Berit Baumberger mener Debatt-Norge aldri har vært bedre enn nå.
Skjermdump Adresseavisa / Rune Petter Ness
DEBATT:
Ja, vi lar oss inspirere av «fuck you»-fingeren!
«Vi håper jo at Larsen og andre i Oslo også følger med på hva som skjer her oppe.», skriver Berit Baumberger i Adresseavisen.
I Medier24 skriver spaltist og høyskolelektor Jon Martin Larsen at satsingen til AvisaOslo bør inspirere andre debattplattformer. Det gjør den absolutt for oss i Adresseavisen!
Vi lar oss også inspirere av mange andre, gode debattinitiativ som er på gang i hele landet, som Fevennes spennende grep om kommentarfeltet, vår nye konkurrent Trønderdebatt og nordnorskdebatt.no.
Debatt-Norge har aldri vært så bra!
Vi vet av lang, egen erfaring at det ofte er mye mer ressurskrevende å jobbe fram et godt innlegg fra en person uten medieerfaring, enn å smelle ut et raskt innlegg fra en politiker eller en fagforeningstopp. Vi håper jo at Larsen og andre i Oslo også følger med på hva som skjer her oppe, men her er et innblikk, i tilfelle de har gått glipp av noe:
- Under valgkampen løftet vi fram vanlige folks kampsaker. Hos oss skrev en mor som har barna i barnevernet omsorg, en førstegangsvelger, en skoleelev, en uføretrygdet, en alenemor, en barnehageeier … Ikke alle setter seg ned bak tastaturet «frivillig». Vi går aktivt ut og spør.
- Vi rekrutterer også unge skribenter når vi hvert år besøker videregående skoler i vår region. I en skrivekonkurranse for ungdom mellom 13 og 21 år får vi fram stemmer som vi ellers ikke ville hatt. Les Zaineb (17) og 20 andre ungdommer fra fjorårets konkurranse her.
- I debattspalten «Med egne ord» plukker opp «vanlige folk» som har vært i mediebildet og utfordrer dem til å skrive. Ofte føler folk seg misforstått eller overvinklet i møte med nyhetsjournalistikken – men i våre debattspalter får de uttrykke seg friere. Ingrid (34) lot seg intervjue av NRK om sitt oppgjør med vikinghobbyen – og utdypet det i et innlegg hos oss. Josefine (30) fra Smøla ble intervjuet av VG om fødetilbudet – og hos oss fortalte hun «med egne ord». Synne (18) ble intervjuet av Adressa i Black Lives Matter-demonstrasjon, i et innlegg fikk hun bedre tid til å få fram hva hun mente. Trillingene Thorvaldsen rørte hele Norge gjennom «Vårt lille land» på TV 2. Hos oss fortalte de om hvordan åpenheten har vært.
Det stemmer, som Jon Martin Larsen skriver, at vi også har mange politiker- og organisasjonsstemmer. Sånn kommer det til å fortsette å være, selv om vi bruker klart mest tid på «vanlige folk».
Det blir etter min mening feil å telle hvor mange innlegg som kommer fra hvilke type skribenter, man må også se på hvilken plass vi gir dem på nett og i papiravisa. Her vil nok en del politikere føle seg prioritert ned, på bekostning av «vanlige folk». Det skjemmes vi ikke over!
Et eksempel på et godt samspill mellom «vanlige folk» og ekspertkilder er den såkalte Ocean Space-saken, der naboer protesterer heftig på et nytt milliardbygg som Sintef, NTNU og regjeringen vil reise på Tyholt. Her utfyller fagfolk, frustrerte naboer, politikere, næringslivstopper og helt vanlige byborgere hverandre. Sånn vil vi ha det!
Oslodebatten skal ikke være for de som tar beslutninger, men for de som blir påvirket av beslutningene, reklamerer de. Debatten i Adresseavisen og på midtnorskdebatt.no skal være der for begge – og aller best blir det når «de som blir påvirket» – faktisk endrer politikken, ved å skrive inn. Akkurat det forteller Erlend (15) litt om i vår promovideo til den pågående skrivekonkurransen.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.