Fredrik Thorsen, Gunnar Thorenfeldt. Torkjell J. Trædal, Øystein Tronsli Drabløs og Vegard Venli i Aftenposten har jobbet med sakene om straffedømte som stiller til valg.
Fredrik Thoresen, Gunnar Thorenfeldt. Torkjell J. Trædal, Øystein Tronsli Drabløs og Vegard Venli i Aftenposten har jobbet med sakene om straffedømte som stiller til valg.

Leste 1400 dommer - slik avslørte de straffedømte på valg

I arbeidet med å finne tidligere straffedømte på valg, måtte Aftenposten-teamet banke på dører. 

Publisert Sist oppdatert

I starten av september kunne Aftenposten avsløre at over 492 tidligere straffedømte stilte til valg under årets kommune- og fylkestingsvalg. 

De straffedømte er kandidater fra samtlige partier. 23 personer er 1.-kandidater for sitt parti.

Bak sakene står journalistene Gunnar Thorenfeldt, Øystein Tronsli Drabløs, Vegard Venli, Torkjell J. Trædal og Fredrik Thoresen.

Saken er et ledd i et større prosjekt av Thorenfeldt, Venli og Thoresen om arbeidskriminalitet som de har jobbet med det siste halve året.

– Vi har hentet datasett fra flere etater, blant annet politi, skatteetaten og arbeidsgivere og konkursregister, forteller Venli til Medier24.

Thorenfeldt legger til:

– I det arbeidet har vi kommet over trusselvurderinger, om at personer med kriminell bakgrunn kan søke politisk makt. Og derfor tenkte vi det kunne være interessant å prøve ut den hypotesen opp mot valget, sier Thorenfeldt.

Banket på dører

Gruppen har jobbet med flere metoder i arbeidet, og har blant annet lest rundt 1400 dommer og tiltaler for 2013-2023  - som omhandler 998 kandidater.

I tillegg til omfattende innsynsarbeid har de også vært ute og banket på dører.

Thorenfeldt forteller at han og Drabløs brukte mye tid ute for å snakke med de domfelte.

– Flere av dem gjorde seg ikke enkle å få tak i. Så vi har brukt en del tid på å banke på dører, sier Drabløs.

Og det utegående arbeidet og kildearbeidet har vært utrolig viktig, sier Thorenfeldt.

– Jeg jobber så mye ute i felt som jeg kan. Det er nesten rart at man underkjenner den kilden så mye, som er personen man skal omtale, sier han.

Ikke mulig å identifisere alle

Saken har også krevd nøye vurderinger rundt identifisering. 

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, har skrevet en kommentar om hvorfor Aftenposten identifiserer noen av de straffedømte, men ikke alle.

Thorenfeldt påpeker at det ikke ville vært praktisk mulig å identifisere alle de straffedømte de har funnet.

– Kanskje i teorien, men ikke i praksis. Og selv om vi har diskutert oss igjennom alle vi har funnet med tanke på identifisering, ville det ikke vært mulig å diskutere seg fram til identifisering på alle, sier han.

Venli legger til at han brukte mye tid på å lese tidligere PFU-fellelser for å se hvordan de resonnerer i sine uttalelser om identifisering.

– Når de snakker om identifisering er det ikke en varsomhet-norm, men en avveinings-norm, sier han.

– Går på tillit

Han legger til at en vurdering var at alle de straffedømte sto på liste til kommunevalg.

– Og alle som står på de listene har per definisjon sagt at de ønsker tillit fra befolkningen. Og ved kommunevalg kan du ikke stryke de du ikke liker. Men der det blir mer krevende, er jo at ingen av kandidatene er like, og ingen av sakene er like.

Drabløs legger til at de ikke gikk inn i prosjektet med mål om å endre praksisen rundt om straffedømte kan stille til valg.

– Men det går på tillit. De som stiller til valg ber om tillit fra velgerne, men flere av dem vi har skrevet om har ikke spilt med åpne kort, sier Drabløs.

Venli legger til at de har vært klare på at journalistikken ikke skal oppfattes som en kampanje.

– Vi har ikke sagt hva vi mener om det. Og vi har ikke noe mening om hva utfallet av debatten skal bli, vi synes bare det er veldig bra at journalistikken har ført til en debatt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS