Dette er seks av de mest omtalte personene i norske medier til nå i år: Anniken Huitfeldt (øverst fra venstre), Jonas Gahr Støre, Ingvild Kjerkol, Volodymyr Zelenskyj, Therese Johaug og Vladimir Putin.
Dette er seks av de mest omtalte personene i norske medier til nå i år: Anniken Huitfeldt (øverst fra venstre), Jonas Gahr Støre, Ingvild Kjerkol, Volodymyr Zelenskyj, Therese Johaug og Vladimir Putin.

Dette er de mest omtalte personene i mediene til nå i år

Internasjonal og norsk politikk dominerer i medieomtalen gjennom første halvår.

Publisert Sist oppdatert

Som i fjor, så er det også hittil i år politikere som dominerer listen over de mest omtalte personene i de norske mediene.

Det viser tall fra analysebyrået Retriever fra januar til juni 2022, som Medier24 har fått tilgang til.

Se hele topp-15-listen lenger ned i saken!

Solberg ned fra toppen

Men med en tydelig endring: I fjor var det flest norske politikere - i år er det flere internasjonale navn på listen.

– Listen over de mest omtale personene i norske medier første halvår i 2022, ser litt annerledes ut enn foregående år. Flere profilerte personer finner vi lenger ned på listene enn tidligere, og vi har en del nykommere på topp 15-listen. Politikere og idrettsprofiler dominerer på lik linje som tidligere, i tillegg til at flere internasjonale ledere har økt medieoppmerksomhet i Norge dette halvåret, sier assisterende analysesjef i Retriever, Benedicte M. Andersen.

Tidligere statsminister Erna Solberg har toppet listen de siste to årene, men er nå helt nede på 12. plass.

I stedet er det den russiske presidenten Vladimir Putin som er mest omtalt i år, med statsminister Jonas Gahr Støre og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på de øvrige pallplassene.

– Krigen i Ukraina har fått mye spalteplass dette halvåret, noe som kommer til syne ved at Putin er den aller mest omtalte personen i norske medier, og at presidenten i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj følger på tredjeplass, sier Andersen.

– Det er flere andre internasjonale ledere på topplisten, og Joe Biden og Donald Trump er fortsatt blant de aller mest omtalte personene i norske medier. En nykommer er Emmanuel Macron som er inne på en 14. plass som følge av presidentvalget i Frankrike og krigen i Ukraina. Vi husker vel alle det ikoniske bildet av Putin og Macron på hver sin ende av det overdimensjonerte bordet i Moskva, sier hun.

Assisterende analysesjef i Retriever, Benedicte M. Andersen, har tatt for seg medieomtalen første halvår 2022.
Assisterende analysesjef i Retriever, Benedicte M. Andersen, har tatt for seg medieomtalen første halvår 2022.

– Korona lite omtalt

Retriever-tallene viser også at NATO-sjef Jens Stoltenberg har klatret inn på en 6. plass, godt hjulpet av omtalen av sentralbanksjef-stillingen han egentlig fikk - samt Ukraina-krigen.

– På en 7. plass finner vi første idrettsprofil, Erling Braut Haaland. Spekulasjoner om klubbskifte og overgangen til Manchester City bidrar til stor medieoppmerksomhet. Tidligere Manchester United-trener Ole Gunnar Solskjær har vært høyt oppe på listene de siste årene, men har i 2022 vært lite synlig. Vi må ned til en 123.plass på listen for å finne Solskjær, sier Andersen.

Til forskjell fra listene i 2020 og 2021 er det til nå i år lite korona-relaterte navn på listen. Det henger sammen med gjenåpningen av det norske samfunnet i vinter.

– Koronapandemien er lite omtalt dette halvåret, og helsetoppene som har fått mye omtale de to foregående årene er lengre ned på listen. Camilla Stoltenberg får mest omtale av helsetoppene, og havner på en 70. plass. Espen Ropstrup Nakstad er neste helsetopp på listen med en 82. plass dette halvåret, forteller Andersen.

Powered by Labrador CMS