– Dette gjør selvfølgelig at saken kommer opp igjen, sier Fredrik Græsvik.

Fredrik Græsvik var på Serena Hotel under terror­angrepet i 2008. Dette sier han om Talibans besøk til Oslo

Fredrik Græsvik forstår Dagbladets reaksjon på Taliban-besøket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Under angrepet på Serena Hotel i Kabul i 2008 ble den norske Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen skutt og drept.

Thomassen var der sammen med flere andre journalister for å følge daværende utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i den afghanske hovedstaden.

I anledning Talibans forhandlinger i Oslo, er Mohammed Anas Zadran, som også er kjent som Anas Haqqani, blant medlemmene i den afghanske delegasjonen.

Ifølge NRK er han lillebror til Sirajuddin Haqqani, lederen for Haqqani-nettverket, og som ifølge FNs sikkerhetsråd sto bak angrepet på hotellet i 2008.

Besøket fra Haqqani har vakt reaksjoner, blant annet fra Dagbladets ansvarlige redaktør, Alexander Beverfjord, som kaller det både absurd og uhørt.

En av journalistene som var med i følget til Thomassen i 2008, var TV 2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik.

Han forstår at besøket skaper utfordringer for regjeringen.

– Jeg skjønner at det er utfordrende for norske myndigheter å gjennomføre en slik operasjon uten å tråkke folk på tærne, sier Græsvik til Medier24.

– Reagerer

Græsvik har selv vært i Afghanistan flere ganger på reportasjeoppdrag.

Han tror mange av journalistene som har vært i landet utvikler et nært forhold til det afghanske folk.

For egen del synes Græsvik det er bra at verdenssamfunnet gjør en innsats for å hjelpe befolkningen i Afghanistan.

– Hvis det er å invitere Taliban-delegasjonen til Norge vil bidra til noe godt for Afghanerne, så er det bra, sier Græsvik, før han nevner lillebroren til lederen for Haqqani-nettverket.

– Jeg vet ikke hvilke funksjon Haqqani har i disse samtalene, men akkurat han var det kanskje ikke nødvendig å ønske velkommen.

Samtidig er TV 2s USA-korrespondent rask med å påpeke at han ikke kjenner til Utenriksdepartementets vurderinger til å la Haqqani være med i delegasjonen.

Græsvik er klar på at han forstår reaksjonene til de ansatte i Dagbladet, men forsøker å se pragmatisk på det.

– Jeg reagerer også på at Haqqani er i Oslo. Men hvis han har en funksjon som gjør at det var veldig viktig at han var med i disse forhandlingene, så er det kanskje riktig å gjøre det.

Fredrik Græsvik avbildet i 2008 da han lanserte boken om de dramatiske hendelsene på Serena Hotel.

– Stor sorg

Græsvik er for tiden i New York for å følge nettopp statsminister Støre. Han forteller at det har vært et samtaleemne mellom dem under besøket.

Han er klar på at saken nå vekker minner fra angrepet.

– Dette gjør selvfølgelig at saken kommer opp igjen. Det var en voldsom terroraksjon som jeg tror har preget meg veldig sterkt i etterkant fordi det ble så veldig nært. Det var med stor sorg at jeg fulgte Carstens kiste hjem til Norge den gangen.

– De minnene kommer tilbake fra tid til annen, legger han til.

Søndag fortalte utenriksminister Anniken Huitfeldt til NRK at det er Taliban selv som har valgt hvilke folk som skulle sendes til Norge.

– Vi har stor forståelse for at mange synes det er vanskelig og er kritiske til at vi arrangerer disse møtene i Norge, skriver statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet i en e-post til VG søndag.

Powered by Labrador CMS