Politikerne dominerer igjen. Dette er de mest omtalte personene i 2020

Norske og amerikanske politikerne ble mest omtalt i norske medier det siste året.

Publisert Sist oppdatert

Som ventet er det norske politikere som dominerer listen over de mest omtalte personene i media i løpet av 2020.

Det viser tall fra analysebyrået Retriever fra januar til desember 2020, som Medier24 har fått tilgang til.

Se hele topp-20-listen lenger ned i saken!

I fjor var det statsminister Erna Solberg som toppet listen. Det gjorde Høyre-lederen også etter de første sju månedene av 2020 - og det gjør hun ikke overraskende nok en gang ved årets slutt.

Solberg tar førsteplassen foran den amerikanske presidenten Donald Trump for andre året på rad, med helseminister Bent Høie på tredjeplass. Det er de samme tre som toppet listen i august i år.

– Ikke alt er forandret i dette annerledesåret 2020: også i år troner statsminister Erna Solberg på listen over mest omtalte personer i norske medier. Solberg er nevnt eller omtalt i om lag 60 000 oppslag i norske redaksjonelle medier i 2020. Antallet utgjør en økning på 40 prosent sammenlignet med 2019, forteller Ane Kathrine Strand, assisterende analysesjef i Retriever, til Medier24.

Korona-effekt for Solberg

Den økningen handler primært om koronapandemien, viser tallene til Retriever.

Mest omtalte personer i 2020:

1. Erna Solberg
2. Donald Trump
3. Bent Høie
4. Joe Biden
5. Abid Raja
6. Knut Arild Hareide
7. Jonas Gahr Støre
8. Monica Mæland
9. Iselin Nybø
10. Siv Jensen
11. Guri Melby
12. Jan Tore Sanner
13. Erling Braut Haaland
14. Ole Gunnar Solskjær
15. Bjørn Guldvog
16. Kjell Ingolf Ropstad
17. Sveinung Rotevatn
18. Sylvi Listhaug
19. Raymond Johansen
20. Therese Johaug

Kilde: Retriever

– Koronapandemien har naturligvis sørget for et større omtalevolum enn hva vi vanligvis ser i løpet av et år. Statsminister Solberg har helt klart vært den mest omtalte og brukte personen i norske medier på lang tid, sier Strand.  

Trump har tronet høyt i omtalelistene i Norge de siste årene, og 2020 er intet unntak.

Nytt er det imidlertid at vinneren av det amerikanske presidentvalget tidligere i høst, Joe Biden, har klatret helt opp til 4. plass. Han var på 19. plass etter halve 2020.

– Også andreplassen er uforandret i 2020, og det er det både valgkamp og korona som sørger for. Donald Trump har helt siden han ble innsatt som president for fire år siden, tronet øverst på listen over de mest omtalte personene i norske medier. I år havner han under Erna Solberg, og med relativt god margin. Totalt er den amerikanske presidenten omtalt i om lag 55 000 medieoppslag, forteller Strand.

– Trump har med sine ekstreme utspill, aktive Twitter-finger og kontroversielle meninger, klart å tiltrekke seg hele verdens oppmerksomhet i nesten fire år.  Nå blir det blir spennende å se i hvilken grad og hvor lenge dette fortsetter, og hvor mye oppmerksomhet Amerikas nye president Joe Biden får av norske medier, sier Strand.

Høie klatrer - Raja er nykommer

At helseminister Høie har klatret seks plasser opp fra i fjor er heller ikke overraskende, med tanke på koronaåret.

Ane Kathrine Stand, assisterende analysesjef i Retriever.
Ane Kathrine Stand, assisterende analysesjef i Retriever.

– Dette har helt klart sammenheng med koronapandemien og alle pressekonferanser, pressemeldinger og intervjuer Høie har deltatt i. Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, har av samme grunn entret listen over de mest omtalte personene i norske medier, og rett inn på en 15. plass, sier Strand.

– Vi finner også Folkehelseinstituttets Line Vold, og helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad, som nykommere på topp 50-listen. Begge to er imidlertid lang mindre omtalt enn de fleste norske topp-politikere, og også mindre enn rekke idrettsstjerner, sier hun.

Kulturminister Abid Q. Raja er også en nykommer på topplisten.

– Abid Raja har også figurert mye i norske medier i året som har gått, og er den tredje mest omtalte av norske politikere. Dette er først og fremst et klart uttrykk for hvilken påvirkning koronapandemien har hatt på kultur- og idrettsliv, og ikke minst de mange og tilbakevendende diskusjonene rundt kompensasjonsordningene til kultursektoren, sier Strand.

Kun tre idrettsprofiler sniker seg inn helt i toppen: Borussia Dortmund-stjernen Erling Braut Haaland tar 13. plassen, Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær innehar 15. plassen, mens langrennsstjernen Therese Johaug ender på 20. plass.

Powered by Labrador CMS