Aftenpostens kommentator, Daniel Røed-Johnsen og Johannes Thingnes Bø som feirer sitt andre andre gull.

Aftenposten-kommentator ut mot medienes dekning av OL. Sammenligner OL i Beijing med OL i Nazi-Tyskland

Aftenpostens kommentator, Daniel Røed-Johansen, mener mediene er nyttige idioter for Kina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Aftenposten-kommentator Daniel Røed-Johansen mener mediene blir parodier på seg selv i dekningen av OL.

Det skrev han i en kommentar i egen avis torsdag.

På telefon fra Kina forteller Røed-Johansen at utgangspunktet for kommentaren var en følelse som har bygget seg opp underveis i mesterskapet.

– Perspektivene drukner i OL-boblene og gullrush. Når en uigurer tenner OL-ilden kan det vanskelig tolkes som annet enn et PR-stunt. Samtidig blir avlysningen av utfortrening i Yanqing beskrevet som OLs første skandale, sier Røed-Johansen til Medier24.

– Det er mye oppmerksomhet rundt gull, men skuffende lite rundt de kontroversielle sidene ved mesterskapet, legger han til.

– Ingen unnskyldning

Kina har blitt sterkt kritisert for behandlingen av minoriteten uigurene som holder til i provinsen Xinjiang.

Amnesty International har tidligere kritisert Kina for grov overvåking av sine egne innbyggerne, og ifølge menneskerettighetsorganisasjonen henretter landet flere enn resten av verden til sammen.

De senere årene har flere store mesterskap blitt tildelt autoritære regimer. Det gjelder både OL i Beijing i 2008, Sotsji-OL i 2014, og det kommende fotball-VM i Qatar.

Røed-Johansen påpeker at det dynamikken i dekningen av større mesterskap ofte har kritiske saker i forkant, men så forsvinner det så fort mesterskapet er i gang.

Kommentatoren mener ikke det skal ikke være mulig å skrive saker som kun omhandler gull eller idrettsprestasjoner, men han mener mediene bør være mer bevissthet over balansen i dekningen.

– Med en helg igjen av OL har det vært en ekstremt skjev balanse i retning gull-hyllest. Man må gjerne hylle prestasjonene, men idretten er ikke lenger i et vakuum. Man må fram skyggesider i samfunnet for å bedre balansen.

Samtidig påpeker han at journalister i Kina må forholde seg til strenge koronaregler, og at det gjør arbeidsforholdene for fri journalistikk vanskelig.

– Det er mange reportasjer som ikke kan lages på grunn av boblen som skiller journalister fra lokalbefolkningen. Men det er ingen unnskyldning for skjevheten i dekningen, og det finnes mange måter å løse saker på.

– Nyttige idioter

I kommentaren sammenligner Røed-Johansen vinter-OL i Beijing med OL i Nazi-Tyskland i 1936.

Han mener lederne i redaksjoner i norske medier må stille seg spørsmålet om hvordan man vil se på OL i Beijing om 20 år.

– OL brukes som propagandaverktøy og mediene bidrar synlighet. Vil man om 20 år si at mediene var nyttige idioter og brikker, eller bidro man til å få fram kritiske perspektiver, spør Røed-Johansen før han svarer på sitt eget spørsmål.

– Jeg tror nok de havner i den første kategorien.

– Nå som flere autoritære regimer blir tildelt mesterskap, stilles det større krav til sportsjournalister?

– Absolutt. Sportsjournalister bør følge de samme reglene som alle andre i journalistikken. Man må forholde seg til virkeligheten slik den er. Dette er en oppfordring til lederne om å prioritere dette hardere.

– Er du skuffet over mediedekningen?

– Jeg kan ikke si at jeg er veldig overrasket, men jeg er skuffet. Jeg hadde forventet litt mer av dem.

Medier24 har forelagt kritikken overfor Kinas ambassade i Norge.

De hevder en del norske medier har publisert artikler som har for liten kunnskap og er sterkt fordomsfull mot Kina.

– De fortrekker å sette i gang angrep basert på grunnløse forutsetninger eller iboende fordommer, som er i strid med journalistikkens yrkesetikk, skriver ambassaden i en e-post til Medier24.

– Vi vil oppfordre venner fra Norge og resten av verden til å reise til Kina etter pandemien for å oppleve det virkelige Kina og det kinesiske folket personlig, fortsetter de.

Powered by Labrador CMS