Xueqi Pang og Abdirahman Hassan reagerer på at Nationen lagde en sak med en ku.
Foto: Skjermdump Nationen / Xueqi Pang/VG / Kristine Sterud/Medier24
MENINGER:
Nationen fordummer mediedekningen av n-ordet
«Vi vil ikke slakte Joulita, vi vil slakte Nationen», skriver Xueqi Pang og Abdirahman Hassan.
Den siste uken har det pågått en diskusjon om bruken av n-ordet. En diskusjon som med jevne mellomrom dukker opp i mediene. Nå har den igjen blitt aktualisert etter at tidligere håndballspiller og Farmen-deltaker Kjersti Grini under sesongpremieren av Farmen Kjendis kommenterte pelsfargen til en ku. Hun omtaler den som «n-ku».
Grini har i ettertid beklaget ordbruken. Flere medier har omtalt saken, deriblant Nationen. De har blant annet skrevet en sak der de intervjuer kuens eier Hedda Kortnes. Vi får vite at kuen som ble kalt «n-ordet» heter Joulita (11), og at det står bra til med den.
Vi mener at Nationens dekning er beskrivende for hvordan mediedekningen av rasisme ofte ender.
Små uviktige detaljer og digresjoner får ofte mer medieoppmerksomhet enn selve samfunnsproblemet og de menneskene det faktisk påvirker.
Nationen definerer seg selv som «distriktenes næringsavis». Den grønnkledde avisen er for mange en stemme for distriktene og bøndene. De når et stykke Norge som resten av riksavisene bare kan drømme om. Likevel har Nationen et stort hull de ikke klarer å fylle.
Vi vet fra utallige saker, artikler, kronikker og rettssaker at rasisme eksisterer i Norge.
I saken om kuen Joulita fremstiller Nationen kuen nærmest som en ekte person. Deres vinkling er: «Joulita ble kalt «n-ordet» på Farmen-gården: – Det går bra med henne». Vi ser humoren ved det. Å dekke dyr som vi skulle dekket et menneske kan være morsomt. Men dette er ikke tiden for latterliggjøring av en viktig diskusjon, – nemlig hvordan vi omtaler andre mennesker og hva slags ord vi bruker.
Nationens forsøk på å dekke denne saken viser dessverre dårlig vurdering og en liten vilje til å ta saker som angår minoriteter på alvor. Diskusjonen om «n-ordet» angår og berører mange mennesker. Den handler ikke om kuens fysiske og mentale tilstand etter å ha deltatt i Farmen Kjendis.
Joulita er en ku. Denne diskusjonen handler ikke om kuen. Dette er et tema som handler om historie, menneskeverd, respekt og mangfold. La oss ikke henge oss opp i kuen.
Ved å prioritere Joulita, som faktisk er det individet minst påvirket av «n-ordet», er Nationen med på å undergrave komplekset. De bør heller prioritere journalistikk om minoriteter og rasisme i norske distrikter og landsbygder.
Vi mistenker dessverre at denne artikkelen hinter om et større problem i avisen. Vi er redde for at Nationen ikke har godt nok mangfold og flerkulturell kompetanse innad i redaksjonen. Slike mangler på minoritetsstemmer og -perspektiver, som ikke nødvendigvis stanser, men retter en viktig kritisk stemme under produksjoner av slike artikler er viktig
Det synes også i artikkelen. «Kjersti Grinis litt uheldige kommentar», skriver Nationen i ingressen. Hvem bestemmer at kommentaren til Grini kun er «litt» uheldig? Er ingressen farget av redaksjonens egen oppfatning av konflikten?
Vi mener ikke at saken skal avpubliseres, eller at det er noe galt i å intervjue Joulitas eier. Men vi savner at norske medier får fram flere perspektiver, og ikke minst tar saker som angår minoriteter på alvor.
Nationen imponerer med å være på ballen i en het sak som engasjerer mange. De har fått kuen i tale. Nå oppfordrer vi de til å skrive saker som faktisk betyr noe. Å gi en stemme til de flerkulturelle som lever forbi ring 3.
Hvordan er det for eksempel å vokse opp på bygda som den eneste brune eleven i klassen? Hvordan føles det å bli omtalt med n-ordet?
Vi er sikre på at de har mer på hjertet enn kuen Joulita.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.