den ideen. Men det jeg ikke synes er bra er at de går foran i parolen på de spisseste temaene. Da kan de ikke dekke de konfliktene.