Leder for nyhetsavdeling i VG, Eva Therese Grøttum, utenriksredaktør i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i TV 2, Aslaug C. Henriksen og redaksjonssjef i Aftenposten, Jostein Ihlebæk.

Norske medier er på plass i Ukraina for å dekke den eskalerende krisen: – Sikkerhets­situasjonen er krevende

Redaktørene i de største utenriksredaksjonene er klar på at dekningen av Ukraina-krisen er en av deres mest krevende oppgaver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Situasjonen i Ukraina får stadig økende oppmerksomhet i mediene.

Russland skal ha stasjonert over 100.000 soldater på grensen til det østlige Ukraina, ifølge USA og NATO, og amerikanske myndigheter har delt villig hvilke krisescenarioer de ser for seg.

Hvis man følger det løpende nyhetsbildet får man fort inntrykk om at en større konflikt kan være på trappende.

Medier24 har tatt kontakt med de største redaksjonene i Norge for å høre hvordan de dekker situasjonen, samt hvordan de vurderer sikkerheten til sine ansatte i felt.

– Det vanskeligste vi gjør

Utenriksredaktør i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, forteller at de har hatt flere reportasjereiser i de østlige Ukraina og inn i fronten.

– Sist var vi med og overnattet i skyttergraven med ukrainske soldater. Nå har vi et team med Gro Holm og Gunnar Bratthammer på foto i Kiev som blir der inntil videre, sier Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

Han påpeker også at de har Russland-korrespondent Jan Espen Kruse som gir viktig perspektiver fra den russiske siden.

Videre vurderer NRK hele tiden om de skal sende flere team til Ukraina og områdene rundt.

NRKs utenriksredaktør er klar på hvor viktig det er å få norske øyner og ører på konflikten.

– Det er for å forstå hva som foregår. Akkurat nå er det viktig for å kunne skildre stemningen der, samt hvordan dette utspiller seg for sivile i Ukraina, sier Falkenberg Mikkelsen og fortsetter:

– Skulle det blir full krig, så er det viktig å kunne dokumentere med førstehåndsinntrykk hva som skjer i Ukraina, og ikke minst få fram sivile ukrainske stemmer for å forstå konflikten fra deres ståsted.

På fredag frarådet Utenriksdepartementet innreise til Ukraina, og oppfordrer norske statsborgere til å forlate landet.

Falkenberg Mikkelsen er klar på at sikkerheten til de ansatte alltid blir prioritert øverst.

– Vi følger tett med på rådene fra norske myndigheter, men så må vi også ta egne vurderinger, tett sammen med nordiske kollegaer og norske utenrikskollegaer. Vi råder oss også med vår egen sikkerhetsavdeling for å få en totalvurdering av sikkerhetssituasjonen.

– Blir det full krig, så vil sikkerhetsvurderingen kneppes ytterligere til.

Han er klar på at slike situasjoner alltid er krevende.

– Det å dekke krig og konflikt er det vanskeligste vi gjør. Det er farlig, og vi har også et stort ansvar for å sjekke all informasjon vi får. Dette er den største oppgaven en utenriksredaksjon har. Man må gjør denne type konflikter både forståelig for folk og dekke den skikkelig journalistisk.

Merker økt interesse for Ukraina-saker

TV 2 er tilbake i den ukrainske hovedstaden Kiev tirsdag med den tidligere Russland-korrespondent Øystein Bogen og fotograf Aage Aune. Begge har lang erfaring med å dekke Ukraina-krisen i mange år.

De tenker å ha base i hovedstaden i første omgang på grunn av sikkerhetsgrunner, forteller utenrikssjef Aslaug C. Henriksen.

– Vi vurderer fortløpende hvor vi kan bevege oss, alt ettersom hva som skjer de nærmeste dagene. Vi vurderer også å sende et nytt tema i løpet av de neste dagene, sier Henriksen til Medier24.

