Bildet er tatt over en vaskeekte vask, sier Ole Petter B. Stokke og reflekterer over om AI-bilder er ok å bruke eller ikke.
Bildet er tatt over en vaskeekte vask, sier Ole Petter B. Stokke og reflekterer over om AI-bilder er ok å bruke eller ikke.

MENINGER:

Tror ikke folk på det vi journalister skriver, har vi ingenting. Utviklere, derimot, har ingen etiske regelverk

«Selvfølgelig er det forskjell på et bilde jeg tar med kameraet mitt, og et bilde Midjourney koker opp», skriver Ole Petter B. Stokke.

Publisert

Kode24 kunne "aaavsløre" at en rekke bilder på Nettavisen, som bare ser ut som vanlige bilder, ikke er bilder i det hele tatt, men tegninger laga av AI-en Midjourney.

«For å være helt ærlig så forstår jeg ikke hva problemet med AI-bilder er», skrev en leser i kommentarfeltet under.

«De ekstremt poserte, redigerte og iscenesatte stockfoto-bildene som ofte blir brukt i media kan knapt kalles mer ekte enn disse AI-genererte», skrev en annen.

«Er foto i en særstilling her? Et bilde generert av et fotoapparat er langt fra en objektiv gjengivelse av verden, eller "sannheten" om du vil», skrev en tredje.

Det skremmer meg at utviklere har et så løsluppet forhold til hva som er virkelig, ekte, sant.

Journalister har dette i ryggmargen - troverdighet, integritet og etikk er det aller viktigste vi lærer på journalisthøyskolen, og vi har egne, strenge etiske regler. Tror ikke folk på det vi skriver, har vi ingenting.

Utviklere, derimot, har ingen etiske regelverk, og lærer neppe nok om sånne ting på studiene. Kanskje fordi etikk ikke har hatt like stor betydning for bunnlinja deres som vår.

Her er greia: Selvfølgelig er det forskjell på et bilde jeg tar med kameraet mitt, og et bilde Midjourney koker opp i den svarte gryta si full av stjålet data. Det jeg tar bilde av, finnes i virkeligheten.

- Men ikke i nøyaktig de samme fargene som de kameraet ditt og Photoshop gjenskaper! tenker garantert en bedrevitende teknolog nå.

Slutt, den debatten orker jeg ikke. Du kan komme og se og ta på pipa jeg tar et bilde av - den finnes. Selv om ikke bildet av pipa er en pipe, for å bruke den gamle tankeleken der.

Vi kan ikke diskutere objektive bruntoner på JPG-filer, når det vi egentlig diskuterer er hele vårt verdensbilde.

For jeg tror vi står ved et veiskille: Skal vi forsvare at det finnes visse objektive sannheter, eller skal vi gi opp og få en verden hvor alt bare er en saus av surr? Hvor absolutt alt du ser på mobilskjermen kan være falskt, uansett om du sjekker TikTok eller en avis? Hvor både tante Gerd på Facebook og statsministeren på TV kan ha endra hårfargen sin med nevrale nettverk?

Nei, takk - den verdenen vil jeg kjempe mot helt til jeg blir han gamle meme-mannen som hytter mot skyene.

Og jeg håper utviklerne, de som lager denne teknologien, blir med meg:

Det er superviktig at utviklerne bak er bevisste på ansvaret som følger med deres nye makt - selve definisjonsmakta over hva virkeligheten er. At de er bevisste på at det fortsatt finnes noe som er ekte, og noe som er falskt.

Så gud hjelpe oss alle. For som denne uka har vist: Det tror jeg ikke de er.

———————————————-

Denne teksten ble først publisert hos kode24, og er gjengitt med tillatelse.

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS