Snorre Valen og Trønderdebatt vant den trønderske journalistprisen
Snorre Valen og Trønderdebatt vant den trønderske journalistprisen

Trønderdebatt vant den trønderske journalistprisen for 2021: Se alle vinnerne

Snorre Valen og Trønderdebatt hanket med seg flere priser under Hellkonferansen.

Publisert Sist oppdatert

(HELL): Under Hellkonferansen deles også den trønderske journalistprisen ut. Siden konferansen har blitt flyttet flere ganger, blant annet grunnet pandemien, delte komiteen ut prisene for 2021 fredag kveld.

Den trønderske journalistprisen 2021: Trønderdebatt

Medvirkende: Trønderdebatt / Trønder-Avisa / Nidaros / Arbeidets Rett / Namdalsavisa

Jurybegrunnelse:
Et av de mest spennende redaksjonelle samarbeidene på mange år har løftet trøndersk journalistikk og offentlighet på flere måter. På rekordtid er det etablert en ny arena for samfunnsdebatt i fylket. En rekke nye stemmer kommer til uttrykk. Samarbeidet har bidratt til å løfte trønderske debatter og stemmer inn i den nasjonale sfæren og trukket nasjonale debatter ned til trøndelagsnivå. Samtidig har denne nye utfordreren løftet nivået på debattjournalistikken også hos andre redaksjoner.

Lokaljournalistikk

Prisvinner: Frosta-sakene, Trønder-Avisa

Juryens begrunnelse:

Noen journalistiske prosjekter tar år, er sannsynligvis ikke noen klikkvinner, risikerer at journalisten blir upopulær i lokalmiljøet - og er fortsatt viktige å gjennomføre. Å se kommunen i kortene og dessuten kreve at offentlighetsloven blir gjennomført lokalt, er et typisk eksempel. Gjennom fire år har Trønder-Avisa bitt seg fast i regulerings- og innsynssaker i Frosta kommune med journalistikk som har forårsaket blant annet rådmannsskifte og politietterforskning, og som dessuten setter standarden for hvordan offentlighet skal være standard også i små kommuner.

Hederlig omtale: Sykepleiervarslene i Nærøysund, Namdalsavisa

Medvirkende: Bastian Øien Alstad

Feature

Prisvinner: “Eit feitt liv”, NRK

Medvirkende: Vitenskapsredaksjonen, Mediehuset NRK Trøndelag

Jurybegrunnelse:

God journalistikk kan opplyse, underholde, engasjere og berøre. Dette prosjektet gjør alle disse tingene på samme tid. Et imponerende innsiktsarbeid på målgruppens behov ligger bak. Temaet slanking er velkjent i norsk presse, men denne NRK-serien utfordrer vante forestillinger til både vanlige folk og eksperter. Ronny Brede Aases kamp mot fordommer og egne helseutfordringer er formidlet med nærhet samtidig som at serien har et grundig fundament i forskning. Det er NRK på sitt aller beste.

Bilde

Prisvinner: “Svart sol”, Therese Alice Sanne (frilans)

Jurybegrunnelse:

Hvordan angriper man visuelt en tematikk som er både tabubelagt, klisjefylt og hvor virkeligheten eksisterer inne i hodet hos den enkelte? Der tekst kan brukes til å referere og gjenskape det som skjer i hodet til den enkelte, har fotojournalister oftest tatt utgangspunkt i det som eksisterer foran kamera. Denne fotojournalisten har våget å tenke utenfor de etablerte rammene til fotojournalistikken og beveget seg mellom kunsten og journalistikken – det skapende og det registrerende. Hun har ikke bare vunnet tilliten til de fem unge menneskene til å bare fortelle om deres ubehag, men til å også stille opp foran kameraet. I tillegg har hun invitert dem til å visuelt og taktilt behandle portrettene av dem selv slik at hele fotoserien løftes til å kunne formidle deres indre smerte og ensomhet i depresjonen.

Hederlig omtale: “Endelig i sikkerhet”, Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa.

Nyskaping

Prisvinner: Trønderdebatt

Medvirkende: Trønderdebatt / Trønder-Avisa / Nidaros / Arbeidets Rett / Namdalsavisa

Jurybegrunnelse:

Med små ressurser, men utrettelig pågangsmot og nesten uforståelig mye energi, har denne nyskapinga i løpet av sin korte levetid gitt den trønderske offentligheten et skikkelig løft. De har bidratt til at trønderske stemmer har blitt en naturlig del av den nasjonale offentlige samtalen, men også at nasjonale stemmer har blitt en del av den trønderske. Hvis noen skriver noe interessant i sosiale medier, kan du være sikker på at redaktør Snorre Valen følger med som en hauk, og sørger for at innlegget er på nett etter kort tid, og at forfatteren kanskje er å se på Dagsnytt 18 samme kveld.

Nyhet

Prisvinner: Savnet, Adresseavisen

Medvirkende: Kristoffer Furberg, Alexander Killingberg, Therese Alice Sanne, Jacob Storgaard Jensen, Agne Ødegaard

Jurybegrunnelse:

Er dette tilfellet enestående? Eller finnes det flere slike historier der ute? Det er ofte et godt spørsmål å stille seg i møte med enkeltskjebner eller hendelser. Av og til er det så godt at det utløser uker og måneder med arbeid for å finne svarene. I dette prosjektet har journalistene vist både tålmodighet og oppfinnsomhet i kartleggingsarbeidet. Resultatet ble en gripende og avslørende serie om ikke ett, men 66 mysterier i Trøndelag. Journalistene har avdekket manglende system og oversikt hos ansvarlige myndigheter, og også greid å formidle noe av den menneskelige kostnaden for alle de som sitter igjen når en ektefelle, mor, far, sønn, datter, bror eller søster forsvinner sporløst.

Powered by Labrador CMS