Komiker og forfatter Sofie Frøysaa reagerer på VGs retorikk i saken om anklager om overgrep i svenske Paradise Hotel.

Reagerer på VGs ordbruk i sak om overgrep på «Paradise Hotel»: – Jeg er så lei av den type retorikk

Sofie Frøysaa reagerte med ryggmargsrefleksen da hun leste formuleringen «mener de var utsatt for seksuell trakassering». – Språket kan legge føringer og påvirke leseren ubevisst.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Komiker og forfatter Sofie Frøysaa postet onsdag flere innlegg på Instagram hvor hun reagerer på VGs ordbruk i saken om at en realitydeltager er anklaget for overgrep i svenske «Paradise Hotel».

Frøysaa reagerer på at VG bruker ordene «mener» og «føler» i denne sammenhengen.

«Hvorfor bruker vi fremdeles denne retorikken? Om man leser saken, fremgår det helt tydelig at deltakeren som ble kastet ut av produksjonen på grunn av gjentatte regelbrudd, og som også innrømmer forholdende, seksuelt trakasserte disse to kvinnene. De MENER ikke at de ble utsatt for overgrep - de ble utsatt for overgrep», skriver Frøysaa på Instagram.

Til Medier24 utdyper Frøysaa.

– Jeg er lei av å se den type retorikk, spesielt i så alvorlige saker. Språket har mye makt og det har mye å si hvordan man formulerer det, sier Frøysaa til M24.

Reagerte med ryggmargsrefleks

Sofie Frøysaa håper media kan bli enda mer bevisst på hvordan ord påvirker leseren.

Frøysaa er utdannet norsklærer og er spesielt opptatt av språkets rolle. Hun forteller at hun reagerte umiddelbart da hun leste saken.

– Jeg reagerte med ryggmargsrefleksen på den merkelige formuleringen «mener de var utsatt for seksuell trakassering». Når du leser hele saken så kommer det tydelig frem at de ble utsatt for seksuell trakassering. Det er en grunn til at de har fjernet hele sesongen.

Hun reagerer også på bruken av føler seg krenket, et begrep som er utvannet, ifølge komikeren.

Frøysaa er redd bruken av slike ord bidra til å heve terskelen for å varsle om seksuell trakassering.

– Språket kan legge føringer og påvirke leseren ubevisst. Hvis man hører det nok ganger, så bygger det opp under klisjeen om at kvinner bare føler og mener så mye. Det kan føre til at mange ikke opplever å bli trodd og mistenkeliggjort, sier Frøysaa.

– Fortsatt på et tidlig stadium

Hun mener det hviler det et ekstra ansvar på media.

– De er med på å påvirke og legger føringer på dagligspråket. Mediene har et særlig ansvar på å være nøytrale.

Nyhetssjef i VG Rampelys, Marcus Husby.

– Du sier at VG må være nøytrale, men er det ikke det de prøver på når de bruker ordet «mener» for å ikke slå noe fast?

– Jeg forstå at det å «mene» og «hevde» gjør at man ikke tar noen side. Samtidig tenker jeg at denne saken skiller seg ut fra andre lignende mediesaker, da denne personen har blitt tatt ut av produksjonen etter gjentatte regelbrudd, i tillegg til at han ber om unnskyldning.

Medier24 har forelagt VG kritikken fra Frøysaa.

Nyhetssjef i VG Rampelys, Marcus Husby, ønsker debatten om hvilke ord journalister bruker velkommen.

Samtidig er klar på at den gjeldende artikkelen fortsatt er i en tidlig fase.

– Jeg er enig med Sofie Frøysaa i at vi har et ekstra ansvar i slike saker. Den debatten ønsker vi velkommen. I artikkelen hun sikter til, mener vi det er nødvendig å ta forbehold da saken fortsatt er på et tidlig stadium, skriver han til M24.

Powered by Labrador CMS