(ARENDAL): Aftenpostens Øst-Europa korrespondent, Gina Grieg Riisnæs, og Aftonbladets utenriksjournalist, Nivette Dawod, har begge dekket krigen i Ukraina over lengre tid.
Tirsdag var de invitert til Arendalsuka å snakke om deres erfaringer fra krigsområdet, samt hva de tenker om at oppmerksomheten til krigen her hjemme gradvis forsvinner.
– Vi har et utrolig viktig oppdrag med at vi ikke må glemme krigen. Den pågår i aller høyeste grad fortsatt. Det blir et tøffere oppdrag for oss å publisere informasjon og nyheter som gjør at mennesker føler at de må lese det, sier Dawod.
– Kan bli litt bekymret
De siste ukene har hvalrossen Freya fått mye medieoppmerksomhet i Norge.
Det er blitt skrevet flere saker om henne, både før og etter at hun ble avlivet.
Utenriksjournalistene ble spurt om hva de tenker om at Freya får mer oppmerksomhet i mediene i Norge, enn krigen i Ukraina.
– Man kan bli litt bekymret over at det nå er Freya på alles lepper. Men det sier også noe om hvordan vi mennesker er. Vi klarer kanskje ikke å ta inn så mye grusomheter og sorg som skjer. Mennesker trenger også noe mer, sier Dawod.
Aftonbladets utenriksjournalist tror ikke det er reporterne som har gått lei av det som skjer i Ukraina.
– Det er heller en kamp med våre redaktører som ser at det ikke lenger blir like godt lest og skaper like mye klikk. Det er dyrt å sende team ned til Ukraina, og kanskje de derfor ikke vil bruke så mye ressurser på det når krigen i deres øyne er blitt mer stille. Selv om det egentlig ikke er det.
Ordstyrer og redaksjonssjef i Bergens Tidende, Liv Skotheim, stilte spørsmål om det skaper en del frustrasjon.
– Absolutt, det er klart at det finnes. Jeg drar i morgen om de vil sende meg. I Sverige er det snart riksdagsvalg, og alt fokuset er på det. Det er også der lesernes fokus er, men vi må holde flere baller i luften, svarer Dawod og legger til:
– Det er vår plikt å skrive om det som skjer, selv om det ikke er den saken leserne klikker først på.
Kritisk til Donbas-dekningen etter 2016
Aftenpostens Øst-Europa korrespondent, Gina Grieg Riisnæs, forteller at det fremover vil være viktig å se på Ukrainas offensiv i de sørlige områdene.
Hun mener det er viktigere enn noen gang å være tilstede på bakken.
– Jeg tror det er viktig at vi som medier gir plass til Ukraina i avisene våre. Selv om det er mindre dekning nå enn før, så betyr det ikke at det blir bedre i Ukraina, sier Riisnæs.
Hun mener også mediene burde gå inn i seg selv og se på dekningen av konflikten i Øst-Ukraina, også før den massive invasjonen startet tidligere i år.
– Se på det som skjedde etter 2016. Da ble det mindre dekning av krigen i Donbas i norske medier. Man kan stille spørsmål om det var medvirkende årsak til at folk ble så sjokkert over invasjonen.