I helgen skrev journalist Johanne Ousdal i Fædrelandsvennen en kommentar i avisen, der hun tok et oppgjør med selvopplevd seksuell trakassering på nett.
Blant annet skriver hun om en episode der hun ble oppringt og kontaktet på flere sosiale medier, etter å ikke ha svart en mann på meldingene hans på Facebook.
«Hva faen feiler det deg din feite blonde Oslohore? Blokkere noen som skriver til deg på face!» var blant meldingene hun fikk. Å motta slike meldinger er ganske hverdagslig, ifølge Ousdal.
Hun skriver også at fremmede på internet uoppfordret har bedt henne gå ned i vekt.
Etter at hun skrev kommentaren, har de positive tilbakemeldingene strømmet på, fra både kjente og ukjent, sier hun.
– Det er veldig gledelig, og gjør at jeg blir tryggere på at det er feil, det jeg er blitt fortalt om og om igjen, at jeg er jævlig og en hore, sier Ousdal til Medier24.
Og fortsetter:
– Ofte kan man tenke at man overdramatiserer om ting man selv har opplevd. Da er det godt å få en bekreftelse på at dette er feil.
Ber flere skrive om problemet
– Hva kan mediene gjøre for å bidra til å få bukt med dette problemet?
– Man må kanskje bli flinkere til å fortelle historier som dette. Saken fikk voldsomt mye respons, ble godt lest og solgte flere abonnement. Det er en sjokkfaktor her, men jeg håper flere tør å skrive om det, svarer Ousdal.
– Kanskje folk da skjønner at det er et stort problem. Det er veldig kult at Fædrelandsvennen lar meg publisere ting som dette.
– Hvordan kjennes det når du mottar denne typen meldinger?
– Jeg blir ikke lei meg, og det påvirker meg ikke. Det som er litt skummelt er at han er så sint og bestemt på å få tak i meg at han ringer meg opp, og søker meg opp på Facebook.
– Han virker veldig aggressiv, og derfor ringte jeg politiet. Dette var litt ubehagelig, synes jeg, sier Fevennen-journalisten.
– Hva sa politiet da du ringte?
– Jeg fikk beskjed om at de hadde hørt om dette før, og at de forsto at det var utrolig ubehagelig. De ba meg blokkere personen alle steder der han kunne få tak i meg. Om det skjedde igjen, skulle jeg anmelde det.
Hylles av egen sjef
Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, har latt seg imponere over Ousdals tekst.
– Temaet hun tar opp er kjempeviktig. Alle skjønner at det koster å skrive noe sånt, og jeg er imponert over viljen og motet hun viser for å få frem dette, sier Ljøstad til Medier24.
Han fortsetter:
– Denne teksten er kjempeærlig, og det gjør veldig inntrykk når hun skriver om seg selv, og ingen andre. Dette er en av de viktigste kommentarene vi har hatt i Fædrelandsvennen på lenge.
– Agder er fylket i Norge med dårligst likestilling. Hva tror du det har å si at Fædrelandsvennens journalister er åpne og tar tydelig avstand fra dette i spaltene?
– Det synes jeg var en konstruksjon. Denne kommentaren kunne stått på trykk i alle byer i Norge. Dette problemet kjenner verken kommunegrenser eller land.
– Hva tror du mediene kan gjøre for at seksuell trakassering som dette skal forsvinne?
– Det er helt sikkert mye, men et godt eksempel er å ha unge kvinnelige journalister som Johanne, og gjøre det på den måten hun gjorde, sier Ljøstad.