Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, er kritisk til Nationen.Foto: Terje Pedersen / NTB
Mener Nationen har konstruert en konflikt: – Har aldri i min karriere opplevd noe lignende fra norsk presse
Administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, mener Nationen bruker et feilsitat for å konstruere en konflikt mellom dem og interesse- og arbeidsgiverorganisasjon Fiskebåt.
Administrerende direktør i Norges største sjømatorganisasjon Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, raser mot Nationen og avisens dekning av Norges forhandlinger om lavere toll for sjømat i Storbritannia.
Han mener avisen har konstruert en konflikt mellom de to interesseorganisasjonene på sjømatsiden, Sjømat Norge og Fiskebåt, som i utgangspunktet er enige.
– Det er alvorlig at avisen har bygget saken på en konflikt innad på sjømatssiden som de selv har konstruert. Denne konflikten er det ikke dekning for. Fiskebåt og Sjømat Norge har hele tiden vært samstemt, sier Ystmark til M24.
Les tilsvaret til Nationen nederst i saken
Aktørene:
Sjømat Norge er landsforeningen for fiskeri- og havbruksnæringen.
Fiskebåt er en interesse- og arbeidsgivarorganisasjon.
Bakgrunnen:
Forhandlingene mellom Norge og Storbritannia om en ny frihandelsavtale etter brexit er nå helt i sluttfasen.
Nasjonen er ett av mediene som har dekket forhandlingene om toll på norsk sjømat og britisk landbruksvarer tettest.
Ystmark mener Nationen feilsiterte administrerende direktør i Fiskebåt, Audun Maråk, på at de ikke stiller seg bak Sjømat Norges i forhandlingene med britene.
Nationen har tidligere skrevet at Sjømat Norge støtter forslaget om lavere toll for britiske landbruksvarer i bytte med lavere toll for norsk sjømat til Storbritannia.
Sammen med Maråk tok de kontakt med Nationen om den feilaktige fremstillingen. De sendte også inn en kronikk.
Det resulterte i en ny sak hvor Ystmark blir intervjuet av Nationen.
Her fikk han mulighet til å korrigere at det finnes en konflikt mellom Sjømat Norge og Fiskebåt, men reagerer på at avisen bruker det samme sitatet til Maråk som de mener er feilsitert.
Ystmark reagerer også på at Nationen brukte to dager på å trykke kronikken.
– De brukte to dager på å distribuere innlegget. I mellomtiden har de hatt flere saker på at det skal være indre strid i fiskerinæringen som det ikke er dekning for å si at det er, sier Ystmark.
– Dere får jo muligheten til å uttale dere i både saken og kronikken. Hvorfor går dere ikke hardere ut om at dere er feilsitert?
– Det har vi tatt direkte med avisen. I tillegg har et par av sakene blitt laget etter det første oppslaget.
– Igjen, hvorfor går dere ikke hardere ut i kronikken når dere hadde muligheten?
– Når vi sendte kronikken, så regnet vi med at den vil blir raskt publisert og opplyst om at det ikke var bred uenighet. Etter at kronikken var sendt så lagde de flere saker og forsterket bildet av det finnes en intern konflikt i fiskerinæringen, enda Nationen var godt kjent med at det ikke finnes en intern konflikt, svarer Ystmark.
Han mener avisen opptreden i saken er kritikkverdig.
– Jeg har aldri i min karriere opplevd noe lignende fra norsk presse. Dette er for å konstruere et nyhetsbilde, for å lage saker som man ønsker å få på.
Administrerende direktør i Fiskebåt, Audun Maråk, bekrefter til Medier24 at han mener han er feilsitert av Nationen.
– Vi ønsker ikke at primærnæringene settes opp mot hverandre i en ny frihandelsavtale med britene. Vi må finne gode løsninger for både landbruk og fiskeri,sa Maråk til Nationen i den nevnte saken.
– Det her kom helt feil ut, og det er fordi journalisten feilsiterte meg på det jeg ba han om å sitere meg på, sier Maråk til Medier24.
Han forteller at journalisten ikke tok med hele sitatet, men bare den første delen.
Maråk mener budskapet hans dermed blir feilaktig fremstilt, og at han i hovedsak ønsker bedre forhandlingsbetingelser for fisk i aktuelle markeder, inkludert Storbritannia.
Maråk tok kontakt med journalisten både muntlig og skriftlig, og gjorde han oppmerksom på den feilaktige fremstillingen.
Journalisten skal da beklaget at han misoppfattet budskapet, ifølge Maråk, som da skal ha reagert med at misforståelser kan skje.
Men ett og et halvt døgn senere kom en ny sak med samme tema hvor Maråk blir sitert med det samme sitatet han mener er feilaktig. Her blir også Ystmark fra Sjømat Norge intervjuet.
– De kan ikke bare sitere meg på én setning - en setning som også gir et misvisende bilde av mitt budskap. Feil kan skje. Men når Nationen fortsetter å bruke et feil gjengitt sitat etter at jeg har påpekte det både skriftlig og muntlig, da holder det ikke mål.
– Det synes jeg er uryddig, legger Maråk til.
– Ba du om sitatsjekk?
– Nei. Jeg tenkte at budskapet var såpass enkelt å forstå, og det avviker ikke fra det Fiskebåt har ment tidligere.
– Burde du vært tydeligere når du kontaktet journalisten om at du var feilsitert?
– I ettertid så la jeg til grunn at om de skulle sitere meg videre på denne saken, så ville de sitere meg korrekt, svarer Maråk.
– Ikke konstruert noen uenighet eller konflikt
Medier24 har forelagt kritikken til Nationen.
Nyhetsredaktør Svein Ove Hansli er klar på at Nationen har brukt vanlige journalistiske metoder i denne saken og gjengitt det som ble sagt i intervjuet.
– Vi har ikke konstruert noen uenighet eller konflikt, men bygget en sak på det som kildene har sagt til vår journalist. Vår journalist gikk gjennom sitatene med Maråk og Ystmark og de hadde ingen innvendinger eller ønske om å trekke sitatene i saken, skriver Hansli til M24.
Hansli viser til Ystmars sitat:
«Vi er realpolitisk nok til å innse at for å få ned tollsatsene til Storbritannia for norsk sjømat, vil det innebære innrømmelse på andre områder. Da gjenstår bare importvernet på landbruksprodukter, sier administrerende direktør i Sjømat Norge».
Maråk i Fiskebåt sier i samme sak:
«Vi ønsker ikke å koble landbruksinteressene for å oppnå forbedringer for markedsadgang for norsk fisk»
Og:
«Vi støtter naturligvis det arbeidet som er gjort for å bedre markedsforholdene for norsk fiskeri, men i den grad det går ut over norsk landbruk må det i hvert fall kompensere om avtalen blir dårlig for dem, mener Maråk».
– Ystmark og Maråk får selv vurdere om de føler de står i en konflikt. Det er i alle fall en uenighet i det som de sier til Nationen, skriver Hansli.
Nyhetsredaktøren avfeier videre kritikken om at kronikken ble publisert på et sent tidspunkt.
– Kronikken fra Markåk og Ystmark ble publisert av vår debattredaksjon i et vanlig publiseringsløp etter gjennomlesing.