Fredag kveld publiserte arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik et innlegg på sin egen Facebook-side der hun gikk hardt ut mot Aftenposten.
I posten har hun lagt ved hele svaret hun hadde sendt til Aftenposten. Saken var ikke publisert, men Tajik mente at Aftenposten hadde planlagt en publisering ganske umiddelbart.
– I sin fulle rett
Fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ) og ekspert i presseetikk, Trygve Aas Olsen, sier til Medier24 at Tajik er i sin fulle rett til å legge ut sin historie i sosiale medier.
– Jeg må understreke at her har jeg ikke alle fakta i saken, og jeg vet ikke om Tajik har skrevet noe feil. Men jeg mener at alle som er utsatt for kritisk journalistikk har lov til å ta til motmæle på den måten de selv ønsker, sier han og legger til:
– Tajik har ytringsfrihet på lik linje som Aftenposten har pressefrihet.
Tajik uttalte til Medier24 søndag at hun mente at saken skulle publiseres ganske umiddelbart, og hun ville derfor ikke vente.
Sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, har avvist dette, og sagt at de kun har sagt at de vurderer å publisere.
– Poenget her er om noen skjønner at journalister er på jakt etter noe kritikkverdig, så kan ikke journalistene da kreve at de det gjelder skal sitte helt rolig og vente på at det journalistiske produktet blir publisert, sier Aas Olsen.
– Tajik mener hun vet noe om Aftenpostens metoder, om det er kritikkverdig eller ikke har ikke noe å si, det at hun mener det, gjør at hun har en soleklar rett til å si det, også før publisering, sier han
– Skader ikke tilliten
Innlegget fra Tajik har av mange blitt kritisert for å være et forsøk på å parkere eller drepe saken om henne.
Aas Olsen mener hun er i sin fulle rett til å forsøke.
– Tajik har ingen rett til å hindre Aftenposten i å publisere, men hun er i sin fulle rett til å gjøre det hun kan for å prøve. Hun mener den beste måten å unngå en kritisk sak på, er å fortelle offentligheten at avisen har tenkt å gjøre det, sier han og legger til:
– Hvis noen mener at kilder skal legge hodet på blokka og vente på publisering av en kritisk sak, da har de grovt misforstått.
Eilertsen har uttalt at hun ikke kan kommentere upublisert materiale, og har derfor ikke sagt noe om hva Aftenposten har tenkt å publisere eller ikke.
– Det er ingenting i presseetikken som tilsier at Eilertsen ikke kan kommentere det. Hun står fritt til å uttale seg om det, men det er klokt av henne å ikke gjøre det, sier Aas Olsen.
– Skader denne saken tilliten til pressen?
– Tilliten til pressen avhenger ikke av hva politikerne mener. Og politikere har egentlig lavere tillit enn det pressen har. Opinionen endrer seg ikke av saken. Jeg vil egentlig tro at tilliten til Aftenposten har steget kraftig i de siste årene, spesielt knyttet til sakene om pendlerboligene og reiseregningene, sier Aas Olsen.