Disse seks ble omtalt mye i norske medier i 2022. Fra venstre: Jonas Gahr Støre, Erna Solberg, Therese Johaug, Erling Braut Haaland, Ingvild Kjerkol og Volodymyr Zelenskyj.

Dette var de mest omtalte personene i mediene i 2022

Politikere og idrettsutøvere topper listen nok en gang.

Publisert Sist oppdatert

Som i 2020 - og i fjor - så er det også i 2022 norske politikere som dominerer listen over de mest omtalte personene i de norske mediene i løpet av året.

Det viser tall fra analysebyrået Retriever fra januar til desember 2022, som Medier24 har fått tilgang til.

Se hele topp-20-listen lenger ned i saken!

– I år som i fjor er det politikere og idrettsprofiler som gjør seg bemerket på topplisten over mest omtalte personer i norske medier. På topp i 2022 finner vi statsminister Jonas Gahr Støre, som i sitt første hele år som statsminister har møtt på flere utfordringer med Ukraina-krigen, energikrisen og dyrtid, forteller analysesjef i Retriever, Benedicte M. Andersen, til Medier24.

Flere internasjonale

En markant forskjell fra i fjor er det imidlertid at langt flere internasjonale navn er med i toppen. Det var en trend som også var tydelig i tallene frem til sommeren.

– Tidligere år har topplisten vært dominert av norske personligheter, men i 2022 preger utenriksstoff og internasjonale ledere listen mer enn vanlig. På plassene bak Støre finner vi Vladimir Putin, Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj, sier Andersen.

– Krigen i Ukraina er en av de mest omtalte hendelsene dette året der de tre profilerte lederne er sentrale skikkelser. Mellomvalget i USA fører i tillegg Donald Trump høyere opp på listen igjen, fortsetter hun.

Foruten Ukraina-krigen har også energikrisen satt sitt preg om på hvem som omtales.

– Olje- og energiminister, Terje Aasland er på en 20. plass totalt for året. I første halvår var Aasland helt nede på en 53. plass over mest omtalte personer. Dette viser at energikrisen i Europa og strømstøtte har preget nyhetsbildet mer i andre halvdel av 2022, sier Andersen.

Analysesjef i Retriever, Benedicte M. Andersen

Vanskelig å unngå Haaland

Manchester City-stjernen Erling Braut Haaland er igjen - ikke overraskende - den mest omtalte idrettsutøveren.

– For de fleste av oss har det vært vanskelig å unngå å lese om Haaland etter overgangen til Manchester City og hans suksess i høst. Når vi er inne på profilerte fotballspillere og diskusjonen som for mange ble avsluttet etter fotball-VM i Qatar om hvem som er tidenes beste fotballspiller, er det interessant å merke seg at Christiano Ronaldo er på en 29. plass og Lionel Messi helt nede på en 69. plass i benevnelser i norske medier. Martin Ødegaard finner vi forøvrig på en 23. plass, forteller Andersen.

– I 2022 er tennisprofilen Casper Ruud på en 17. plass og har med det klatret fra en 28. plass i 2021. De to Grand Slam-finalene i French Open og US Open, pluss at han tidligere i høst var ranket som nummer to i verden øker Ruuds synlighet i mediene, sier hun.

Powered by Labrador CMS