Rakel Haugen Strand, Gina Grieg Riisnæs og Kristoffer Rønneberg

Disse tre skal dekke Europa og Asia for Aftenposten

Rakel Haugen Strand skal til Brussel, Kristoffer Rønneberg til Asia, og Gina Grieg Riisnæs skal jobbe i Øst-Europa, når Aftenposten tester ut en ny måte å ha korrespondenter på.

Publisert

Aftenposten melder at de fra nå av vil teste å sende korrespondenter til områder som er særlig aktuelle i nyhetsbildet.

– Vi ønsker å kombinere permanente korrespondenter med reportere som får kortere korrespondentoppdrag på ulike steder i verden, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Hun sier det senker terskelen for å reise ut, og vil gi dem en bedre dekning.

Samtidig har de ansatt tre korrespondenter:

Rakel Haugen Strand (28) er ansatt som Aftenpostens nye Europa-korrespondent. Hun etterfølger Eirin Hurum på Aftenpostens kontor i Brussel.

– Rakel Haugen Strand har utmerket seg med analyserende nyhetsjournalistikk som gir leserne våre innsikt og forståelse i komplekse problemstillinger. Hun er en skarp journalist, sier Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten.

Haugen Strand er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen. Hun har nå jobbet ett år i Aftenposten/E24-samarbeidet. Hennes bakgrunn fra konsulentbransjen og fra arbeid og studier i flere europeiske land, gjør at hun kan levere journalistikk på mange viktige områder i Europa.

– Jeg er veldig spent og utrolig takknemlig for å få prøve meg som korrespondent. Europa og EU har en svært viktig rolle i tiden fremover, blant annet med krigen i Ukraina, klimakrise og energikrise. Jeg kjenner derfor på et stort ansvar for å fortsette det gode arbeidet Aftenposten gjør med å levere kvalitetsjournalistikk fra Europa. Men ikke minst blir dette utrolig gøy!, sier hun i en pressemelding.

Hun begynner i stillingen til sommeren.

Kristoffer Rønneberg (44) skal jobbe i Asia.

Han har hatt Asia som arbeidsfelt i Aftenposten i flere år. Han har et bredt kildenettverk og har stor evne til å finne og rapportere viktige samfunnsendringer, skriver avisen i en pressemelding.

Rønneberg har også lang erfaring fra reportasjejournalistikk.

– Kristoffer kombinerer helt unik kunnskap om mange land i Asia med solid journalistisk erfaring. Han har et godt språk og han utmerker seg med nye fortellerteknikker, sier Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Rønneberg har tidligere vært Aftenpostens korrespondent i Kina og i USA, og han har i flere perioder jobbet med lyd, blant annet som programleder i Aftenpostens podkast Forklart og i podkastserien “Jeg var der”.

Han tok IB på United World College i Singapore og har reist mye rundt i Øst-Asia helt siden tenårene.

– Jeg gleder meg enormt til å komme meg ut i felt igjen i et område jeg har vært opptatt av mesteparten av livet. Utviklingen i Asia pågår i et eventyrlig tempo, og det er viktig at vi kan få et inntrykk fra bakkenivå av hvordan denne utviklingen påvirker folk og samfunn i regionen. Kinas økende påvirkningskraft i nærområdet blir også et naturlig tema å utforske. Og så skal jeg spise veldig mye god mat, sier Rønneberg.

Gina Grieg Riisnæs (25) skal jobbe i Øst-Europa.

Russlands invasjon av Ukraina forandrer Europa på mange måter, både på kort og lang sikt. Aftenposten skriver at Grieg Riisnæs utmerker seg med sin evne til å finne kilder og saker i områder hvor det er særlig utfordrende å jobbe.

– Gina har levert mange sterke reportasjer til Aftenpostens lesere, både i lyd, bilder og tekst. De siste ukene har hun reist inn og ut av Ukraina og rapportert fra krigen. Med base i Øst-Europa vil hun være godt posisjonert til å gjøre det, og til å skrive om andre land i regionen, sier Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Gina Grieg Riisnæs har bodd i Russland og snakker noe russisk.

– Dagens situasjon i Øst-Europa må vi helt tilbake til andre verdenskrig for å se maken til. Millioner av mennesker er drevet på flukt fra Ukraina. Hva vil skje med dem videre? Hvordan vil flyktningstrømmene påvirke landene rundt? Og hvordan vil krigen i Ukraina utvikle seg videre nå som Russland planlegger ny offensiv i øst? Jeg ser på det som et enormt privilegium å skulle få dekke disse problemstillingene for Aftenposten de neste månedene ved å komme tett på mennesker og være der det skjer, sier Grieg Riisnæs.

Powered by Labrador CMS