Rakel Haugen Strand, Gina Grieg Riisnæs og Kristoffer Rønneberg
Foto: Aftenposten
Disse tre skal dekke Europa og Asia for Aftenposten
Rakel Haugen Strand skal til Brussel, Kristoffer Rønneberg til Asia, og Gina Grieg Riisnæs skal jobbe i Øst-Europa, når Aftenposten tester ut en ny måte å ha korrespondenter på.
Aftenposten melder at de fra nå av vil teste å sende korrespondenter til områder som er særlig aktuelle i nyhetsbildet.
– Vi ønsker å kombinere permanente korrespondenter med reportere som får kortere korrespondentoppdrag på ulike steder i verden, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.
Hun sier det senker terskelen for å reise ut, og vil gi dem en bedre dekning.
Samtidig har de ansatt tre korrespondenter:
Rakel Haugen Strand (28) er ansatt som Aftenpostens nye Europa-korrespondent. Hun etterfølger Eirin Hurum på Aftenpostens kontor i Brussel.
– Rakel Haugen Strand har utmerket seg med analyserende nyhetsjournalistikk som gir leserne våre innsikt og forståelse i komplekse problemstillinger. Hun er en skarp journalist, sier Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten.
Haugen Strand er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen. Hun har nå jobbet ett år i Aftenposten/E24-samarbeidet. Hennes bakgrunn fra konsulentbransjen og fra arbeid og studier i flere europeiske land, gjør at hun kan levere journalistikk på mange viktige områder i Europa.
– Jeg er veldig spent og utrolig takknemlig for å få prøve meg som korrespondent. Europa og EU har en svært viktig rolle i tiden fremover, blant annet med krigen i Ukraina, klimakrise og energikrise. Jeg kjenner derfor på et stort ansvar for å fortsette det gode arbeidet Aftenposten gjør med å levere kvalitetsjournalistikk fra Europa. Men ikke minst blir dette utrolig gøy!, sier hun i en pressemelding.
Hun begynner i stillingen til sommeren.
Kristoffer Rønneberg (44) skal jobbe i Asia.
Han har hatt Asia som arbeidsfelt i Aftenposten i flere år. Han har et bredt kildenettverk og har stor evne til å finne og rapportere viktige samfunnsendringer, skriver avisen i en pressemelding.
Rønneberg har også lang erfaring fra reportasjejournalistikk.
– Kristoffer kombinerer helt unik kunnskap om mange land i Asia med solid journalistisk erfaring. Han har et godt språk og han utmerker seg med nye fortellerteknikker, sier Tone Tveøy Strøm-Gundersen.
Rønneberg har tidligere vært Aftenpostens korrespondent i Kina og i USA, og han har i flere perioder jobbet med lyd, blant annet som programleder i Aftenpostens podkast Forklart og i podkastserien “Jeg var der”.
Han tok IB på United World College i Singapore og har reist mye rundt i Øst-Asia helt siden tenårene.
– Jeg gleder meg enormt til å komme meg ut i felt igjen i et område jeg har vært opptatt av mesteparten av livet. Utviklingen i Asia pågår i et eventyrlig tempo, og det er viktig at vi kan få et inntrykk fra bakkenivå av hvordan denne utviklingen påvirker folk og samfunn i regionen. Kinas økende påvirkningskraft i nærområdet blir også et naturlig tema å utforske. Og så skal jeg spise veldig mye god mat, sier Rønneberg.
Gina Grieg Riisnæs (25) skal jobbe i Øst-Europa.
Russlands invasjon av Ukraina forandrer Europa på mange måter, både på kort og lang sikt. Aftenposten skriver at Grieg Riisnæs utmerker seg med sin evne til å finne kilder og saker i områder hvor det er særlig utfordrende å jobbe.
– Gina har levert mange sterke reportasjer til Aftenpostens lesere, både i lyd, bilder og tekst. De siste ukene har hun reist inn og ut av Ukraina og rapportert fra krigen. Med base i Øst-Europa vil hun være godt posisjonert til å gjøre det, og til å skrive om andre land i regionen, sier Tone Tveøy Strøm-Gundersen.
Gina Grieg Riisnæs har bodd i Russland og snakker noe russisk.
– Dagens situasjon i Øst-Europa må vi helt tilbake til andre verdenskrig for å se maken til. Millioner av mennesker er drevet på flukt fra Ukraina. Hva vil skje med dem videre? Hvordan vil flyktningstrømmene påvirke landene rundt? Og hvordan vil krigen i Ukraina utvikle seg videre nå som Russland planlegger ny offensiv i øst? Jeg ser på det som et enormt privilegium å skulle få dekke disse problemstillingene for Aftenposten de neste månedene ved å komme tett på mennesker og være der det skjer, sier Grieg Riisnæs.