Hun er klar på at en tilstedeværelse i Ukraina er nødvendig for å kunne møte menneskene det angår.

– Det er viktig å være til stede for å dekke det som skjer, men også for høre deres tanker.

TV 2s utenrikssjef peker også på den politiske delen av situasjonen, og mener det er viktig å dekke de politiske og diplomatiske møtene, både hjemme og internasjonalt.

– Opplever dere interesse fra publikum rundt sakene?

– Absolutt! Vi merker at folk er interessert i dybdeanalyser og ønsker å forstå denne konflikten. Vi merker også at interessen øker når vi er til stede, svarer Henriksen.

Hun påpeker at dagens konflikt mellom Russland og NATO er ekstra spesiell da USA er langt mer åpen med alle scenarioene de kan se for seg.

– Det er viktig at vi ser på alle nyhetsmeldingene med et kritisk blikk.

TV 2 samarbeider både med internasjonale og norske mediehus rundt sikkerheten til sine journalister.

– Vi har lagt ulike planer for ulike scenarioer for hvor lenge vi kan bli, hvor vi kan oppholde oss og hvordan vi kommer ut dersom luftrommet stenges.

– Krevende

Redaksjonssjef i Aftenposten, Jostein Ihlebæk, forteller at de følger situasjonen tett med med flere reportere fra redaksjonen i Oslo, samtidig som de har et team på bakken i Ukraina.

Det øvrige korrespondentnettet deres er også involvert i dekningen.

– Vi er opptatt av å ligge tett på det løpende nyhetsbildet, samtidig som det er helt avgjørende å gi leserne forklaringer, kontekst og analyser – og dokumentere konsekvenser, skriver Ihlebæk til Medier24.

Han er klar på at tilstedeværelse alltid er viktig, men at de må prioritere tilstedeværelsen.

– Nå har vi prioritert å være på bakken. I en situasjon med så høy spenning tett på oss, er det avgjørende at Aftenposten gir leserne en best mulig forståelse og oversikt over hva som skjer. Vi får snakket med menneskene det gjelder, og vi kan selv oppleve, dokumentere og formidle stemninger og hendelser til leserne våre.

– Hvordan vurderer dere sikkerhetssituasjonen?

– Sikkerhetssituasjonen er krevende. Vi har en tett dialog med lokale kontakter, norske myndigheter og også andre redaksjoner når vi foretar sikkerhetsvurderingene. Vi har tidligere sendt teamet vårt til grenseområdene, men nå avventer utviklingen og er i hovedstaden Kyiv inntil vi har bedre oversikt. Vi har også lagt plan for utreise på kort varsel, dersom det skulle bli nødvendig.

– Nytt team på vei i dag

VG dekker situasjonen løpende med ressurser i Oslo, samt med tilstedeværelse i Kiev.

Det forteller leder for nyhetsavdelingen Eva-Therese Grøttum.

– Vi har siden helgen vært til stede med vår Midtøsten-stringer Kyrre Lien, som er godt kjent i området, og har i tillegg et nytt team på vei tirsdag. Vi har også vært på flere reportasjereiser til blant annet Kharkiv den siste tiden, skriver Grøttum til Medier24.

Hun påpeker at en tilstedeværelse viser kontrasten mellom hvordan ukrainere de snakker med oppfatter situasjonen, og hva som blir sagt fra for eksempel amerikanske myndigheter.

– Vi kommer også tettere på vanlige mennesker og deres skjebner, som er viktig for å formidle konsekvensene av konflikten. Det må man være til stede for å få til.

Også VGs leder for nyhetsavdelingen er klar på at sikkerheten alltid kommer først.

– Vi vurderer selvsagt sikkerheten løpende, og har sendt erfarne folk som er godt vant med å dekke denne typen situasjoner. Vi har løpende dialog med teamet, og skulle situasjonen tilspisse seg, har vi planer for ulike scenarioer.

Powered by Labrador CMS