Aftonbladets utenriksjournalist, Nivette Dawod og Aftenpostens Øst-Europa korrespondent, Gina Grieg Riisnæs under Arendalsuka.

Bekymret over at hvalrossen Freya får mer oppmerksomhet enn Ukraina-krigen

Aftonbladets utenriksjournalist, Nivette Dawod, er betenkt over at Freya er på alles lepper. Samtidig forstår hun at mennesker trenger mer enn bare grusomheter og sorg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(ARENDAL): Aftenpostens Øst-Europa korrespondent, Gina Grieg Riisnæs, og Aftonbladets utenriksjournalist, Nivette Dawod, har begge dekket krigen i Ukraina over lengre tid.

Tirsdag var de invitert til Arendalsuka å snakke om deres erfaringer fra krigsområdet, samt hva de tenker om at oppmerksomheten til krigen her hjemme gradvis forsvinner.

– Vi har et utrolig viktig oppdrag med at vi ikke må glemme krigen. Den pågår i aller høyeste grad fortsatt. Det blir et tøffere oppdrag for oss å publisere informasjon og nyheter som gjør at mennesker føler at de må lese det, sier Dawod.

– Kan bli litt bekymret

De siste ukene har hvalrossen Freya fått mye medieoppmerksomhet i Norge.

Det er blitt skrevet flere saker om henne, både før og etter at hun ble avlivet.

Utenriksjournalistene ble spurt om hva de tenker om at Freya får mer oppmerksomhet i mediene i Norge, enn krigen i Ukraina.

– Man kan bli litt bekymret over at det nå er Freya på alles lepper. Men det sier også noe om hvordan vi mennesker er. Vi klarer kanskje ikke å ta inn så mye grusomheter og sorg som skjer. Mennesker trenger også noe mer, sier Dawod.

Aftonbladets utenriksjournalist tror ikke det er reporterne som har gått lei av det som skjer i Ukraina.

– Det er heller en kamp med våre redaktører som ser at det ikke lenger blir like godt lest og skaper like mye klikk. Det er dyrt å sende team ned til Ukraina, og kanskje de derfor ikke vil bruke så mye ressurser på det når krigen i deres øyne er blitt mer stille. Selv om det egentlig ikke er det.

Ordstyrer og redaksjonssjef i Bergens Tidende, Liv Skotheim, stilte spørsmål om det skaper en del frustrasjon.

– Absolutt, det er klart at det finnes. Jeg drar i morgen om de vil sende meg. I Sverige er det snart riksdagsvalg, og alt fokuset er på det. Det er også der lesernes fokus er, men vi må holde flere baller i luften, svarer Dawod og legger til:

– Det er vår plikt å skrive om det som skjer, selv om det ikke er den saken leserne klikker først på.

Kritisk til Donbas-dekningen etter 2016

Aftenpostens Øst-Europa korrespondent, Gina Grieg Riisnæs, forteller at det fremover vil være viktig å se på Ukrainas offensiv i de sørlige områdene.

Hun mener det er viktigere enn noen gang å være tilstede på bakken.

– Jeg tror det er viktig at vi som medier gir plass til Ukraina i avisene våre. Selv om det er mindre dekning nå enn før, så betyr det ikke at det blir bedre i Ukraina, sier Riisnæs.

Hun mener også mediene burde gå inn i seg selv og se på dekningen av konflikten i Øst-Ukraina, også før den massive invasjonen startet tidligere i år.

– Se på det som skjedde etter 2016. Da ble det mindre dekning av krigen i Donbas i norske medier. Man kan stille spørsmål om det var medvirkende årsak til at folk ble så sjokkert over invasjonen.

Powered by Labrador CMS