I februar var Aftenpostens journalist og Kina-kjenner Kristoffer Rønneberg i Beijing for å dekke vinter-OL.
Da Rønneberg skulle dra fra landet før lekene var ferdige, fikk han plutselig problemer på flyplassen. Rønneberg trodde nemlig at han kunne dra hjem med et vanlig rutefly. Det kunne han ikke.
Under OL måtte alle involverte oppholde seg i en streng «smitteboble». Rønneberg måtte derfor dra hjem med et spesielt «boblefly», mente kineserne.
– Jeg ble derfor fraktet tilbake til pressesenteret i sentrum. Da skjønte jeg at jeg hadde fått noen alarmer i systemet til å gå av, ved å gjøre noe jeg ikke skulle, sa Rønneberg.
På pressesenteret ble Rønneberg møtt av en mann fra Kinas informasjonsavdeling, og av to sikkerhetsvakter.
– Da sendte jeg en forsiktig tekstmelding om at det kunne hende jeg var i trøbbel, sa Rønneberg.
– Pustet lettet ut
Rønneberg fortalte om seansen fra scenen i samtale med Aftenpostens teamleder for OL i Beijing, sportsleder Bertil Valderhaug, på et internt arrangement tidligere denne måneden.
Mens Rønneberg prøvde å dra fra Kina, satt Valderhaug på dette tidspunktet hjemme i Oslo med koronasykdom.
I løpet av det drøye døgnet Rønneberg brukte på å forlate Kina, fikk ikke Valderhaug kontakt med Rønneberg.
Valderhaug hadde også fått mail fra kinesiske myndigheter om at de mente Rønneberg hadde begått et grovt overtramp, i forsøket på å dra fra Kina.
Redaksjonslederen erkjenner at han ble stresset underveis.
– Da jeg ikke fikk tak i deg, håpte jeg bare at du hadde kommet deg på flyet, og at du ikke hadde blitt puttet i en leir. Det sto at det var et grovt overtramp, sa Valderhaug.
Og fortsatte:
– Jeg ble lykkelig da jeg fikk vite at du hadde sendt en melding til noen om at du var på flyet. Da pustet jeg lettet ut.
Da Rønneberg hadde kommet seg ut av Kina, fikk han også vite at kinesiske myndigheter ønsket å holde ham i Kina, for å sette ham i en smittekarantene, da de mente han hadde brutt «smitteboblens» regler.
– Olympiatoppen videresendte en mail til meg fra kinesiske myndigheter, der det sto at en norsk reporter hadde prøvd å komme seg ut av byen på ureglementert vis, og at de måtte gripe tak i meg, og sette meg i karantene.
– Jeg var aldri utenfor boblen, men de tolket det som et tegn på at jeg prøvde. Det kunne skapt komplikasjoner.
– Det viktigste er å finne balansen
Sammen med Valderhaug og Rønneberg på scenen, var også Aftenpostens sportskommentator, Daniel Røed-Johansen.
Røed-Johansen forteller at han både var opptatt av å formidle historier om idrettsglede under OL, men også om idrettens skyggesider og de menneskerettslige utfordringene i Kina.
Derfor ville han ikke boikotte arrangementet, slik Gudmund Skjeldal oppfordret mediene til å gjøre.
– Pressens rolle er ikke å boikotte arrangementer, men å dekke det som skjer på en kritisk måte. Det viktigste er å finne balansen mellom kritisk journalistikk og å skrive om idrettsprestasjonen, sa Røed-Johansen.
Og fortsatte:
– Min tanke var at det ville være et argument for å være der, om jeg kunne bidra til denne balansen.