Torun Støbakk og Hilde Skjesol vant den mest prestisjetunge prisen.

Adresseavisen vant den trønderske journalistprisen

Se alle vinnerne fra kveldens prisutdeling.

Publisert Sist oppdatert

(HELL): Lørdag kveld ble de trønderske journalistprisene for 2022 delt ut under Hellkonferansen. Prisene for 2021 ble delt ut fredag kveld.

Vinneren av den trønderske journalistprisen ble Adresseavisen med sin dekning av Helseplattformen.

Juryleder Ingeborg Volan og NRKs Odd Rune Wolden delte ut prisene i kategoriene «feature», «nyhet», «bilde», «lokaljournalistikk» og «den trønderske journalistprisen». Fredag ble det for første gang også blitt delt ut pris for «årets nyskapning», men det ble ikke delt ut lørdag.

Fra scenen påpekte Volan:

– Vi kjente på at det var så stor klasseforskjell mellom 2021 og 2022 at vi valgte å ikke dele den ut. La meg si det sånn, Trøndelag, dere kan bedre.

Den trønderske journalistprisen:

Adresseavisens dekning av Helseplattformen

Bidragsytere: Torun Støbakk, Hilde Skjesol

Juryens begrunnelse:

Det skal bli det viktigste kontaktpunktet mellom innbyggere og en svært sentral del av det offentlige tjenestetilbudet for oss alle. Det er en av de største offentlige investeringene i Trøndelag på en årrekke. Og det går galt, både økonomisk og teknisk. Juryen er takknemlig for at regionavisa på eget initiativ har gravd seg ned i økonomi- og prosjektstyring ved innføringen av Helseplattformen, satt dagsorden og aldri sluppet taket i det som i stadig større grad framstår som et kriseprosjekt. I skarp konkurranse fra andre regionale og nasjonale medier har Adresseavisen hele tiden vært nyhetsledende i dekningen av Helseplattformen. Dette er journalistikkens vaktbikkjefunksjon slik den praktiseres på sitt beste.

Lokaljournalistikk:

Prisvinner: TOBB-saken

Bidragsyter: Linda Vaeng Sæbbe, NT24/Nidaros

Linda Vaeng Sæbbe NT24/Nidaros vant prisen for beste lokaljournalistikk.

Jurybegrunnelse:

Det gjelder å lese det som står med liten skrift. Det er en klisje, men også en god leveregel i journalistikken. Begravd langt bak i notene en årsrapport fant journalisten det som skulle vise seg å være en oppsiktsvekkende historie: Styrelederen i Midt-Norges største boligbyggelag hadde sikret seg en gullkantet tilleggspensjon - en helt uvanlig ordning i næringslivet, som attpåtil skulle kunne gå i arv. Gjennom grundig og utholdende journalistikk avdekket NT24/Nidaros fleire tvilsomme sider ved ordningen, avsløringer som endte med at styrelederen trakk seg.

Hederlig omtale: «Samaritanen»

Bidragsytere: Bastian Øien Alstad, Lena Hatland, Odd Egil Hegge Selnes, Namdalsavisa

Bastian Øien Alstad og Lena Hatland fikk hederlig omtale for "Samaritanen".

Feature:

Prisvinner: «Brikkene som mangler»

Bidragsytere: Kirsti Kringstad, Sverre Lilleeng, Ragnhild Merete Kløften, Sidsel Hoelsæter, Morten Waagø og Maia Arstad, NRK

NRK ved Kirsti Kringstad og Sverre Lilleeng

Jurybegrunnelse:

80 år siden deportasjonen av norske jøder. Og fortsatt er det mange historier som ikke er fortalt. Flere leter fortsatt etter svar på hva som skjedde dette året. For hvem reddet Inger-Lise fra å bli fraktet til gasskammeret for å dø? Den sterke, rørende og godt fortalte NRK-saken “Brikkene som mangler” finner svaret på spørsmålene for Inger-Lise. Foto, grafikk og dokumentasjon gir leseren innblikk i det som skjedde i 1942, samtidig som Inger-Lises historie viser hvordan personer i dag fortsatt sitter tilbake med spørsmål. Saken er glimrende fortalt, berører leseren og gir et godt innblikk i en dyster del av norsk historie.

Bilde:

Prisvinner: «Dødelig tåke», Ole Martin Wold

Jurybegrunnelse:

Det var tett tåke over området da et ektepar omkom i en helikopterulykke i Verdal i november, bare minutter etter at helikopteret hadde lettet fra basen. Fotograf Ole Martin Wold fanget ulykkesstedet med kameraet idet tåka er i ferd med å forsvinne, og sola stråler inn over landskapet ved det innhegnede ulykkesstedet. Resultatet er et spektakulært nyhetsbilde som viser den avdekkede tragedien samtidig som det fanger en intens skjønnhet i den lyse dagen etterpå.

Ole Martin Wold vant prisen for fotojournalistikk på den trønderske journalistprisen.

Hederlig omtale: «Covid», Rune Petter Ness, Adresseavisen

Nyhet:

Prisvinner: Adresseavisens dekning av Helseplattformen

Bidragsytere: Torun Støbakk og Hilde Skjesol

Jurybegrunnelse:

I helsevesenet handler det om liv og død, hver eneste dag. Et enormt stort, komplekst og kostbart maskineri med utrolig mange deler må virke sammen for at resultatet skal bli så godt som mulig. Den nye Helseplattformen skulle hjelpe til med akkurat dette. Adresseavisen har levert god løpende nyhetsjournalistikk om IT-prestisjeprosjektets mange problemer. Gjennom systematisk og utholdende undersøkende arbeid avdekket de også hvordan et konsulentselskap hadde fakturert for en halv milliard kroner, i strid med anbudsregelverket.

Juryen besto i tillegg til Ingeborg Volan av Charlotte Sundberg, nyhetsredaktør i Nettavisen, Brian Cliff Olguin, fotojournalist i LO Media, Eystein Røssum, gravesjef i Bergens Tidende og Trond Åm, leder for Litteraturhuset i Trondheim og bystyrerepresentant.

Powered by Labrador CMS