Adele Paulauskaite Hagen reagerer på omtalen hun fikk i NRK-podkasten Med all respekt.

MENINGER:

Med all respekt, nei, Norge er ikke grusomt

«I år gjorde jeg noe jeg aldri har gjort før: Jeg stilte opp i intervju i VG. Responsen i etterkant er ikke noe å skryte av.», skriver Adele Paulauskaite Hagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For noen uker siden delte VG artikkelen «Er norsk, men vil ikke være det», hvor journalist Xueqi Pang intervjuet fire unge mennesker som har både norsk og en eller flere andre bakgrunner.

Jeg var også en del av denne artikkelen, som nordmann, født og oppvokst i Norge, men med litauisk mor. Oppveksten i Norge har vært upåklagelig. Jeg har fått utrolig mange muligheter som jeg ikke ville fått andre steder, og er takknemlig for.

Med all respekt, nei Norge er ikke grusomt

Like etter saken ble publisert snakket «Med all respekt» gutta i NRK om det i podkasten sin. «Ikke gi meg det der pisset om at Norge er et grusomt land, dere er alt for skjøre», sa de.

Først og fremst har ingen av oss i artikkelen kalt Norge grusomt. Tvert imot. I VG saken sier blant annet Edin at han elsker Norge, men er bosnier. Jeg er helt enig i at Norge er et fantastisk land å bo i, og ville ikke byttet det mot noe annet, heller ikke Litauen. Ja, jeg føler meg hjemme i Litauen, men det betyr ikke at jeg ikke setter pris på Norge eller at jeg kunne ønske at jeg heller vokste opp der.

«Med all respekt» melder at jeg som en norsk-litauer som velger å fremheve min litauiske side, velger dette for å være internasjonal. At jeg som heller blir kalt Adele enn Nora, velger å bli kalt Adele fordi det er den «eksotiske» delen av navnet. At vi som heller vil identifisere oss med vår ikke norske nasjonalitet, er søppel. I podkasten omtalte de meg flere ganger som «hun fra Litauen».

De brukte også stygge ord da de pratet om disse tingene, men de ønsker jeg ikke å gjengi.

Episode ble slettet

Jeg valgte først å sende inn dette leserinnlegget til NRK fordi det er de som har ansvar for «Med all respekt» podkasten, men ble rimelig skuffet da de sa at de ikke hadde plass til å publisere teksten min.

Heldigvis skjønte gutta i podkasten selv, at det som hadde blitt sagt ikke var helt innafor. Galvan, som er en av tre som deltok i podkasten, har ringt meg personlig og bedt om unnskyldning. Dette synes jeg at er bra og modent, i motsetning til det som ble sagt under innspillingen.

Likevel er det viktig å få fram den uheldige hendelsen i lyset, sånn at slike utsagn ikke blir sagt igjen og normalisert. Episoden med utsagnene er nå slettet, og Galvan innrømmer at de sa flere ting som ikke skulle blitt sagt.

«Du vil være the spicy side»

En ting som ble nevnt i den aktuelle episoden er at jeg vil være «the spicy side». For å svare på dette så er vi er helt klart privilegerte, som hvite med norsk utseende, men skal det bety at jeg ikke får fremheve den litauiske delen av meg?

Jeg er fullstendig klar over den andre siden av saken, der nordmenn med utenlandske trekk, ikke har valget om å velge den eller den siden. Så ja, vi som ser norske ut har et valg. Vi har et valg om å velge den «spicy siden» fremfor den norske, men en ting er sikkert: vi gjør det ikke for å være eksotiske eller fordi Norge er grusomt. Vi gjør det for vår egen identitet.

For hva er egentlig identitet? Det mener jeg at er opp til en selv.

Og at våre historier også skal få komme fram i norske medier er selvsagt. Da forventer jeg å ikke bli harselert med i ettertid. Heldigvis har artikkelen også gitt meg positive tilbakemeldinger som jeg så klart setter høyere enn de negative.

Når en ukjent person skriver «takk for at du tar opp dette viktige temaet, jeg kjenner meg igjen», da føler man at det er verdt det. For tross alt, så har artikkelen og jeg selv fått flere positive reaksjoner enn negative.

Norske medier og nordmenn kan være harde, men jeg lar ikke dette påvirke meg i å dele min mening. Vi er motvekten til «Er jeg norsk nok?»-debatten, og dere må ikke glemme at vi også representerer en del av den norske befolkningen.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS