Karianne Solbrække og Olav Sandnes i TV 2 svarer på kritikken.
Foto: Kent Olsen
MENINGER:
Beslutningen ble selvsagt ikke påvirket av verken Austegard eller Hansen, slik Skoland insinuerer
«Når Espen Skoland nå først velger å spekulere offentlig, er det ryddig at vi allerede nå svarer ut noen av punktene om TV 2 i kronikken», skriver Karianne Solbrække og Olav T. Sandnes.
Denne teksten er et svar på Espen Skolands innlegg «Hvorfor lukker pressen øynene for problematiske Baneheia-bindinger?».
Som Skoland selv påpeker i sin kronikk, det foregår et utvalgsarbeid i regi av Norsk Presseforbund i disse dager.
Skoland sitter der, det gjør også nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.
Det pågår altså akkurat nå et omfattende arbeid i flere redaksjoner, der vi forsøker å finne ut hvorfor det gikk så galt i dekningen av Baneheia-saken.
Disse evalueringene skal flere mediehus, inkludert TV 2, spille inn til det utvalget Skoland er en del av, og resultatene skal diskuteres og presenteres til høsten.
Det er greit at det stilles spørsmål, og flere av svarene Skoland etterlyser kommer.
Men når han nå først velger å spekulere offentlig, er det ryddig at vi allerede nå svarer ut noen av punktene om TV 2 i kronikken.
Det er fremført mye selvkritikk fra redaktører og journalister, og TV 2 har sammen med flere medier allerede beklaget at vi ikke gjorde jobben vår.
Å svare ut spekulasjonene fra Skoland i denne kronikken, er ganske enkelt, og vil også komme i TV 2s egen evaluering som deles med Skoland og utvalget i regi av Norsk Presseforbund:
TV 2 takket nei til True crime om Baneheia i 2018. Discovery som Skoland da jobbet for, kjøpte serien av et produksjonsselskap. TV 2 valgte i stedet å bruke ressurser på egen omfattende nyhetsjournalistikk, der vi satt et nytt team med friske øyne på saken.
TV 2 er et norsk mediehus som har valgt å satse på viktig journalistikk med en egen nyhetsredaksjon, og har fra 2019 vært nyhetsledende på journalistikk som pekte mot et justismord på Viggo Kristiansen. TV 2 hadde også redaktøransvaret for podcasten «Baneheia» av Christian Marstrander og Svein Tore Bergestuen.
Denne åpnet for alvor øyene til det brede lag av befolkningen, vedrørende hvilken formidabel innsats Bjørn Olav Jahr og støttespillerne til Viggo Kristiansen hadde lagt ned i saken.
TV 2 ble kritisert av flere da vi valgte å publisere podkasten, og den ble publisert før Discovery sin Baneheia-serie.
TV 2 mente på det tidspunktet i 2018 ganske enkelt at det ikke var rett å publisere en True crime av redaksjonelle årsaker. Vi synes spesielt den visuelle og grafiske fremstillingen av barnedrapene var krevende, av hensyn til jentene og deres pårørende. I et så omfattende og kostbart TV-prosjekt, ønsket vi journalistikk som også presenterte påtalemyndighetens versjon. Ikke kun hva som talte for at Viggo Kristiansen var uskyldig.
Dette er helt vanlig journalistikk, og viktig for å forstå helheten i saken, noe som også ble gjort i podkasten.Beslutningen ble tatt i fellesskap i TV 2s redaktørmøte, og inkluderte at vi holdt muligheten åpen for et tilsvarende prosjekt på et annet tidspunkt.
Beslutningen ble selvsagt ikke påvirket av verken Ada Sofie Austegard eller Asbjørn Hansen, slik Skoland insinuerer.
TV 2s interne diskusjon om True crime-serien utdypes ytterligere i TV 2s rapport til høsten.
Austegard har ikke hatt noe samarbeid med TV 2 i 18 år. Men hun har selvsagt jevnlig blitt intervjuet av TV 2, i kraft av rollen som pårørende og leder av Stine Sofies stiftelse.
TV 2 vil forøvrig tematisere og utdype kontakten med pårørende og andre aktører i saken i rapporten vår. Dette er som Skoland avslører i kronikken sin, ett av flere spørsmål han og resten av oss i utvalget har formulert og sendt mediehusene i forbindelse med evalueringen.
Produksjonsselskapet Screen Story er eid av TV 2. Etter redaktørmøtets beslutning om å takke nei til True crime, ble sjefredaktør og administrerende direktør Olav Sandnes konferert av styret der. Da ble redaktørmøtets beslutning meddelt, i tillegg til en vurdering av at det ikke opplevdes riktig av et kommersielt mediehus å lage en true crime om barnedrapene på dette tidspunktet. Styret i Screen Story besluttet ikke å produsere serien.
Baneheia-podkasten ble forøvrig publisert uten reklame, så verken TV 2 eller produksjonsselskapet Lyder Produksjoner tjente penger på denne da vi inngikk avtalen.
Espen Skoland avslutter sin kronikk med å påpeke at hvis pressen virkelig skal lære av Baneheia-saken, må den begynne å stille flere vanskelige spørsmål. Det er vi helt enig om, siden vi sammen i utvalget i regi av Norsk Presseforbund nettopp har formulert vanskelige spørsmål som vi i mediene skal svare på.
Vi er trygge på at både TV 2 og andre medier vil ta oppgaven med å evaluere på stort alvor.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.